Tiger verovert zijn vijfde groene jasje in historische overwinning op Augusta.

Tekst Auke Hempenius
Molinari zijn titelaspiraties verdrinken op hole 12.

Nadat zijn korte putt voor bogey viel, waarmee hij zijn overwinning veilig stelde, was er een uitbundigheid die we nog nooit van Tiger gezien hebben. Zijn naam werd massaal gescandeerd en omhelzingen met zijn zoon Charley, zijn dochter Sam en zijn moeder waren ontroerend en deden denken aan 1997 toen hij zijn vader innig omhelsde na zijn eerste Masters overwinning.

Het was een zinderende finaledag met een leaderboard dat meer op een flipperkast leek dan de eerste pagina van The Masters leaderboard. Tot laat in de ronde hadden Cantley, Schauffele, Finau, Johnson en Koepka kans op de overwinning.

Tot hole 12 zag het er naar uit dat Francesco Molinari in controle was en afstevende op zijn eerste Masters overwinning. Maar zoals oa Jordan Spieth gebeurde op de laatste zondag was hole 12 het Waterloo voor Molinari. Hij noteerde een dubbel bogey waarna hij op hole 15 nog zo'n ongewenste bezoeker kreeg. Zijn kansen zag hij letterlijk verdrinken.

Vroeg in de ronde zag het er voor Tiger niet rooskleurig uit. Na een birdie op 3, volgde hij met bogeys op 4 en 5. Na birdies op 7 en 8 maakte hij de turn -1. Na nog een bogey op de 10e hole leek de overwinning weg te slippen...maar na Molinari zijn zwemmende golfbal op hole 12 rook Tiger bloed. Toen deed de 43 jarige 'come-back kid' datgene waarom hij bekend stond in zijn gloriejaren...drie birdies in de volgende vier holes met een fenomenale afslag op 16 die een kans had om een hole in one te worden en Tiger had de leiding met twee slagen.

 

Brooks Koepka miste een maakbare putt op de laatste hole om Tiger te dwingen een par te maken op hole 18. Tiger hield de spanning er nog in met zijn minste swing van de week met zijn approach na een perfecte drive. De bal eindigde twintig meter te kort, maar een veilige pitch voorbij de hole gaf hem twee putts voor de overwinning. De korte putt voor bogey was een formaliteit en daar was hij dan...de lang verwachte 15e major overwinning voor Tiger Woods die door doktoren, golffans EN de golfmedia twee jaar geleden volledig was afgeschreven.

Zijn uitbundige reactie sprak boekdelen en deze overwinning zal voor altijd in het geheugen van elke golfliefhebber gegrift zijn als de kroon op zijn comeback. Nu gaan we zien of hij het major record van Jack Nicklaus met 18 overwinningen kan gaan verbeteren. Twee jaar geleden leek dat record veilig...nu heeft Tiger nog 1 doel!

 

Search