De 7 verschillende golfinstructeurs op de Golf range

Inmiddels is de 85ste editie van de Masters gespeeld, en heeft Hideki Matsuyama geschiedenis geschreven door als eerste Japanner ooit een major te winnen. Hideki Matsuyama werd na afloop door Dustin Johnson (de 2020 winnaar van The Masters) in het beroemde “Green Jacket” geholpen waarmee hij toetrad tot het selecte gezelschap van Masters kampioenen.

 

Miljoenen golf fans over de hele wereld zullen de Masters op televisie hebben gevolgd en inspiratie hebben opgedaan. Tijdens deze Mastersweek hebben de verschillende coaches van de spelers hun uiterste best gedaan om hun speler technisch, fysiek en mentaal optimaal voor te bereiden op wellicht het moment van de overwinning op de zondagmiddag. Nu is het weer een jaar wachten op de volgende Masters en kunnen we vooruit kijken naar de 2de Major van dit jaar, het PGA Championship. Het PGA kampioenschap wordt gespeeld op de fantastische Ocean Course, Kiawah Island Golf Resort in South Carolina en we zijn benieuwd of Colin Morikawa zijn titel met succes kan verdedigen.

Een kilometer of 7 voordat je bij de Ocean Golf Course aankomt, rij je langs de eerste golfbaan die door Jack Nicklaus ontworpen en gebouwd is, Turtle Point. Ik heb fijne herinneringen aan deze baan.  In 1990 won ik namelijk het European Club/Teaching Professionals Championship, waardoor ik in het Europese team mocht spelen tegen het team USA tijdens de PGA Cup matches (de Ryder Cup voor teaching professionals). Ik heb toen een heerlijke week doorgebracht op Kiawah Island waar langdurige vriendschappen en herinneringen zijn ontstaan.

Maar, nu terug naar het heden. Ik liep onlangs langs de driving range op Golfcentrum Amsteldijk waar ik diverse golfadviezen opving die verschillende golfers elkaar tijdens het oefenen gaven. Ik had deze gesprekken eigenlijk moeten opnemen!!! Verschillende swings vragen om verschillende dingen. Maar hoe dan ook, het doel van het spel is niet verandert! Je hebt een golfclub in je hand, de bal ligt stil op de grond, en je moet de bal naar een doel slaan, dat is echt niet zo moeilijk!!

Laten we even een paar feiten bekijken:

De golfbal heeft ongeveer 2 tot 4 duizendste seconde contact met het clubblad. Een gemiddelde swing (van begin tot de top van de backswing en weer naar beneden) doet er ongeveer 1,2 seconde over en een volle swing in totaal 1,8 seconde. Als je een redelijke, gemiddelde golfer bent met 100 slagen over 18 holes, swing je de golfclub in totaal 3 minuten terwijl je wel 4 tot 5 uur op de baan bent!! Er is dus veel te veel tijd om afgeleid te worden!! (Meer hierover in een ander artikel over hoe de linker- en rechterkant van ons brein werkt en hoe het je spel beïnvloedt zowel, negatief als positief). Met meer dan 4.000 instructieboeken en duizenden films op YouTube en de sociale media is het niet verwonderlijk dat mensen veel te veel informatie krijgen. Zo, wat is de oplossing? Lessen nemen en veel oefenen?

Ongeveer 6 jaar geleden las ik een geweldig artikel van golfcoach Tom Stickney, waarin hij uitleg gaf over de 7 verschillende golf leraren die je op de driving range vindt, welke leraar je jouw eigen manier van spelen leert en welke je absoluut zou moeten vermijden. Lees het artikel hieronder en laat het aan jouw golfleraar zien.   

De analytische leraar 

Analytische leraren gebruiken technische hulpmiddelen (zoals Trackman en Boditrak) als hun voornaamste gereedschap om een boodschap over te brengen. Voor hun is het gebruiken van deze systemen belangrijk om hun leerling te laten begrijpen welke bewegingen zij maken tijdens de swing. Bekende uitdrukkingen voor de leerlingen zijn: swingbaan, rotatie, de positie van het clubblad tijdens het raken van de bal, enz.  Dit type golfleraar is bij uitstek geschikt voor leerlingen die de golftechniek analytisch benaderen en logische antwoorden willen hebben op hun vragen over de swing. Dit werkt voor hen beter dan optisch onderricht of dingen laten voelen. 

Analytische leraren zijn over het algemeen uitstekend voor de gemiddelde tot gevorderde speler omdat zij sneller door de basis gaan.  Onthoud dat het doel van de leraar is om je te informeren en uit te leggen hoe de swing in elkaar zit en werkt, en niet om indruk op je te maken met wat zij weten, ook al is het uiteraard wel belangrijk dat zij veel weten.

