Drentse Golfclub De Gelpenberg – een aangenaam verrassende golfervaring

De Gelpenberg ligt rustig gelegen midden in het Drentse land van heide, bos en zandverstuivingen. Binnen bereik, maar toch op ruime afstand liggen de plaatsen Assen, Hoogeveen en Emmen. Als je van de hoofdwegen afdraait kom je in een oase van rust en ruimte en na enige kilometers rij je de parkeerplaats van de golfbaan op, waar een prachtige 18 holes baan en ook nog eens een 9 holes par-3 baan op je liggen te wachten.

 

Op uitnodiging van clubmanager Ellen Kroes mochten wij namens De Nederlandse Golfkrant een dagje de baan ‘beleven’. Na een valse start - we reden per ongeluk naar de Scherpenberg, ook geen straf om daar te spelen trouwens - renden wij na een haastige koffie-to-go de baan op. De stress van de race tegen de klok om op tijd te komen, viel direct van ons af op de teebox dankzij de kalmerende woorden van de sympathieke starter die een enkele flight had laten voorgaan.

De baan ligt op zandgrond, heeft een zeer natuurlijke uitstraling en doet nergens gekunsteld aan. Erg mooi is dat op een kale plek naast hole 13, nu wasteland, de heide weer terugkeert. Ellen: “De oude heide komt terug omdat de oude grond er nog ligt en deze is rijk aan heidekiemen.” De eerste paar holes gaan door heideachtig gebied met hoge rough langs de zijkanten. Verderop in de baan gaat het karakter meer over naar een bos/parkbaan. Hier en daar kom je ook nog het nodige aan waterpartijen tegen.

De greens waren snel en vlak, nog meer dan anders werd ons verteld, omdat de week ervoor een landelijk jeugdkampioenschap gehouden was. De Gelpenberg wordt niet geheel toevallig wel vaker voor belangrijke wedstrijden uitgekozen door de NGF. Ellen: “De greenkeepers vinden het een uitdaging om de baan voor zo’n wedstrijd helemaal in topconditie te brengen, waarbij de rondgrazende schapenkudde niet alleen nuttig werk doet in de rough, maar er ook leuk uitziet.” Wij denken ook dat het niet voor niets is dat De Gelpenberg hoog in de rankings van baanbeoordelingen staat.

De Gelpenberg is eerst en vooral een ledenbaan met een ruime businessclub. Inmiddels is het ledental na enkele mindere jaren weer gegroeid van 400 naar 800 leden, volgens clubmanager Ellen is dit onder andere bereikt dankzij de deelname aan de fietsvierdaagse en de campercarrousel. Ellen: “Hierbij werden bezoekende niet-golfers tijdens een korte stop vaak met succes gestimuleerd om kennis te maken met de golfsport. Daarnaast spelen factoren als geen inschrijfgeld, geen participatie en een scherp en concurrerend lidmaatschapstarief natuurlijk ook een belangrijke rol.” Dit jaar bestaat De Gelpenberg 51 jaar, omdat vorig jaar festiviteiten niet door konden gaan vanwege C…. , hopen ze dat dit jaar dunnetjes over te doen.

Het gezellige terras met uitzicht op hole 18 is een belangrijk onderdeel van de brasserie. Hier kun je op een ontspannen manier nagenieten van je ronde met alles wat de horeca te bieden heeft. Wij hebben een erg leuke dag gehad op De Gelpenberg en al is Drenthe niet voor iedereen even dichtbij, vinden wij het de moeite waard om ervoor om te rijden.

Tekst: Mirella Bisschops en Bert Feenstra

Foto’s: De Gelpenberg.

Search