Adrian Morley, head-pro op De Goyer Golf & Country Club

“HET INTERESSEERT DE BAL NIET HOE DE SWING ER UIT ZIET, ALS DE IMPACT MAAR GOED IS!”

Deze wijze woorden komen van Adrian Morley, head-pro op de De Goyer Golf & Country Club in Eemnes. Af en toe kom je wel eens (goede) golfers tegen die een swing hebben waarvan je denkt: “Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de bal überhaupt geraakt wordt.” Deze golfers zijn het levende bewijs dat het moment van impact allesbepalend is voor het uiteindelijke resultaat. Jim Furyk is wellicht het grootste voorbeeld van een topspeler met een onorthodoxe swing en die ga je ook niet proberen een mooie, cosmetische swing aan te leren. “Voor mij is het belangrijk is om iemand te leren tot een correct moment of impact te komen die past bij de lichamelijke en atletische mogelijkheden van die persoon. Niet meer en niet minder, het hoeft er niet persé ook nog mooi uit te zien, het is het resultaat dat telt.”

De inmiddels 50-jarige Adrian kwam in 1994 uit Lincolnshire (Engeland) naar Nederland waar hij op de dag van de opening aan de slag ging als teaching pro op Golfbaan Welderen. Twee jaar daarvoor ontmoette hij zijn vrouw Marga op een terras in Praag die daar voor haar werk was terwijl Adrian een dagtripje maakte vanuit München waar hij een toernooi had. Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk en runnen zij samen onder andere de golfshop op De Goyer en De Hilversumsche.

Adrian is afkomstig uit een sportief gezin, zijn vader voetbalde totdat hij in dienst ging bij Nottingham Forest en Adrian zelf begon op zijn 11e met golf, maar heeft daarnaast tot zijn 18e ook gevoetbald, cricket, rugby en squash gespeeld.

Als jonge amateur werd Adrian in Engeland ontdekt door Wally Goodwin (die ook Tiger Woods als jeugdspeler heeft gescout), de toenmalige talent scout van de Northwestern University (in Evanston bij Chicago), die Adrian een “fullright scholarship” aanbood en naar Amerika haalde. Aldaar studeerde Adrian politicologie terwijl hij speelde voor het universiteitsteam van de Norhwestern University. Na afloop van zijn studie speelde Adrian in 1992 op de Aziatische tour totdat hij uiteindelijk besloot dat het leven als touring pro niet voor hem was weggelegd en hij uiteindelijk als teaching pro in Nederland aan de slag ging. Maar dat Adrian een goeie bal kan slaan, heeft hij ook naderhand meerdere keren bewezen met drie keer de winst in het NL kampioenschap strokeplay voor professionals en één keer de winst in het Nationaal Open.

Na Golfbaan Welderen, was het volgende station voor Adrian De Lochemse waar hij in 2001 als pro aan de slag ging tot dat hij in 2008 bij De Goyer als headpro aangesteld werd, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds tot grote tevredenheid vertoeft.

“De baan van De Goyer is op een relatief klein oppervlak (66 hectare) goed ontworpen waarbij de kracht van de baan bij de par 3 en 5 holes waarbij je tussendoor kan bijkomen op de par 4 holes. Mijn favoriete holes zijn hole 5 (een par 3 over wasteland) en 16 (een uitdagen par 4, dogleg naar rechts met een door bunkers en water bewaakte green). Spelen op De Goyer is echt een mooie ervaring voor alle golfers! Verder is de sfeer op De Goyer echt heel erg prettig en goed. Veel mensen denken dat het allemaal Gooise kak is op De Goyer, maar dat is beslist niet zo. Het is hier heel erg gezellig en ongedwongen, geen poeha of kapsones.”

Behalve dat Adrian ook de trainer/coach van de succesvolle competitieteams is (heren 1 verloor in de krijsfinales van de hoofdklasse nipt van Houtrak), is hij ook de trainer/coach van Ronald Boef, Nederlands beste blinde golfer. “Werken met Ronald is echt heel erg bijzonder, hij is bijzonder toegewijd en getalenteerd. Je moet niet vergeten dat hij blind is geboren en dus nooit iets heeft gezien, ook geen golfswing. We zijn nu bezig om hem voor te bereiden op het WK voor blinden en slechtzienden in 2020. Als hij constant onder de 100 bruto kan spelen, dan wordt hij wereldkampioen, en hij is goed op weg om dat te realiseren!”

In augustus start een nieuw project van Adrian, “Pure Fitting De Goyer” in samenwerking met Robert Wootton die hetzelfde op The Dutch gaat doen. “Puring is er voor zorgen dat alle shafts in een set met de naad in de juiste positie staan. Dit is vooral van belang voor spelers met een hogere swingsnelheid. Een een gepurede shaft is stabieler in het balcontact en kan net dat kleine beetje extra verschil maken. Iedereen is van harte welkom om bij mij op De Goyer zijn set te laten “puren”, het maakt echt verschil!”

Voor wat betreft de toekomst, is Adrian heel duidelijk: “Ik ben hier op De Goyer heel erg blij en tevreden, en voel mij helemaal op mijn plek!”

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Search