's-Werelds eerste Golfresort, Rosapenna, Downings County Donegal, Ierland

1893, het jaar waarin het Old Rosapenna Hotel zijn deuren opende tegelijk met de naastgelegen links-course ontworpen door golf-legende Tom Morris uit St. Andrews.

Het resort is te vinden in het uiterste noordwesten van de republiek Ierland aan een inham, de Sheephaven Bay, van de Atlantische Oceaan. Ondanks de ligging in letterlijk een uithoek van Ierland is Rosapenna door de jaren heen een zeer aantrekkelijke golfbestemming gebleken. Mede daardoor is het resort sinds 2003 uitgebreid met een tweede 18-holes links course.

De eerste golfbaan op het complex, de Old Tom Morris Links, noemen de Ieren een klassieke oude linksbaan terwijl de nieuwe, de Sandy Hills Links, een moderne baan wordt genoemd. Het is interessant het verschil tussen beide soorten te kennen want het zegt veel over het karakter en de bespeelbaarheid ervan. De oude baan is ontworpen langs en tussen de duinen door gebruikmakend van natuurlijke greens. De nieuwe baan is ontworpen dwars door de duinen heen omdat moderne grondverzetmachines dat mogelijk maakten.

 

Old Tom Morris Links 1893

Zonder al te grote hoogteverschillen slingert dit parcours zich tussen de duinen door en voor een deel langs de kustlijn. Als vanzelfsprekend liggen de holes hier achter elkaar. Na het uitholen is nauwelijks een vraag waar de volgende teebox te vinden is. De baan loopt door het terrein zoals je er, zonder golf, rustig doorheen zou wandelen. De kwaliteit van tee boxen, fairways en greens is gewoon goed. Kale plekken, zoals we die thuis wel eens treffen vanwege hete en droge tijden, kent men hier niet. Naast de fairways groeit het helmgras hier uitbundig ofschoon het niet onmogelijk is hier een afgedwaalde bal terug te vinden. Waterhindernissen kent men hier niet maar wel, zij het bescheiden in aantal, bunkers. Zeker de potbunkers blijken hierbij wel erg lastige obstakels.

Golf Pavilon

Hole 9 van de Old Course eindigt naast “the Pavilon”, zoals het Clubhuis daar genoemd wordt. Wij gebruikten deze mogelijkheid om, halverwege onze ronde, even te lunchen in het groots opgezette restaurant. Met nadruk noem ik dit groot want “the Pavilon” is op aantallen berekend en wordt feitelijk ook regelmatig door grote groepen bezocht. Bij competities en wedstrijden zijn er flinke aantallen bezoekers maar het gebouw is ook berekend op andersoortige feesten en partijen. Zo is er in de grote zaal een ruime houten dansvloer. Verder vind je hier kleedkamers, een complete shop, kantoren, bestuursruimten en natuurlijk de nodige memorabilia aan de wanden. Klassiek en sfeervol is het hier.

Sandy Hills Links 2003

De dag na onze ronde op de Old Course begonnen we vol goede moed aan deze moderne baan. Gelukkig gebruikten we een buggy want klimmen en dalen is hier volop aan de orde. In de plaatselijke beschrijving wordt aangegeven dat geen van de 18 holes hier een ontwerp kent dat resultaat is van een compromis. Iedere hole op zich is hier een nieuw avontuur. In alle eerlijkheid moet ondergetekende daaraan toevoegen: een verdraaid pittig avontuur. Wat de kwaliteit van de baan betreft: Net als de Old Course: Niets op aan te merken! Maar verder... Wat een moeilijke baan is dit! Het baangidsje was hier een onmisbaar attribuut en dan nog. Blinde slagen zijn hier volop aan de orde. Regelmatig moeten hier stukken rough worden overbrugd om de green te bereiken. Veel greens zijn hier bol aflopend zodat als het lukt de bal er op te krijgen de kans dat hij er wel afrolt aanwezig is.  Regelmatig kom je op hoge teeboxen die een prachtig panorama over wuivend duingras, strand, zee en gebergte in de verte bieden. Dat maakt veel goed want hier tijdens een rondje golf echt scoren is meer iets voor de lagere handicappers. Maar ondanks dat een genot om te spelen

Hotel

Het klassieke Rosapenna Hotel kan op deze afgelegen bestemming met zijn 60 kamers gerust royaal genoemd worden. Het is van alle gemakken voorzien, kent een uitstekend restaurant met riant uitzicht over Sheephaven Bay en geweldige service. Je krijgt hier het gevoel op een oude klassieke golfbestemming te zijn zonder dat het er ouderwets is maar up-to-date en van deze tijd!

Kortom een bestemming die zeer zeker kan worden aanbevolen ofschoon het wel wat tijd neemt om er te komen. Mijn golfpartner Alex van Leeuwen en ik reisden vanaf Schiphol in slechts  1 uur en 15 minuten naar Belfast International Airport. De vliegreis duurt niet lang wel de passage door de douane op het vliegveld (het is namelijk geen  Schengen) en daarna ben je met de auto zo'n 2,5 uur onderweg. Maar eenmaal aangekomen op locatie ben je wel in het prachtige Ierland met zijn karakteristieke landschap, groen, wijds , ruige kustenlijnen en uitdagende golfbanen.

Lezersaanbieding voor De Nederlandse Golfkrant;

- Lijnvlucht Klm vlucht A’dam – Belfast v.v.

- Gratis Vervoer van de golftas met KLM Flying Blue

- Autohuur 5 dagen ( All incl. verzekeringen)
- 5 Hotel o.b.v. Logies en Ontbijt
- 3 Greenfees op  Rosapenna ( keuze uit 2 banen)
- 2 diners in the Vardon Restaurant

Vanaf prijs: € 999,00 Meer info via www.3dgolf.nl

Search