Foto Tim Buitenhuis
Op The International in Amsterdam wint Sergio Garcia de 100ste editie van het KLM Open. De Spanjaard speelde de hele week subliem golf en boekt met deze overwinning zijn 16de zege op de European Tour. Het is juist die ervaring en het geduld die ervoor zorgen dat Garcia uiteindelijk de trofee overhandigt krijgt uit handen van Pieter Elbers, president & CEO van KLM. 
 
Ervaring, talent en geduld
Pas met zijn laatste put en met een slag verschil verzekert de meest succesvolle Ryder Cup-speler zich van de overwinning. Garcia melde zich op zaterdag 14 september aan de top van het klassement. Hij deelde de leiding met de Engelsman Callum Shinkwin. Op zondag 15 september gaat het duo samen van start in de laatste flight. Garcia begint sterk, maar Shinkwin bezwijkt niet. Met een dubbele bogey op de tiende hole verliest Shinkwin de aansluiting. Vervolgens weet Garcia met al zijn ervaring een aantal andere beduchte concurrenten nog net van zich af te houden en eindigt op -18. Het jonge Deense talent Nicolai Højgaard eindigt met -17 op een tweede plaats en de Engelsman Matt Wallace wordt derde met -15.

Op vrijdag 27 t/m zondag 29 september wordt voor de 71e keer het oudste en druk bezochte golftoernooi georganiseerd voor golfers met “roots” in voormalig Nederlands-Indië of daar - of in het latere Indonesië - een aantal jaren hebben gewoond en gewerkt.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog golfde een groep bevriende verlofgangers uit Indië jaarlijks een aantal dagen op de Hattemse Golf & Country Club. Ze stemden hun verlof hierop af en keken het hele jaar uit naar de kameraadschap, het golfen op de uitdagende baan en de gezellige Indische sfeer. Na de oorlog kwam een van de deelnemers, Kees Tielenius Kruythoff, in Hattem te wonen en hij organiseerde in 1948 voor het eerst het Indisch Golf Weekend. Sindsdien is het onafgebroken georganiseerd in het laatste volledige weekend van september.
Een aantal van de wisselbekers waar ook dit jaar om gestreden wordt, komt uit het Indië van voor de oorlog. Ze hebben de Japanse bezetting “overleefd” doordat ze gedurende die periode begraven waren.

Naast het sportieve en competitieve element is vooral de koempoelansfeer (het gezellig bij elkaar zijn en “mijmeren over de Indische tijden van weleer”) de aantrekkingskracht van dit golfevenement. Deelnemers kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit en stemmen zelfs hun eigen (vakantie) agenda’s er op af. Ook de soto-maaltijd, de uitgebreide rijsttafel en het dansfeest met een Indische band maakt dit golfweekeind tot een uniek gebeuren. Inmiddels melden zich steeds meer 3e generatie “Indiëgangers”, 50 plussers die niet in Nederlands Indië of Indonesië hebben gewoond, maar wel zijn opgevoed in een Indisch milieu. Ook de niet-Indische partners van deelnemers zijn van harte welkom en kunnen aan alle wedstrijden meedoen.
Uniek dat het bestuur van de Hattemse Golf & Country Club al 71 jaar lang hun golfbaan deze 3 dagen in september geheel ter beschikking stelt aan deze “Indische” club.

De EAGHC, een internationaal gezelschap van golfhistorici en verzamelaars van golfmemorabilia, doet op woensdag 18 september Golfbaan Bleijenbeek aan. Op het programma staan een rondleiding door het Nederlands Golfmuseum en een minisymposium, gevolgd door een traditionele hickorywedstrijd.    

Natuurlijk brengen de moderne golfclubs, gemaakt van hoogwaardige materialen, de bal een stuk verder dan de houten stokken waarmee het spel in vroegere tijden werd beoefend. Maar er zijn golfliefhebbers die dat absoluut niet belangrijk vinden en met even veel plezier een ronde hickory spelen, het authentieke golfspel uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Het liefst uitgedost in de kleding van toen. De heren in knickerbockers met bijpassende colberts en petten, de dames in lange rokken en fraaie hoedjes.

O ja, u kunt natuurlijk heel ver weg gaan – zoals onze Floortje doet, u weet wel dat TV-mens die bij voorkeur naar “het eind van de wereld gaat”, en/of jeugdige en avontuurlijk ingestelde backpackers. Maar bent u net als ik iets ouder én hebt u eigenlijk alles al wel gezien en weinig zin om lang te reizen, denk dan eens aan een redelijk eenvoudig te bereiken bestemming als bijvoorbeeld Schotland. 

Want laten wij eerlijk zijn: de files hier worden alleen maar langer, een paar uur in de trein zitten is ook niet alles (toch, Alex?) en dat vliegen is door de zeer vele beperkingen op luchthavens allang zo leuk niet meer.

Komt bij dat Europa veel meer te bieden heeft dan men zou denken. Met andere woorden, vergeet heel verre intercontinentale oorden eens en richt uw vizier op dichterbij gelegen landen.
Zoals Schotland dus. Afgezien van één der meest perfecte golfbestemmingen is er daar wel zoveel te zien en te doen dat u echt een planning moet maken voor uw uitstapje van een (lang) weekeinde of bezoek van een week. 

De Haagse golfvereniging Duinzicht heeft de afgelopen anderhalf jaar een behoorlijke transformatie ondergaan. Een nieuw clubhuis, twee nieuwe holes (par. 3) en dus een andere routing, een driving range met een kooiconstructie en nieuwe oefenfaciliteiten. Door de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers en leden die ook nog eens twee ton lapten voor een noodzakelijke obligatielening lukte het om in korte tijd een kwaliteitssprong te maken. Sinds een paar weken zijn de nieuwe holes 1 en 9 ingewijd en functioneert eigenlijk alles weer zoals het gepland was. En dus kan de traditionele PRO-AM en Duinzicht Invitational ook weer gewoon doorgaan. En wel op zondag 25 resp. maandag 26 augustus. Het belooft weer spectaculair te worden, dus komt dat zien! En beleven.

Search