PRO-AM & INVITATIONAL DUINZICHT IN NIEUW DÉCOR

De Haagse golfvereniging Duinzicht heeft de afgelopen anderhalf jaar een behoorlijke transformatie ondergaan. Een nieuw clubhuis, twee nieuwe holes (par. 3) en dus een andere routing, een driving range met een kooiconstructie en nieuwe oefenfaciliteiten. Door de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers en leden die ook nog eens twee ton lapten voor een noodzakelijke obligatielening lukte het om in korte tijd een kwaliteitssprong te maken. Sinds een paar weken zijn de nieuwe holes 1 en 9 ingewijd en functioneert eigenlijk alles weer zoals het gepland was. En dus kan de traditionele PRO-AM en Duinzicht Invitational ook weer gewoon doorgaan. En wel op zondag 25 resp. maandag 26 augustus. Het belooft weer spectaculair te worden, dus komt dat zien! En beleven.

 

Invitational

In 2018 won Darius van Driel na een zinderende play-off met Mark Reynolds de Invitational met een score van -3. Ook dit jaar zal hij aanwezig zijn om de Duinzicht-cup te verdedigen. Van Driel is in goede doen, zo werd hij onlangs tweede in de Belgian Knock Out waardoor zijn kansen voor een kaart op de Europese Tour behoorlijk stegen. Maar ook eerdere winnaars, zoals Ralph Miller, Mark Reynolds en Richard Kind, staan op de deelnemerslijst. Net zoals Robin Kind, Meindert Jan Boekel, Ruben Wechgelaer en Hayo Bensdorp. In totaal zullen opnieuw 54 vooral Nederlandse playing en teaching pro’s afslaan. Zij spelen in negen flights de negen holes twee keer waarna de besten een finale ronde spelen, de zgn. super nines.

De belangstelling van spelers maar zeker van toeschouwers en sponsors voor de Duinzicht Invitational is traditioneel groot. Dat geldt ook voor de 24e editie. De sfeer is ongedwongen door de ontvangst met Engels bier, whisky, fish & chips en saté. Vele leden van Duinzicht zetten zich in om beide dagen te laten slagen. Maar afgezien daarvan: de Invitational zelf blijkt altijd een boeiende wedstrijd, ondanks of juist door de relatief geringe lengte van de holes (waarvan de meeste een par 3 hebben). Zelfs ervaren pro’s lukt het maar moeizaam om onder par te spelen. En het verhaal dat een totaal gedesillusioneerde speler na afloop van het toernooi zijn clubs op de parkeerplaats wilde verpatsen is waar (want ik was er bij). De twee nieuwe, uitdagende holes met een waterhindernis ertussen zullen zich vast ook gaan bewijzen. De inzet van de Duinzicht Invitational bestaat uit een zilveren wisselbeker en een aanzienlijk geldbedrag voor de winnaar (en de runners up). Ook vallen voor leary’s en neary’s geldprijzen te verdienen.

Er zijn verschillende sponsors, die de Invitational mede mogelijk maken, zoals Lindesberg Services, Kampman Architecten, Zeilstra Makelaars, Ingenieursbureau Broersma en The Hague Marriott (voor de hole-in-one-prijs). Private bank Insinger Gillissen is traditioneel toernooisponsor, terwijl dit jaar ook Vontobel een belangrijke bijdrage levert.

PRO-AM

Vooraf gaande aan de Invitational zullen op zaterdag 25 augustus in principe negen gesponsorde teams – elk bestaande uit vijf spelers en een pro – elkaar bestrijden tijdens de Pro-Am. De spelvorm is strokeplay met ¾ handicap verrekening voor de spelers; pro’s spelen uiteraard van scratch. De score per hole wordt bepaald door de score van de professional en de drie beste netto scores van de teamleden. Bij een gelijke stand volgt een shoot-out. De professional en het winnende team ontvangen 250 euro, maar dat blijkt in de praktijk eigenlijk een bijzaak. Het gaat immers om het golfplezier, hoewel er wel vaak op het scherpst van de snede wordt gestreden om de hoofdprijs.

Een van de meest talentvolle teams die aan de PRO-AM zal deelnemen is het team Eenhoorn & Partners met als pro Neil Moran, de head pro van Duinzicht. Het team kent een goede mix van ervaring – ook op Duinzicht – en jeugdige onbezonnenheid. Volgens Bas Eenhoorn, playing captain, biedt de deels vernieuwde baan, gecombineerd met eerdere ervaringen, een unieke kans om een toppositie te bereiken. “Ons team bestaat uit twee dames – Mieke Giele en Liesbeth Frequin – die het verschil zullen maken. Brute kracht is hier niet nodig, het gaat om raffinement. Dat is hier, naast baankennis, van beslissende invloed. Niets ten nadele van de inbreng van de heren uiteraard”, aldus de voormalige burgemeester van Amstelveen en actief speler op Duinzicht.  

Robbert Coops (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Adres & data

De golfvereniging Duinzicht is nu gevestigd aan de Waalsdorperlaan 40 in Wassenaar (Landgoed Duyngheest), tussen de renbaan Duindicht en golfvereniging Groendael. Er is parkeerplaats voor ruim vijftig auto’s; in de omgeving bij de renbaan zijn daarnaast ook voldoende parkeerplekken.   

De Pro-AM start om 12.00 uur (op zondag 25 augustus); de Invitational (op maandag 26 augustus) start om 11.00 uur (de finale – “super nines”- vindt vanaf 17.00 uur plaats). De toegang voor beide toernooien is gratis.    

  

Search