Laatste maal De rubriek van Ries (vanaf maart wordt het in de spiegel met ...)

Ruim twee weken na het KLM open wederom op bezoek bij The Dutch om een ontmoeting te hebben met Max Albertus geboren in 1994 en nog steeds woonachtig in Oss heeft al heel wat meegemaakt in zijn golfcarrière. Op 4-jarige leeftijd al kennis gemaakt met golf via zijn vader waarmee hij vrijwel dagelijks ging chippen en putten. Op zijn zesde werd Max al lid van een golfclub. Zelden meegemaakt dat men op zo’n jonge leeftijd al golf speelt. Buiten golf heeft Max zich ook vermaakt met tennis en hockey tot zijn elfde. Daarna is het uitsluitend golf wat de klok slaat. Buiten zijn vader heeft Max ook een jongere broer Job die ook een single handicap heeft maar een andere carrière nastreeft. De eerste golftrainingen en golflessen heeft Max gevolgd bij Guido Loning.

School en training moeilijke combinatie

Tijdens zijn hele schoolopleiding heeft golf centraal gestaan bij Max, vrijwel alle selecties doorlopen bij de NGF, de C- B- Jong en het grote Oranje waren leuke en leerzame tijden. Door het vele trainen kwam school wel eens in de knel te zitten. Wel de Havo afgemaakt en na de Johan Cruijff University en de Lynn University in Florida heeft Max ook de studie communicatie en wetenschappen gedaan in Utrecht. Achteromkijken is het wel een heel klus geweest en niet onbelangrijk dat Max het heeft volgehouden. Vanaf 2017 gestart als golfprofessional met een eigen trainingsstaf bestaande uit Roel Verdonschot; trainer, Martijn van Oosterhout fysiotherapeut, en Ingrid Stoop als mentale coach (motivatie heb ik genoeg) gaat Max een poging wagen om op termijn op de Europese Tour te spelen. Nu komt Max uit op de Pro Golf Tour waarbij het niet altijd gemakkelijk is om je staande te houden. Met een 46e plaats vorig jaar en een 57e plaats op het onlangs gehouden KLM open kan Max even vooruit en gaat hij onverminderd door met zijn doelstelling om een topgolfer te worden.

Focus op het proces

Het beste advies ooit heeft Max omarmt met het focussen op het proces. Het doel, zo laag mogelijk scoren is een resultaat van het proces. Omgaan met teleurstellingen en succes hoort bij een topgolfer. Max is daarvan niet onder de indruk, hij blijft onder alle omstandigheden rustig. Ook het omgaan met de pers en overige media brengt hem niet van de wijs, gewoon je zelf blijven en je doelstelling bepalen met je trainingsstaf blijf je overeind. Met druk omgaan en presteren kan Max goed mee omgaan, fysiek moet je fit zijn en blijven en de balans vinden waarbij ook je rust pakken erbij hoort. Bij wedstrijden drie of vier dagen je uitsluitend concentreren op resultaat is Max wel toevertrouwd. Dicht bij jezelf blijven en positief blijven onder alle omstandigheden is een pre. Voor veel golfers wordt er voor je nagedacht, om je golfcarrière te begeleiden, Max geeft aan dat voor je zelf opkomen en weten wat je wil erg belangrijk is. Bijna alles moet wijken voor golf, maar je rust pakken en privé tijd met vrienden besteden is ook een belangrijk gegeven. Met zijn vriendin Lonneke die werkt als stewardess kan hij het heel goed vinden. Met vlinders in je buik kan het golfen alleen maar beter worden. Max is ook actief op Twitter, FaceBook en Instagram om zijn volgers op de hoogte te houden van zijn vorderingen als golfer. Toen hij net professional werd is hij begonnen met het maken van vlogs, maar is daar mee gestopt. Nu denkt hij erover om in de toekomst weer te beginnen met korte filmpjes op zijn YouTube kanaal.

Nederlandse Challenge Tour essentieel

Als je kijkt naar landen als België Frankrijk, Italië, en Scandinavië zie je dat daar veel golfers vandaan komen die op de Europese en Challenge Tour spelen. Als Nederland een Challenge Tour toernooi zou hebben dan kunnen 7 Nederlanders 8 toernooien op de Challenge Tour spelen op basis van invites. Op die manier wordt het als topamateur of beginnend professional makkelijker om hogerop te komen. Nu moet iedere Nederlandse speler onderaan beginnen op Q-School en Satelite Tours als de Progolf en Alps Tour. Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar het is een langere en moeilijkere weg. Hoewel Max een leerzame en fijne tijd heeft meegemaakt bij de NGF-selecties zou hij graag zien dat talenten als zij vertrekken bij de NGF en op eigen benen gaan staan de begeleiding nog even wat verder gaat. Hoe ga je om met sponsors benaderen, je dient nu zelf je reizen naar het buitenland te organiseren en veelal meer. Je komt er ineens helemaal alleen voor te staan en dat is even wennen. Ook speel je voor geld, een Order of Merit en week na week op banen die je -vooral het eerste jaar- nog niet gespeeld hebt. De opleidingen bij de NGF is niets mis mee, talent genoeg en het gaat zeker goed komen met de jeugd.

Kinderen ook spelmomenten te leren en blijvend aandacht voor de jeugd is het mogelijk om talenten te behouden. Zie op The Dutch met de golfacademie waar jeugdig talent voldoende kansen krijgt om te slagen in het golf. Kijk om je heen in andere landen waarbij jeugdgolf centraal staat en waar wel talenten doorkomen. Het wordt wel eens tijd om meerdere golfers op de Europese Tour te krijgen en wie weet in 2020 al met Max Albertus.    

Motto: ”Golf s a way of life

E mail :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Instagram : @maxalbertus 

Website: www.golfer-max-albertus.nl

Foto’s: Max Albertus en Ries Rook

Search