DUTCH HICKORY TOUR

Tekst: Ellen Klaasse-Derks

“Als ik hickory speel ben ik minder bezig met mijn score en tellen vooral de mooiste slagen”

De kop is eraf. Zaterdag 13 april vond de openingswedstrijd van de Dutch Hickory Tour plaats en vormde Golfbaan Landgoed Bleijenbeek het decor voor een bont gezelschap van ruim 25 Nederlandse, Britse en Duitse hickoryspelers. Op deze zonnige maar gure dag gingen zij de baan op, uitgerust met antieke golfstokken en gestoken in traditionele golfkleding. Liever de kou trotseren dan een modern windjack dragen, want het plaatje moet perfect zijn.

Deelnemer Jeroen Altenburg heeft inmiddels al zijn tweede hickory outfit aangeschaft. Grijs geruite knickerbocker met een dito strik en pet en een donkerblauwe spencer. Gescoord op een Amerikaanse site.

“Eigenlijk tegenstrijdig dat ik hieraan meedoe. Sinds ik golf heb ik veel geïnvesteerd in de beste materialen om steeds verder te kunnen slaan. Ik ben behoorlijk competitief ingesteld en moet met die oude stokken echt een stapje terugdoen.”

Maar dat is voor hem juist de aantrekkelijke kant van hickory. “Het plezier in het spel staat voorop. Je kunt er meer van genieten”, zegt hij.

Toch kent ook deze competitie een wedstrijdelement. De spelvorm is strokeplay met bruto en netto prijswinnaars (m/v). Om mee te dingen naar een onderscheiding, de zogenaamde ‘Order of Merit’, moet je aan minimaal vier van de acht toernooien hebben deelgenomen.

Net als rijden in een oldtimer

Voor deelneemster Coby Born, die naast de prijzen greep, staat de drang om te winnen niet voorop. Ook al is ze vanaf haar zestiende een gedreven golfspeelster. “Bij hickory draait het vooral om de gezelligheid en het gedoe er omheen. Het is een niet al te grote club mensen en ik heb al meerdere keren aan dit toernooi meegedaan waardoor ik de andere deelnemers steeds beter leer kennen en het als een vriendenclub begint te voelen.”

Ook in buurland Duitsland is deze tak van sport groeiende, maar net als in Nederland nog niet erg groot. De Duitse afvaardiging van de German Hickory Golf Society is steevast aanwezig bij het openingstoernooi op Bleijenbeek in het Limburgse Afferden. “We hebben zestig leden en onze toernooien tellen gemiddeld vijftig deelnemers. Tien jaar geleden waren het er nog twintig”, aldus Claus Sasse.

“Je duikt tachtig tot negentig jaar terug in de tijd. Het is net als het rijden in een oldtimer. Het gaat niet om de snelheid, maar om het gevoel. Als ik hickory speel ben ik minder bezig met mijn score en tellen vooral de mooiste slagen”, licht de eveneens uit Duitsland afkomstige Olaf Dudzus toe, die, samen met zijn twintigjarige zoon Randolf, voor de vierde keer aan de openingswedstrijd van de Dutch Hickory Tour deelneemt.  

Met dank aan het golfmuseum

Na het openingstoernooi op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek zijn er nog zeven wedstrijden te gaan, waarvan zes in Nederland en één in Duitsland. Dat het eerste toernooi steevast op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek wordt gespeeld, is geen toeval. Daar huist het Nederlands Golfmuseum en werd de Dutch Hickory Society opgericht. Iedere club geeft een eigen invulling en naam aan het toernooi. Zo wordt de aftrap op Golfbaan Landgoed Bleijenbeek het ‘Nederlands Golfmuseum Open Hickory Toernooi’ genoemd. Het is immers aan dit museum te danken dat hickory ook in Nederland voet aan de grond heeft gekregen.

Het Nederlands Golfmuseum Open Hickory Toernooi werd in de categorie Bruto Dames gewonnen door Lily Waller en in de categorie Bruto Heren door Brian Gee. Maria Vrijmoed-de Vries werd winnaar Netto Dames en André Dubbeldam Netto Heren.
Overige data Dutch Hickory Tour 2019

Zaterdag 1 juni: Golfclub Burg Zievel in Mechernich-Zievel in Duitsland

Zondag 23 juni: Golfbaan Zuid-Drenthe in Erica

Zondag 28 juli: Golfbaan Echt-Susteren in Susteren

Zaterdag 24 augustus: Golf & Countryclub Geijsteren in Geijsteren

Vrijdag 20 en zaterdag 21 september: Ullerberg Heidegolf en The Links Valley in Ermelo

Zondag 22 september: Het Rijk van Nunspeet in Nunspeet

Zaterdag 2 november: Golfbaan Stippelberg in Bakel

Meer informatie over de Dutch Hickory Tour 2019 en de Dutch Hickory Society: stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het lidmaatschap van de Dutch Hickory Society kost 25 euro per jaar, maar is niet noodzakelijk om aan de toernooien mee te doen. Leden krijgen vijf euro korting op elk toernooi van de Dutch Hickory Tour. Als je niet over hickorystokken beschikt, maar wel mee wilt spelen, kun je deze huren via de Dutch Hickory Society.

Search