Terugkomdag bij Golfpark de Hildenberg v/h Golfbaan Appelscha

Doorstart baan is een succes

Na ons eerste bezoek in oktober 2016 ben ik nog eens in Appelscha gaan kijken voor een zogenaamde terugkomdag. Baanmanager Gretha Kruize - toen pas een paar maanden in dienst - vertelt nu enthousiast hoe de baan en golfclub ervoor staan. De baan is onlangs deels vernieuwd met de aanleg van 3 nieuwe holes, met starten en eindigen bij het clubhuis annex restaurant. De voormalige Par 3-holes 1,2 en 9 zijn daarmee volledig vervangen door een nieuwe Par 3, Par 4 en een Par 5 hole.

De naam Golfbaan Appelscha is gelijktijdig met de opening van de vernieuwde baan gewijzigd in Golfpark de Hildenberg. De baan is gelegen op Buitenplaats De Hildenberg, een recreatiepark met luxe vakantiewoningen. De baan en de golfclub treden nu gezamenlijk met deze nieuwe naam naar buiten, waardoor eenduidigheid ontstaat en het voor gasten en nieuwe golfers ook helder is.

Door deze aanpassing is de baan met ruim 500 meter verlengd. Bij de aanleg is specifiek rekening gehouden met de flora en fauna vanuit de GEO-doelstellingen.

De drivingrange is voorzien van verlichting voor de avonden en winterperiode en er is in 2017 een nieuwe golfpro Sjoerd Pol aangesteld, die vanaf dit voorjaar op deze locatie onder de naam Golfacademy Appelscha samenwerkt met golfpro Paul Karreman, die ook fysiotherapeut is. Op vrijdag 28 juni jl. heeft de officiële opening plaatsgevonden door burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf. Het hele weekend daarop zijn allerlei feestelijke wedstrijden georganiseerd. De status van de baan is nu een volwaardige par 35. Bij de receptie is een kleine golfshop ingericht door Golfcenter Sporthaantje, waar een ruime keuze voorradig is van golfartikelen die je nodig hebt.

Golfpark De Hildenberg staat weer op de golfkaart

Hoewel de meningen zijn verdeeld als men praat over een golfbaan die omringd wordt door vakantiewoningen, waarbij de kwaliteit van de baan ondergeschikt is aan het geheel, is dat bij Golfpark De Hildenberg totaal anders. Elke hole is gevarieerd en de baan is netjes onderhouden, de bunkers zijn prima afgewerkt en de fairways zijn kort gemaaid. Was de routing naar de volgende holes vorige keer wat matig, nu is het duidelijk aangegeven waar je heen moet lopen. Gretha geeft verder aan dat de organisatie erg blij is met het aantal vrijwilligers die meehelpen en meedenken om de baan goed draaiende te houden. Door met alle partijen aan een doel te werken kan je je onderscheiden. 

De golfmarkt verandert en golfbanen staan onder druk

Dat de golfmarkt verandert in ons land is wel duidelijk, alleen hoe gaan golfbanen er mee om. Gretha zegt dat men bij de Hildenberg dicht bij de golfers blijft. Beginnende golfers aantrekken én vasthouden is best een uitdaging, in een toch vrij dunbevolkt gebied. Het organiseren van kennismakingsdagen en vooral persoonlijk contact, in samenspraak met gastvrijheid, moet leiden tot een stabiele en bindende organisatie, waar ook het sociale karakter een grote rol speelt. De jeugd is nog een verhaal apart, er komen veel schoolklassen voor een kennismakingsles, maar zoals bij veel golfclubs is het vasthouden van jeugdspelers een moeilijk verhaal.

Op veel golfbanen heeft de horeca het niet gemakkelijk. Dát is bij de Hildenberg niet aan de orde. Het Grand Café voorziet in een grote behoefte, niet alleen bij golfers, maar ook de inwoners uit de regio en toeristen in de omgeving weten het restaurant om de sfeer en kwaliteit te waarderen. Voor golfers zijn leuke arrangementen samengesteld, in combinatie met de horeca. De pro organiseert diverse groepslessen en wintertrainingen, die goed worden bezocht. Continu alert zijn en blijven en overal bovenop zitten houdt eenieder scherp binnen de organisatie.  

Is Golfpark De Hildenberg klaar voor de toekomst

Na twee ronden van 9 holes te hebben gelopen kan worden geconcludeerd dat de baan niet saai is, veel heuvels en ondulatie op onverwachte plekken maken golf spelen leuk. Met daarbij ook acties als je met vakantie bent in de provincie Friesland, een golf arrangement met bezoek aan sauna en niet te vergeten een Drinks & Drives aanbieding met 1 mandje golfballen, 1 drankje naar keuze en een bitterballengarnituur voor 5 euro. Met marktconforme prijzen; voor een 9 holes ronde 22.50 en 18 holes voor 30 euro is het mogelijk om een leuke golfdag mee te maken.

Het bedrijfsleven heeft ook de weg gevonden naar het park met inmiddels een 25 leden tellende businessclub is dat een prima ontwikkeling. Ook zijn er afspraken met golfbaan Emmeloord en Heidemeer om een aantal keren gratis bij elkaar te kunnen spelen. Hoewel er meer golfbanen zijn gevestigd in het Noorden is de samenwerking uitstekend. Bijten doen ze elkaar niet maar waar mogelijk verstevigen de banen elkaar. De organisatie is zeker klaar voor de toekomt waar de leden en gasten ervoor zorgen dat de baan meer bekendheid gaat krijgen.  Op deze wijze wordt de laagdrempeligheid volledig benut. De onlangs uitgebreide holes zorgen daarbij ook voor meer golfers die de uitdaging durven aan te gaan.  

Golfpark De Hildenberg   

Gruun 3

8426 NA  Appelscha

www.golfparkdehildenberg.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst en foto’s

Golfpark De Hildenberg

Ries Rook

Search