‘Oefen zoals je speelt en speel zoals je oefent’

Twee ‘State of the Art’ les studio’s voor de Golfacademy Kleiburg

In 1974 was Golfclub Kleiburg de eerste openbare golfbaan van Nederland. Dat er de afgelopen 44 jaar niets aan de oefenfaciliteiten zou zijn veranderd is wellicht wat kort door de bocht. Maar de inhaalslag die de club dit jaar in samenwerking met de Golfacademy op dat vlak heeft gemaakt mag op zijn minst indrukwekkend worden genoemd. Het meest opvallende onderdeel daarvan: twee hypermoderne les studio’s. Golfleraren Derrick Ingram en Tammo Murris vertellen hoe het zit. 

Door: Kees Jan Stel

Twee nieuwe les studio’s, dat is niet veel golfscholen in Nederland gegeven. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Murris: ‘Door ons daar vanaf het begin meteen hard voor te maken. Toen we hier twee jaar geleden kwamen waren de oefenfaciliteiten prima, maar we vonden met zijn allen dat er nog wel ruimte voor verbetering was. Samen met de aanpassingen aan de baan is dat in samenwerking met de club, de vereniging, de gemeente, diverse sponsoren en niet te vergeten een flink aantal enthousiaste leden ook gelukt’. 

Wat is het voordeel van een les studio tov. een gewone range?

Murris: ‘Het voordeel is dat je in een lesstudio een soort private leeromgeving creëert waarbij cursisten zich op hun gemak voelen, niet afgeleid worden en dus optimaal kunnen groeien. De privacy, uiteraard in combinatie met alle moderne hulpmiddelen zoals videoapparatuur, internet, Trackman en clubfitting zorgt er voor dat er gedurende de lessen weinig ruimte is voor toeval of geluk’.

Jullie zijn beide hier twee jaar geleden aangetreden. Waar komen jullie vandaan?

Ingram: ‘Mijn roots liggen in Amerika, ik ben geboren en getogen in Michigan maar heb een aantal jaren op Long Island (New York) als pro gewerkt. Omdat ik met een Nederlandse ben getrouwd werk ik al geruime tijd in Nederland. Voor Kleiburg heb ik ruim 10 jaar op golfclub Ockenburg in Den Haag gewerkt. Tammo heeft voor zijn komst naar Brielle eerst 6 maanden interim op Golfpark de Star in Leidschendam gewerkt nadat hij daarvoor een aantal jaren als pro werkzaam was op de Koninklijke Haagsche in Wassenaar’.

Begrijp ik goed dat jullie tegelijk head pro op deze club zijn?

Ingram lachend: ‘Dat klopt. Nadat we twee jaar geleden allebei onze interesse kenbaar hadden gemaakt voor de vacature kon het bestuur geen keus maken. Waarna ze ons vroegen om als duo de golfschool te gaan doen. Sindsdien zijn we nadrukkelijk allebei verantwoordelijk voor de golfschool en functioneren inderdaad als duo-head-professional. Ik loop al wat langer mee in de golfwereld, maar ik denk dat dit een vrij unieke situatie is. Maar laten we duidelijk zijn, het werkt hier uitstekend!’. 

Om beter te leren golfen moet je oefenen. Hoe kijken jullie hier tegen aan?

Murris: ‘Onze filosofie draait om het principe allround golf. Daarmee bedoelen we dat je altijd moet oefenen met een doel. Dus niet zomaar wat ballen wegslaan of altijd maar weer die putjes van een meter maken. Daarbij, betere faciliteiten zorgen voor beter oefengedrag, dat stimuleert en versterkt elkaar. We vinden het leuk om mensen te motiveren om meer te spelen zodat de verandering in het oefenen ook meetbaar wordt in de baan’.

Er is dus een verschil tussen oefenen en oefenen?

Murris: ‘Nou en of! Een ronde golf is meetbaar dus dat bekent dat het oefenen ook meetbaar moet worden. Wij stellen altijd de vraag aan cursisten wanneer ze klaar zijn met oefenen. Het antwoord is dan meestal ‘nooit’. Punt is alleen dat nooit geen meetbare variabele is. Kijk, ieder mens is beperkt in factoren als tijd, gezondheid, mentaliteit, privé situaties, fysieke capaciteiten en financiële mogelijkheden. Dus nooit kan voor iedereen anders zijn, tenzij je een meetbare doelstelling hanteert. Als voorbeeld hebben we inmiddels een scorekaart voor de oefenfaciliteiten, dus eigenlijk een soort ‘par 2 challenge’. Net zoals je dat in de baan doet. Ons motto is: je oefent zoals je speelt en je speelt zoals je oefent!’.

Hoe zit het met de jeugd op Golfbaan Kleiburg?

Ingram: ‘Heel goed, we beschikken sowieso met Rosanne Boere over één van de beste jeugdspeelsters van Nederland. Maar er gebeurt veel meer. Toen we in 2016 hier begonnen kwamen we er achter dat er nog heel veel kansen lagen. En zoals altijd begint het bij de jeugd. Zo gaan we in 2019 een groot aantal basis- en middelbare scholen langs om zoveel mogelijk kids met golf in aanraking te laten komen. De huidige jeugdleden proberen we altijd door te laten stromen naar de heren of dames competitie, simpelweg omdat je daar het meeste van leert. En samen met de Stichting Topgolf Brielle slagen we daar steeds vaker in’. 

Wat houdt die Stichting Topgolf Brielle precies in?

Ingram: ‘Die Stichting is min of meer bij toeval ontstaan. Omdat bij ons een 12 jarige speelster in twee jaar tijd van handicap 20 naar 4 ging kreeg een aantal leden en mensen van de business club het idee dit naar een breder plan te brengen. Het doel van de Stichting is om zoveel mogelijk talenten hier de kans te geven om zonder financiële beperkingen door te kunnen groeien naar de nationale of internationale top. Wij willen aan alle talenten die hier (komen) spelen laten zien dat wanneer ze goed zijn én zich maximaal in willen zetten een dergelijke groei mogelijk is’.

Als onze lezers beter willen leren golfen, waarom zouden ze dan naar Kleiburg moeten komen?

Murris: ‘Wat? Ben je hier nog niet geweest? Waar wacht je dan nog op? Zoals gezegd, wanneer ben je klaar met oefenen? We zijn allen afhankelijk van veel beperkingen…maar laat die beperking je niet weerhouden hier en keer langs te komen. Speel een ronde golf, wordt lid, boek een les. We zijn met zijn tweeën en staan dus altijd voor iedereen klaar!’.

Search