Terugkomdag bij Golfclub De Compagnie

Alles valt bijna op zijn plaats bij de Compagnie

Als eerste golfbaan in het land voor een reeks baanbeoordelingen bezochten wij golfclub De Compagnie in het voorjaar van 2016.De koptekst: Alles valt op zijn plaats bij de Compagnie gaan wij drie jaar later nog eens checken. Na aankomst bij de golfclub in gezelschap van Alex van Leeuwen en Thea Fennema waar wij in gesprek gingen met voorzitter Henk Rotman en Douwe Kok baancommissaris, tevens bestuurslid van de stichting. Om met de deur in huis te vallen hoe de koptekst destijds luidde nu nog actueel is. Alles valt bijna op zijn plaats is het credo. De afgelopen jaren is er veel veranderd op de baan en ook bestuurlijk hebben wisselingen plaatsgevonden. Diverse holes zijn aangepast evenals de grote vijver. Drie jaar geleden nog een groot probleem met de door en door natte fairways is nu helemaal opgelost door nieuwe drainage. De veenachtige dalgrond was nu kurkdroog. Henk geeft aan dat de baan vrijwel niet is dichtgegaan afgelopen winter. Bij ons eerste bezoek verdwaalden wij nogal eens om de juiste weg te kiezen naar de volgende hole. Nu is dat totaal anders, mooie bewegwijzeringsborden zijn overal geplaatst, met behulp van sponsors en vrijwilligers is dat netjes opgelost. De Compagnie geeft veel ruimte voor beginnende golfers, de par 3 is een uitstekende baan voor de nog onervaren golfers. De jeugd krijg tevens volop de kans om zich te ontwikkelen, met nu ruim twintig jeugdleden waarvan de jongste 9 jaar is. Een lichte groei van jeugdleden is een goede ontwikkeling. Via de scholengemeenschap Winkler Prins komen jongelui wekelijks aan golf ruiken op de baan. Voor hun is een speciaal programma samengesteld.

Kwaliteit van de baan is ons succes

Douwe die vrijwel dagelijks is te vinden op de baan geeft aan dat duurzaam beheer van element belang is, sinds juni 2018 GEO gecertificeerd wat nodig was in een tijd die snel naderbij komt waarbij chemicaliën niet of nauwelijks mogen worden gebruikt. Structureel aandacht dag in dag uit. Het greenkeepers werk is uitbesteed aan Dijk hoveniers met een aantal vaste medewerkers die zich prima thuis voelen op de baan.

Henk zegt ook dat samenwerken in alle geledingen binnen de golfclub een belangrijk gegeven is. Bij het rondje golf wat een feestje was waarbij opviel dat en nergens zwerfvuil op de baan aanwezig was. De bunkers en de randafwerking van gras was prima op orde. De hier en daar houten en stalen bruggen in de baan zijn goed onderhouden en uitstekend toegankelijk. Er is wel veel water aanwezig maar niet altijd in het spel, met uitgekiende slagen kan je water zoveel mogelijk vermijden. Bunkers zijn in alle vormen aanwezig, als je niet goed de baan kent gebeurt het vrij regelmatig dat je een bunker meepakt.

In tegenstelling tot veel andere golfbanen in het westen van het land hoor je hier nauwelijks verkeer, treinen of achteropkomende golfers die constant proberen de bal in je tas spelen. Een eldorado van rust die deze golfbaan kenmerkt.

Vernieuwd clubhuis en andere plannen

Sinds korte tijd heeft het restaurant - brasserie een nieuwe pachter. Brasserie de Compagnie heeft samen met het bestuur het restaurant fors gerenoveerd. Frisse en eigentijdse kleuren nieuw meubilair is een sieraad voor het oog. Henk geeft aan dat ook in het restaurant kwaliteit de boventoon voert. De nieuwe balie is zo gecreëerd om het ontvangen van gasten te optimaliseren. De twee rechterhanden van Annet zijn Kirsten Mulder en Jannie Ribot Enting. Ook zijn er plannen om de buggy’s/ handicarts en trolleys plaatsen uit te breiden, meer en meer wordt er gebruikt gemaakt van dit vervoer op de baan. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is camperplaatsen te creëren voor deze groep golfers die langzaam aan het uitbreiden is. Waar Henk ook blij mee is zijn de ruim 90 bedrijfsleden die de club nu heeft, een hechte groep ondernemers die op zijn tijd een balletje slaan. Op de vraag of er meer is te zien in de omgeving gaven alle twee de bestuursleden volmondig aan dat het vestingstadje Bourtange en de Waddenzee mooie plekken zijn om te bezoeken. Ook is uiteraard Veendam een leuke plaats met ruim 3000 inwoners interessant om te bezoeken.

Is de Compagnie klaar voor de toekomst

Na ons rondje van 18 holes stonden Henk en Douwe ons al op te wachten, eerste vraag van Henk was, zijn er nog verbeterpunten te melden. Eerlijkheidshalve konden wij niet direct daar een antwoord geven, de aan en opmerking van een drietal jaren geleden zijn vrijwel allemaal gerealiseerd. Henk geeft vervolgens aan dat je wel plannen kan maken als golfclub, maar er moet toch budget zijn om zaken aan te pakken. Bij de Compagnie is dat aardig gelukt. Met een prima omzet is het net een bedrijf dat je moet runnen zegt Henk. De golfmarkt veranderd snel, ook de omgeving veranderd en wij als golfclub spelen daarop in. Alert en scherp blijven houd je de club overeind.

Wat wel blijkt dat Groningers nuchtere mensen zijn. 

De Compagnie is met stip klaar voor de toekomst.   

Golfclub De Compagnie

Golflaan 1

9446 DS Veendam

www.golfclubveendam.nl

Tekst en foto’s

Ries Rook

De Compagnie

Search