De Gevoelsleraar

Gevoelsleraren spreken in termen zoals gevoel en de reactie op biomechanische bewegingen die effectieve golfswings produceren. Zij neigen er naar om zich meer te focussen op het effect van de gebrekkige swing dan op de gebreken zelf.  Zij zijn zelf vaak geweldige spelers die heel erg op gevoel georiënteerd zijn. 

Leerlingen van een gevoelsleraar kunnen soms moeite hebben met het begrijpen van de vage uitleg wanneer “voel het” niet werkt. Deze leraren vertrouwen vooral op hoe hun eigen swing voelt, en op wat zij weer geleerd hebben over hoe het voelt om te werken aan sommige bewegingen. Sommige hebben niet alle technische antwoorden, maar zij kunnen je wel laten voelen wat je nodig hebt om jezelf te verbeteren.

De psychologische leraar 

Zoals Harvey Penick ooit zei “Take a pill, but not the whole bottle”, hij was een psychologische leraar pur sang.

Psychologische leraren neigen te focussen op de introspectieve technieken, hun leerlingen laten uitzoeken wat er nodig is om iets voor elkaar te krijgen. En soms maken hun studenten geen vooruitgang, totdat zij weglopen. Het kan (soms) namelijk een tijdje duren voordat zij deze lessen hebben verwerkt.

Deze leraren waren “old-school” spelers van het spel. Jammer genoeg is deze manier van les geven nagenoeg verloren gegaan door de voortgaande intrede van video en computer. Boeken zoals “The Inner Game of Golf” geschreven door Tim Galloway, of de vele boeken van auteurs zoals Bob Rotella en Richard Coop met allemaal ideeën over het verbeteren van je huidige spel door simpel je verstand effectiever te gebruiken, worden helaas nauwelijks nog gelezen.

De Model Swing leraar 

Als je naar een Model Swing leraar gaat, en je hebt eenzelfde type swing en lichaamsbouw als de leraar, dan ben je op de juiste plek. De speler voor wie deze methode geschikt is en de manier van lesgeven van deze leraar het leuk vindt – en wiens lichamelijke atletische vermogens deze manier van lesgeven toelaat – is er geen betere leraar in de wereld. Mensen die de manier van position-based golflessen aanspreekt, zouden vanaf de eerste dag naar dit type leraar moeten gaan.

Maar deze methode vereist een bepaalde mate van atletisch vermogen en lenigheid, en als daar niet over beschikt, dan kan deze methode niet alleen je spel, maar zelfs ook je gezondheid in gevaar brengen.

The Flavor of the Month Leraar 

De flavor-of-the-month leraar focust op het leren van de meest populaire trends van de Tour. Als Tiger zijn heupen boven vast houdt, dan doen alle leerlingen van de leraar dat ook, ongeacht of dat voor de leerling geschikt is. Deze methode lijkt op die van de model swing leraar, maar verandert inhoudelijk vaak.

Wees voorzichtig met dit soort leraren. Om op de lange termijn vooruitgang te boeken, moet je vooral doorzetten om een blijvende swingverbetering te realiseren.

De “Wat Zij Doen” Leraar 

De meeste leraren die net beginnen met lesgeven, leren golfers vaak hun eigen swing omdat zij die het beste begrijpen. Jack Nicklaus zei in zijn beroemde boek “Golf My Way” dat zijn manier van les geven in het boek de manier was zoals hij het deed, en dat dat niet automatisch ook het beste voor anderen is.

Zodra dit type leraren zich verder ontwikkelen, gaan ze vaak steeds meer op de Swing Model leraar lijken. Nogmaals, als zij je een beweging leren die bij jou past, dan ben je bij de juiste leraar. Maar let op, want wat je hier leert, wordt beperkt door hun ervaring. Bij deze leraren kan je snel uitgeleerd zijn omdat hun kennis beperkt is.

De Part-Time Leraar 

De part-time leraar is iemand van de plaatselijke driving range of golfclub die niets anders doet dan ballen slaan. Hij heeft alle boeken gelezen en jarenlang lessen genomen, maar dat wil niet zeggen dat hij noodzakelijk begrijpt wat hij gelezen heeft en wat hij doet, hij reproduceert de informatie. Deze persoon is normaal gesproken een lage tot midden handicapper die een paar trucjes kent en deze probeert toe te passen op iedere swing.

Van deze manier van lesgeven moet je in de meeste gevallen ver weg blijven. Er is waarschijnlijk een reden waarom hij of zij geen professional is, nietwaar? Zou jij je spaargeld laten investeren door iemand die zich alleen hobbymatig met investeren bezig houdt? Dat wil niet zeggen dat part-time golf leraren je niet kunnen helpen, maar zij geven je normaal gesproken alleen tips die gebaseerd zijn op de problemen die zij zelf hebben of hebben gehad. Bespaar je de moeite, en ga gewoon naar een echte professionals die daarvoor is opgeleid en toegewijd is aan zijn of haar vak.

Search