Nu in de rubriek van Ries; Martine Martens

Op alweer een mooie zomerse dag kennis gemaakt met Martine Martens. Bij de geweldig mooie golfclub Anderstein in Maarsbergen waar Martine als Head pro werkzaam is heeft ons gesprek plaatsgevonden. Bij toeval kwam golf in haar leven door haar partner die al golf speelde. Nu als golfprofessional is zij veelvuldig met de jeugd bezig en verderop in het gesprek geeft zij haar duidelijke mening hoe jeugdgolf weer in de lift te krijgen.

Van kunstacademie en ontwerper stand/interieurbouw tot golfprofessional

Na haar algemene schoolopleidingen heeft Martine de kunstacademie doorlopen, creatief zijn en sterk in tekenen is en was haar ding. Later is zij terecht gekomen in de stand en interieurbouw als ontwerpster waar zij jarenlang met plezier heeft gewerkt. Toen golf serieus in haar leven kwam is zij gaan kijken wat de mogelijkheden waren om iets in de golfsport te doen. Vanaf 2004 de keuze gemaakt om golf pro (PGA A) te worden was dat een flinke stap in het diepe. In het lesgeven van golf is Martine thuis in alle onderdelen en het vooral als maatwerk te zien maakt zij gebruik van de kennis die zij heeft opgedaan in opleidingen en bijscholingen als TPI (Tour Tempo en de Referee School. Bij de NGF heeft zij ook gewerkt als auteur en begeleider van de Committed to Programma’s, presentator – van bijscholingen en opleider van jeugd coaches.  

Op de golfclub Anderstein is Martine nu al zo’n zes jaar actief met Golf Academie Anderstein. Buiten het lesgeven is Martine ook actief in het verzorgen van workshops en cursussen als Head pro en tevens is zij consultant om golfbanen, golfclubs en golfscholen te helpen met het bedenken, uitwerken en implementeren van een goed plan van aanpak om samen een succesvolle toekomst tegemoet te gaan. Veel golfbanen en golfclubs worstelen met de vraag hoe nu verder. Jeugd binnenboord houden is moeilijk, senioren breiden uit en daartussen is een gat van golfers die niet of nauwelijks spelen. Vrijblijvend kan men Martine benaderen om eens van gedachten te wisselen. Ook is Martine Golf Academie manager bij golfclub de Dorpswaard waar zij verantwoordelijk is voor de golfacademie en met de club samen het beleid maakt.

Voor welke doelgroep is golf nu interessant

Martine stelt dat golfers gaan voor goede en leuke lessen om vooruit te komen, veelal denken golfprofessionals aan uurtje factuurtje of is dat te veel gezegd. Martine gaat niet voor de korte termijn maar wil een goede relatie opbouwen met haar lesklanten.

Martine werkt ook veel met jeugd. Bij Anderstein zijn een kleine 50 jeugdleden actief. Jeugdgolf in ons land is niet erg populair, volgens haar ligt dat niet aan de ouders, wel dienen de ouders meer betrokken te worden. Familiegolf maakt dat golf als breedtesport veel stabieler wordt. Iedereen maakt tijd voor quality family time.Veel jeugdleden haken zonder de verbinding met familie en de vereniging na een bepaalde leeftijd af. Buiten dat is in het golf alles al uitgevonden, het is niet alleen kijken of je swing beter moet of kan, maar het totaalplaatje wat je kan en wil als golfer is veel belangrijker. Niets is zo gemakkelijk om les te geven uitsluitend op de drivingrange, er zijn tal van andere trainingsvarianten die het veel leuker maken voor de golfer Martine gelooft ook in vrijwilligers die de golfsport nodig heeft, ouders en leden van een golfclub bepalen mede het beleid van de club en worden voor vol aangezien. Op deze wijze betrek je de mensen bij het totale organisatie gebeuren. Bij veel golfbanen heb je verschillende partijen die allemaal hun eigen ding willen doen, samenwerken is daar niet of nauwelijks aan de orde. Golfclub, golfbaan en golfschool dienen goed samen te werken, juist daar liggen veel kansen.

Hoe worden talenten beter

Met druk omgaan als beginnend golfer is kenmerkend voor elke sport, binnen het golf komen de financiën ook om de hoek kijken. Om tot een goede golfer te komen kost buiten talent ook veel geld. Sponsors zijn niet meer zo gemakkelijk binnen te halen, Martine geeft aan als je het wil kan je het. Doelstellingen bepalen en ook naleven is samen met een juiste mentaliteit noodzakelijk om te slagen in het golf. Martine geeft verder aan dat je de intrinsieke motivatie van (jonge) spelers bepaald wat ze gaan doen. Willen ze er alles uithalen dan zijn ze bereid daarvoor veel te laten.

PGA Holland of NGF, wie bepaalt

Op de vraag aan Martine waar blijven de talenten op de diverse Tours zegt zij dat de NGF niet de aangewezen partij is om te bepalen hoe we coachen in topgolf. De PGA Holland heeft veel kennis in huis en zodra we die in een goede samenwerking met de NGF beter kunnen benutten is er nog veel winst te behalen De NGF ontvangt de gelden van de clubs en golfers en maken hun beleid. Het constant opbouwen en opnieuw het wiel uitvinden is de NGF sterk in, continuïteit op alle gebied is niet of nauwelijks aanwezig. Het zou een goed plan zijn om samen met (NGF < NVG en PGA korte en lange termijn doelen op te stellen aan de hand van een gezamenlijk beleid. Eerlijkheid en duidelijkheid moet vanzelfsprekend zijn. Er zijn al goede stappen gemaakt, maar we moeten en kunnen het nog veel beter doen in Nederland.    

Motto: Genieten van het proces zelf, dat is het geheim dat afrekent met de mythe van de Grote Beloning.

(Tao van Poeh- Benjamin – Hoff)  

 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Search