Ries kijkt in de spiegel met Mario Been, voetbaltrainer/ voetbalanalist en golfer

Kort af

Wie: Mario Been (11 december 1963)

Opleiding: Mavo en horecadiploma

Loopbaan: Profvoetballer en voetbaltrainer

Privé: getrouwd met Astrid, zoon Gianluca (29) dochter Jamie ((25) en kleinzoon James 

Met humor is het leven plezieriger

Wat zie je als je in de spiegel kijkt:
Een zeer gelukkig man, al mijn dierbaren zijn gezond, wat wil je nog meer.

Je bent al op een jonge leeftijd begonnen met voetbal (7 jaar)
Begonnen bij FC Rotterdam gelegen aan de Schulpweg in Rotterdam Zuid, daarna als achtjarige bij de jeugdopleiding van Feijenoord gekomen en de rest is geschiedenis.

In 1984 winnaar gouden schoen, grootste talent van de eredivisie
Een geweldige eer, zeker als je gekozen wordt door alle spelers uit de eredivisie, dat maakte deze prijs zo speciaal. Deze prijs kwam na het WK junioren (1983) in Mexico met o.a. spelers als Gerald Vanenburg en Marco van Basten. 

Van publiekslieveling tot Pietje Bel, nog steeds last van?
Nee joh, dat was vroeger trouwens een beetje overtrokken, hield wel van het leven en plezier maken maar het voetbal stond bij mij op nummer een. 

In 1988 verliet je Feijenoord voor Pisa, mede om coach Rinus Israel
Ach toen ik jong was botste ik wel eens met het cynisme van de coach Israel, wat trouwens een geweldig mens is. Wanneer ik hem nu tegenkom moeten we er hartelijk om lachen.   

Na 3 jaar Pisa nog gespeeld bij Roda JC – Heerenveen - FC Wacker Innsbruck en Excelsior, geen verkeerd rijtje.
Inderdaad dat zijn allemaal mooie clubs waar ik veel plezier hebt gehad en hele mooie dingen heeft meegemaakt. Zo heeft elke club wel zijn charme. 

Eenmaal uitgekomen voor Oranje in 1984, een mooi moment
Ja ik denk dat spelen voor Oranje het hoogst haalbare is voor een voetballer. Het was in Oostenrijk en wij verloren de wedstrijd met 1-0. Het gouden haasje als eerste interland ook ontvangen.

 

Na je voetbalcarrière gelijk het trainersvak ingestapt, een omschakeling??
Als speler van Excelsior moest ik noodgedwongen stoppen met voetballen wegens een knieblessure. Toenmalig directeur Simon Kelder vroeg mij of ik als jeugdtrainer wilde beginnen bij de club. Vervolgens trainde ik 4 elftallen op jaarbasis, trainer van de A1, het tweede elftal en assisteerde Adrie Koster bij het eerste team. Ook trainde ik de amateurs van Excelsior.De grootste omschakeling was dat je als speler in het veld nog invloed had op het spel. Als coach is dat een stuk minder. 

Leo Beenhakker loopt als een rode draad door je carrière, een vakman eerste klas. Ook Dick Avocaat is geen onbekende voor je.
Klopt, Leo haalde mij bij Feijenoord als assistent bij het eerste elftal. Hij is ook mijn hoofdtrainer geweest in de jeugd van Feijenoord en heeft mij ook meegenomen als assistent van Trinidad en Tobago tijdens het WK 2006 in Duitsland. Met Dick Avocaat heb ik gewerkt als assistent bij Fenerbahce.  

Bij Feijenoord als trainer niet leuk vertrokken, het verhaal is bekend, koester je nog wrok
In het begin had ik het erg moeilijk mee aangezien Feijenoord mijn club is maar je moet door. 

Racing Genk was een succes. Als laatse club Apoel Nicosia wat minder
Ja bij Genk heb ik drie fantastische jaren beleefd met het winnen van de Belgische beker en het spelen van Champions League als hoogtepunt. Bij Apoel heeft het avontuur maar acht weken geduurd, wegens het laten we maar zeggen verschil van voetbalinzicht, ha ha. 

Jouw houding en gedrag is altijd hetzelfde, doe maar gewoon doe je gek genoeg, kost blijkbaar geen moeite
Nee joh dat heb ik van huis meegekregen, gewoon en normaal doen en jezelf zijn dat hou je het langste vol. 

Tijdens je voetbalcarrierre als speler en trainer ben je veel van huis geweest, heb jij daar als familieman last van gehad.
Ik ben graag thuis, in Italie bij Pisa gingen we wel eens een maand op trainingskamp. Daar werd je niet blij van maar dat hoorde er nu eenmaal bij. 

Je golft al heel lang, nu handicap 9.7, wil je nog meer omlaag?
Vanaf mij achttiende speel ik golf, alleen als voetballer en trainer had je er minder tijd voor. Nu ik al twee jaar bij Fox werkt heb ik meer tijd voor golf en sta ik wel 2 a 3 keer per week op de baan. Mijn handicap verlagen is geen doel op zich maar door er veel tijd en energie in te steken zak je vanzelf. 

De golfwereld veranderd, waar blijft de jeugd, hoe zie jij dat?
Er zullen ongetwijfeld veel getalenteerde kinderen zijn, maar het vergt in een indivuele sport enorm veel discipline om de top te halen. Dat er ergens een nieuwe Joost Luiten ronloopt ben ik van overtuigd. 

Kijk je ver vooruit in je werkzame leven of zie je wel wat op je pad komt???
Dat laatse, ik kijk niet zoveel vooruit en probeer van elke dag iets te maken waar plezier hoog in het vaandel staat.   

Ben je tevreden met je spiegelbeeld
Best wel, ik heb nergens spijt van en ben een tevreden mens. Ik zou alleen 20 centimter verder willen slaan met mijn driver, ha ha ha. 

Search