Terugkomdag Leeuwarder Golfclub De Groene Ster

Door Ries Rook , Foto’s Dinie Top 

Ons eerste bezoek aan de Leeuwarder Golfclub De Groene Ster vond plaats in 2017 op een regenachtige dag. Desondanks werd het een aangename kennismaking. Nu vijf jaren later, op onze terugkomdag gaan we in gesprek met voorzitter Jan Geertsma en clubmanager Martin van de Schans gingen we uitvoerig in op de ontwikkelingen bij de Golfclub.

 

Vijf jaar geleden
Toen Jan nog de portefeuille communicatie onder zijn vleugels had lagen er mooie plannen om de baan en de infrastructuur te verbeteren.
Die voornemens werden grotendeels gerealiseerd, maar daar bleef het niet bij.De, op initiatief van een aantal enthousiaste leden, opgerichte ‘Club van Honderd’ ontwikkelde plannen om het clubhuis en directe omgeving in de komende jaren te verfraaien. Het smaakvolle nieuwe interieur van het restaurant is daarvan het eerste resultaat waar de club best trots op kan zijn. Ook het terras werd zichtbaar opgeknapt dankzij de inzet van de enthousiaste leden. Al met al een warm welkom voor leden en gasten.

Omdat de club, met name de bedrijfsvoering, wil professionaliseren. Martin is in dienst getreden sinds 1 juli 2021 bij de Groene Ster. Martin was daarvoor gedurende 6 jaar verantwoordelijk voor de directievoering van de exploitatiemaatschappij bij de opstartfase van de golfbaan Duurswold.

Wat nu er allemaal speelt

Na vijf jaar praten en plannen maken wordt in juni 2022 daadwerkelijk begonnen met de aanleg van een moderne up to date beregeninginstallatie. Natuurlijk heeft een puike conditie van de baan en daarmee het speelplezier alle aandacht, maar ook het duurzaam beheer van natuur en milieu is erg belangrijk voor de Golfclub, Zo is het GEO certificaat is in 2019 al weer voor de derde keer verlengd voor een periode van vijf jaar. Door diverse partijen waaronder Vos Golf & Sport, de horeca en alle overige medewerkers wordt nauw samengewerkt om te werken aan vermindering van de belasting van het milieu. Zij zoeken voortdurend naar verbetering en innovatie op diverse gebieden zoals het inkoopbeleid, de energievoorziening, het afval en het milieubeheer. Kortom: het verhogen van het spelplezier, het minimaliseren van verontreiniging, optimaliseren van het gebruik van gas, water en licht en het vergroten van het milieubewustzijn bij de leden, de medewerkers en ook bij de gasten van de golfclub speelt een grote rol.

Een heel mooie en uitdagende golfcourse

Als we beweren dat de Groene Ster een van de mooiste golfbanen van het Noorden, is dan kan Martin zich daarin geheel vinden. Aan de lay-out van de baan en de belevenis van golfers wordt veel aandacht besteed. Ontwikkelingen binnen de Golfmarkt gaan erg snel, De Groene Ster volgt dat nauwlettend en past zich waar nodig snel aan. Met alle vernieuwingen en verbeteringen op en rond de baan zal de uitstraling van de baan en de organisatie alleen maar beter worden. Ondertussen beschikt de Groene Ster over een prachtige en uitdagende golfcourse waar zowel de geoefende als ook de beginnende golfer volledig tot zijn recht komt.,,,

 De Groene Ster komt prima uit de Coronacrisis
Hoewel er best nog lang kon worden doorgespeeld heeft met name de horeca wel te lijden gehad. Afhaalmaaltijden voor de leden, en koffie en broodjes ‘to go’ hebben het leed enigszins goed gemaakt. Corona regels uitschrijven en toepassen, het was niet altijd gemakkelijk. Maar de Groene Ster heeft het uitstekend doorstaan.

Tijdens en na de pandemie melden zich ongeveer 300 nieuwe leden aan. De club nadert ondertussen een 1000 tal leden. Al met al een fijn gevoel.

Al deze nieuwe leden worden welkom geheten en begeleid door de Commissie Nieuwe leden. De activiteiten die deze Commissie aanbiedt zijn talrijk: naast  het nieuwe leden wegwijs maken binnen de vereniging, mentorbegeleiding, het introduceren van buddy’s, maken het organiseren van starters speelmiddagen en andere activiteiten de verbinding compleet.

Ook de Business club heeft zich prima hersteld na de corona tijd. Er is een toenemende belangstelling voor het spelen van 9 holes, een ontwikkeling waarop de commissie Golf &Business graag inspeelt. De afgelopen jaren zijn Camperplaatsen gerealiseerd bij golfbanen in het Noorden die erg populair zijn geworden. Zo ook bij De Groene Ster waar de komende zomer een meerdaags golftoernooi voor campergasten wordt georganiseerd waaraan zomaar 70 man golfers deelnemen.

Een zonnige toekomst voor de Groene Ster

Jan zegt als voorzitter dat er nog plannen te over zijn in de toekomst, met name de professionalisering van de organisatie vraagt daarbij veel aandacht. Daarnaast komt de nadruk vooral ook te liggen op het bevorderen van het speelplezier van onze golfers. Ready Golf, golfbeleving, gastvrijheid, en vitaliteit zijn daarbij leidend. Een onmisbaar onderdeel is natuurlijk de Golfschool die al heel lang in handen is van onze PGA Head pro Martin Wedema. Samen met Ricardo  en Jurjen Hollema, beiden PGA professionals runt Martin Wedema de golfschool waar elke golfer op elk niveau zich verder kan ontwikkelen.  Jan stelt nadrukkelijk dat de langdurige samenwerking met Wedema prima bevalt.

Jeugdgolf is net als bij vrijwel elke Golfclub een zorgenkindje, de rijafstand naar de baan is al een groot probleem als kinderen op de fiets moeten komen. In de zomerperiode is dat wel te doen maar in het voor- en najaar wordt dat ook moeilijk. Toch blijft de Golfclub geloven in de jeugd en zal er veel aan doen om ook deze groep te bedienen en verder te laten groeien. Hoe dan ook, Jan voorziet een zonnige toekomst voor de Groene Ster.

‘De komende zomer komen wij vast en zeker terug om nog eens te spelen op deze mooie uitdagende golfbaan. De beleving bij deze aanrader is top, en de

overnachtingsmogelijkheden rondom natuur- en recreatie gebied de Groene Ster volop.  Bezoek dan ook onze prachtige Friese hoofdstad Leeuwarden!

Search