Groen, Met Rikko Scherff hoofdgreenkeeper op Golfbaan The Mondial (Houten, Utrecht)

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.
In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

Door Ries Rook met een foto van Ed Trion

Paspoort
Wie: Rikko Scherff geboren op 16 mei 1983 in Giessen (Noord-Brabant)
Opleiding: Hoveniers, en hoofdgreenkeeper opleiding 
Loopbaan: Zestien jaar geleden begonnen met een stageplek op Almkerk, vervolgens gewerkt op de Haarlemmermeersche, Amsterdam Old course en Liemeer. Sinds begin 2020 hoofdgreenkeeper bij The Mondial.
Privé Samenwonend
Woonplaats: Den Bosch
In dienst bij: Oosthoek Groep, voor het 3e seizoen

Wat doet een Greenkeeper nu precies? Een goede greenkeeper voelt passie voor zijn vak. Het kost veel tijd. Je bent een allrounder voor alle voorkomende werkzaamheden in en rondom de baan.
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig? Je moet jezelf zijn en blijven, ook een zekere rust uitstralen, zenuwachtige greenkeepers op de baan is niet juist. Daarbij komt dat je ook fouten mag maken etc.
Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing? Zoals al eerder gezegd passie voor je werk is erg belangrijk, je haalt ook voldoening uit je werk en dat staalt uit naar je collega’s en naar de golfers op de baan.
Sinds 2020 na de start van de Mondial nieuwe stijl is er veel veranderd, ook het greenkeepersteam is nieuw. Eind 2019 ben ik begonnen als greenkeeper bij The Mondial, wij zijn met niks begonnen en nu een kleine twee jaar later staat er een geweldige organisatie waarbij het prettig werken is.   
De samenwerking tussen de Mondial en de Oosthoek groep is wel bijzonder!! Er is ruimte voor eigen invulling? Voor een eigen invulling is volop ruimte, ik heb veel overleg met collega’s en mentor Leon van Dijk waar ik alles kwijt kan. Lerende werken vind ik ook erg belangrijk. Je kan wel stellen dat wij bij The Mondial een team vormen die elkaar ondersteunen en goed samenwerken.
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking! Ja dat kan ik wel begrijpen. Natuurlijk is een groot deel van het jaar gereserveerd om gras te maaien, echter er is meer dan dat. Het is zoals het is, de echte golfers weten wel beter.
Hoe lang ben je al greenkeeper en wat deed je daarvoor? Ik ben nu al ruim 22 jaar actief als greenkeeper, daarvoor werkte ik als hovenier.
Is de golfer ook verantwoordelijk voor de onderhoudsstaat van de baan? De goffer is zeker ook verantwoordelijk voor de baan, denk aan pitchmark herstel, het aanharken van de bunkers en het terugplaatsen van de plaggen. Dat is niet altijd het geval helaas. 
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? Jonge mensen willen niet graag meer met hun handen werken, er wordt overal gestimuleerd om door te leren. Het is wel zo zegt Rikko dat je niet allemaal directeur kan worden. Als je echter van de natuur houdt en het buitenwerken leuk vindt is er ruim voldoende motivatie te halen uit het werken op een golfbaan. 
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden, data aansturen en bijhouden ook bij The Mondial?The Mondial heeft de golfbanen en oefenfaciliteiten overgenomen, nadat de golfclub in zwaar weer terecht kwam. Dat heeft gezorgd voor veel achterstallig werk gezorgd. Daar zijn we - nog steeds - hard mee bezig om dat in te lopen en dat lukt ook. We hebben tot op heden gewerkt met een ruwe jaarplanning, maar in 2023 is deze nog gestructureerde dan die van dit jaar. Hoe minder achterstallig onderhoud hoe meer tijd voor het structurele onderhoud. Leon van Dijk ondersteunt mij daarin. Data-informatie is belangrijk, wel is het zo dat je eigen ervaring ook een hoop oplevert. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk? Of een greenkeeper iets moet weten van golf zal ik niet direct beamen, wel is het handig hoe het werkt op een golfbaan. Je inleven in het golfspel en weten wat de golfer doet is wel handig. 
Op weg naar chemievrij beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Iedereen kan per direct stoppen met het gebruik van chemicaliën, het is bewezen dat werken zonder die bestrijdingsmiddelen echt kan ook al zorgt het voor de nodige uitdagingen. Daar weten we bij Oosthoek Groep inmiddels alles van. Of in ieder geval veel. Ik ben mij ervan bewust dat niet elke greenkeeper het daar mee eens is. 
Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan? In de winterperiode is er volop werk te doen, drainage schoonmaken, bomen snoeien en meer van dat soort winterwerk. 
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Waardeer het leven zoals het is en waardeer jezelf, op deze wijze kan je kijken of je het werk leuk vindt als greenkeeper. Als jonge greenkeeper zijn er ruim voldoende mogelijkheden om door te groeien in je functie.
De baan staat er goed op zo vroeg in het seizoen Voordat wij in gesprek zijn gegaan met Rikko hebben wij 18 holes gelopen. Een verrassende baan die wonderwel heel goed te bespelen was begin maart na al de regenval en stormen die over het land raasden.

Nog een paar weken, als de groei doorzet, is The Mondial weer in “zomerse conditie” en daarmee een hele leuke en uitdagende baan voor alle niveaus golfers. En makkelijk aan te rijden vanuit alle windstreken van het land.

 

               

Search