SCHOTLAND, een te gekke bestemming!

O ja, u kunt natuurlijk heel ver weg gaan – zoals onze Floortje doet, u weet wel dat TV-mens die bij voorkeur naar “het eind van de wereld gaat”, en/of jeugdige en avontuurlijk ingestelde backpackers. Maar bent u net als ik iets ouder én hebt u eigenlijk alles al wel gezien en weinig zin om lang te reizen, denk dan eens aan een redelijk eenvoudig te bereiken bestemming als bijvoorbeeld Schotland. 

Want laten wij eerlijk zijn: de files hier worden alleen maar langer, een paar uur in de trein zitten is ook niet alles (toch, Alex?) en dat vliegen is door de zeer vele beperkingen op luchthavens allang zo leuk niet meer.

Komt bij dat Europa veel meer te bieden heeft dan men zou denken. Met andere woorden, vergeet heel verre intercontinentale oorden eens en richt uw vizier op dichterbij gelegen landen.
Zoals Schotland dus. Afgezien van één der meest perfecte golfbestemmingen is er daar wel zoveel te zien en te doen dat u echt een planning moet maken voor uw uitstapje van een (lang) weekeinde of bezoek van een week. 

Perfect idee dus van de GOLFKRANT-baas om een soort flits-tripje van circa vier dagen naar Inverness te maken, zeker omdat KLM Cityhopper meerdere dagelijkse vluchten vanaf Schiphol biedt (3x daags, 2x op zondag). Bovendien nog geen 1,5 uur vliegen; u bent meer tijd kwijt met het naar Schiphol komen plus de diverse checks!

Inverness heeft een klein vliegveld dus men staat in een mum van tijd buiten om de vooraf bestelde auto met navigatie (echt wel nodig!) op te halen. En op de middag van dezelfde dag op de golf course van FORTROSE & ROSEMARKIE te staan, geweldig toch!?

Bekijk website www.fortrosegolfclub.co.uk en lees alle specificaties over deze “15th Oldest Recorded Club in the World (1793), nummer 35 in GB & IRL’s Top 100. Een echte Links Course, beetje hobbelig (zeker in de ons ter beschikking gestelde buggy) maar wel golfen zoals het hoort! 

Overnachten deden wij in het gewoon uitstekende PENTA Hotel/Inverness (courtesy van Moira Unwin, de Sales Manager daar). Op loopafstand van overdekte en bewaakte parkeerplek en het bijzonder levendige centrum van Inverness (www.pentahotels.com)

Ofschoon wij op dag 2 de baan van The Nairn Golf Club zouden bespelen, ging dat vanwege een fout in de communicatie niet door en moesten wij onze plannen enigszins wijzigen. Wel jammer want die NAIRN GC zag er bijzonder gelikt uit. Meer info vindt u op hun website www.nairngolfclub.co.uk 

Het werd CULLODEN en FORT GEORGE en ik moet zeggen dat wij daarvan absoluut geen spijt hadden. Beide plekken verhalen over de eeuwige worsteling van de Schotten met Fransozen en Engelsen. Vooral in Culloden waant men zich op het slagveld van april 1746 toen de laatste veldslag tussen de Fransgezinde Jacobieten – die  een eigen STUART op de Schotse troon wilden zetten - en de troepen van de Engelse Graaf van Cumberland plaatsvond. In minder dan 1 uur vonden daar zo’n 1500 mannen de dood, onder hen bijna 1000 Jacobieten. Één grote slachtpartij, huiveringwekkend!

Ook Fort George staat bol van de geschiedenis en is zeker de moeite van een bezoek waard. Alleen al de diverse memorabilia in het schitterende museum van The Highlanders en de structuur van dit Fort zijn meer dan opmerkelijk. Op Wikipedia treft u alle info over zowel Culloden als Fort George. 

Enigszins bijgekomen van het vroegere geweld in Schotland bezochten wij ’s anderendaags de whisky distilleerderij van TOMATIN, één van de zeer vele whisky distilleries die Schotland rijk is. Zie ook website www.whiskytrailer.co.uk voor een compleet overzicht van alle drankhuizen. Gids Fiona (weliswaar Iers maar heel lang woonachtig in Schotland) leidde ons rond en gaf een buitengewoon goede uitleg over de apparatuur waarmee TOMATIN haar whisky fabriceert. En ja, Alex moest rijden dus kreeg haar half Ierse bezoeker (ik dus) een speciale afzakker van haar!

Laatste dag alweer (dinsdag) en die was gereserveerd voor Links Course Castle Stuart. Het was inmiddels prachtig weer geworden en dat was maar goed ook, zeker voor deze oude man die eigenlijk het liefst 9 holes gespeeld had. Met een stevige wind zou deze baan namelijk (voor mij) vrijwel onbespeelbaar zijn, vooral de klim van hole 12 naar hole 13. Perfect materiaal, dat wel, maar geen buggy! Naar goed gebruik en exact zoals op St. Andrews, Carnoustie en Kingsbarns ontvangt iedere golfer (m/v) niet slechts een scorekaart maar tevens een Hole Location Sheet alsmede een Stroke Saver met de positionering van alle holes plus de nodige raadgevingen om die holes te bespelen. Beetje een probleem voor journalisten die behoudens deze lectuur te lezen ook nog eens de nodige foto’s van de vele fantastische uitzichten willen maken. 

Castle Stuart is een volwaardige 18 holes course, par 72 met 5 afslagplaatsen, ingedeeld naar handicap. Zwart is daarbij evenwel uitsluitend met toestemming van de golf shop te gebruiken en groen voor mannen met handicap 10 of hoger; totale lengte van groen is 6183 yards (5654 mtr). De baan staat behoorlijk vol met stekelige gorse (gaspeldoorn) waarin je vanwege de venijnige stekels liever niet terechtkomt. Wel een fraai geel gekleurde omlijsting van deze prachtbaan aan de Moray Firth, een open verbinding met de Noordzee. Fraai is ook het Art Deco clubhuis van architect Roy Malcolm en ontwerper/eigenaar Mark Parsinen, die uiteindelijk besloten voor een ietwat traditionele opzet die recht zou doen aan zowel het nabijgelegen Castle Stuart als aan het schitterende uitzicht over de Moray Firth. Iedereen gelukkig met het uiteindelijke gebouw dat er dan ook geweldig uitziet, zowel van binnen als van buiten.

Raadpleeg website www.castlestuartgolf.com voor alle andere details die ik vanwege de ruimte hier onmogelijk kan opsommen, of bezoek de website van leadingcourses.com voor andere beoordelingen. 

Natuurlijk is er nog veel meer te doen en te zien in Schotland, en dus geef ik u nu een aantal websites om te raadplegen en mogelijk mee te nemen in uw bezoek overwegingen. 

Inverness Outlanders for more detailed info on each location: https://invernessoutlanders.wordpress.com

Schotland 2019/2020 bezoekersgids met landkaart: www.daysoutscotland.com

Airport Information: www.hial.co.uk and/or www.invernessairport.co.uk 

FÀILTE = WELCOME!! 

Marten Witkamp

Search