Net over de grens bij Düsseldorf vindt u dit schitterende 17e eeuwse kasteeltje (waterslot) op een 2 hectare groot domein, rijk aan geschiedenis en met veel zorg en goede smaak gerestaureerd. Het hotel behoort tot de ‘Feine Privat Hotels’. Op culinair vlak is het hier genieten met hoofdletters! Het toprestaurant Laurushaus is bekroond een Michelin-ster. Vanuit het restaurant is er zicht op het prachtige en riante slotpark. Het hotel is vooral geliefd bij golfers door de grote keuze aan aantrekkelijke golfbanen in de omgeving. Mede door de korte afstand van de Nederlandse grens is het hotel ideaal voor een golfbreak.

Hotel
Het vijfsterren Schlosshotel is een familiehotel dat al jaren van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is het geweldige nalatenschap van Freiherr von Fürstenberg. Ruim 370 jaar oud met een zeer rijke geschiedenis. Heden ten dage verwelkomt het hotel haar gasten nog steeds als koningen en koninginnen. De ultieme gastvrijheid staat hier dan ook hoog in het vaandel! U geniet in een historische omgeving, maar met alle gemakken van de moderne tijd. Sfeervolle lounges, een cocktailbar en 2 restaurants met eigen wijnkelder zorgen voor een aangenaam verblijf. Het luxueuze hotel beschikt over 36 stijlvolle kamers en suites. In het kasteel vindt u 18 prachtige en elegante kamers. De kamers zijn individueel ingericht en gedecoreerd met een combinatie van antieke en moderne meubels. Alle kamers beschikken over een flatscreen-tv, minibar, gratis wifi, kluisje en badkamer met bad en aparte douche. In de remise en het Torhaus (de vleugels van het hotel) zijn nog eens 17 kamers gesitueerd. Ook deze kamers zijn van alle gemakken voorzien en modern ingericht. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op het riante park of op de binnenplaats. Onthaasten is dan ook niet moeilijk. Laat u vooral heerlijk verwennen in het hotel waardoor u optimaal kunt ontspannen, onthaasten en bovendien maximaal kunt genieten. ’s Ochtends wordt het ontbijt deels à la carte, deels in buffetvorm geserveerd. Na een comfortabele nachtrust en een smaakvol ontbijt kunt u ontspannen aan uw dag beginnen.

Eerlijkheid duurt het langs  

Kort af

Wie: Piet Oosthoek (14-03-53) in Schipluiden
Opleiding Lagere en middelbare landbouwschool
Loopbaan: Eerst in loondienst bij tuinbouwbedrijven, later bij een veehouderij met 300 koeien. Sinds 1972 de Oosthoek Groep opgericht in de weg en waterbouw, later ook in de golfbranch. (Greenkeeperswerk)
Privé: Getrouwd, vijf kinderen en vier kleinkinderen.
Woonplaats: Schipluiden.

Het is vroeg in de ochtend als ik met de eerste koffie van die dag op het terras van restaurant Pitch zit, kijkend over enkele holes met op de achtergrond de Hoogewegse molen (wipmolen uit 1652) in het polderachtige landschap. Vroeg? Ja, ik vind 09.00 uur best vroeg voor een interview maar dit was op verzoek van de gastvrouw. Bij mijn aankomst stond zij al een damesclub golfers te verwelkomen en te instrueren voor hun golfwedstrijd waarna we rustig en uitgebreid konden praten.

Ik ben bij Restaurant Pitch, het restaurant aan de golfbaan van Golfcentrum Noordwijk waar golfclub De 5 Margen huist. Het Golfcentrum is uitgeroepen tot de leukste par-3 golfbaan van Noord- en Zuid Holland en zelfs 2e van Nederland. Ik kan uit eigen ervaring spreken dat de 9 holes zeer uitdagend zijn en de horeca, het onderwerp van dit interview, zeer gastvrij. Restaurant Pitch staat dan bekend als een fijn adres, ook voor niet-golfers.

Rijdend naar Alkmaar, naar Golfbaan Sluispolder voor dit interview met Marina, gaan mijn gedachten terug naar vroeger, toen ik zelf nog in Alkmaar (Koedijk) woonde en werkte. Gedachten over de heerlijke tijd die ik daar heb beleefd want Alkmaar, met de kustdorpen Egmond en Bergen, is een fijne plek. Zou ik daar nog iets van terug zien? Maar toen ik mij realiseerde dat het in 1982 was dat Sluispolder werd aangelegd kwam ik tot bezinning. Hop, aan het werk……

Mijn afspraak is met Marina Houtenbos, hoofd horeca op dit uitgebreide golfcomplex, fraai gelegen met een opvallend puntig gebouwd clubhuis en de baan opgaand in het platte landschap met weidse uitzichten.  Het is mooi weer en bij het parkeren valt al op dat het lekker druk bezet is. Als voormalig horecaman, met een carrière als hotelier in Nunspeet, ben ik nog altijd gevoelig voor sfeer en gastvrijheid. En daar werd ik direct mee overvallen bij het binnenlopen in het clubhuis. Meteen een vrolijk welkom van de bediening en zo zat ik al snel met een koffie op het terras waar telkens flights golfers langs liepen voor het keerpunt. Even zo vaak werd Marina gedag gezegd en was er jaloers commentaar op de whiskyflessen op tafel voor de proeverij die ze zou moeten ondergaan. En dat nog voor lunchtijd.

Terug bij Golfclub Leeuwenbergh

Baankwaliteit verbeterd en holes aangepast

Na ruim twee jaar ben ik weer op bezoek geweest bij Golfbaan en Club Leeuwenbergh om te praten met baancommissaris en bestuurslid Ronald Abma en hoofdgreenkeeper Andrew Knott. Bij ons eerste bezoek viel op dat bij een willekeurige regenbui de baan werd gesloten.

Volgens beide heren is dat probleem nu behoorlijk onder de knie. De baan droger maken is nu aardig gelukt door vooral veel zand aan te brengen. De drastisch verbeterde drainage en zandsleuven hebben de baan goed gedaan. Wat ons in het interview opviel was de goede wisselwerking van Baanmanager en hoofd-greenkeper. Hier heerst zeker geen verticale arbeidsverhouding maar een echt samenwerkingsverband.

Search