15e Lions Golfdag voor het goede doel:

WatSan project, Balukhali, Bangladesh

(verwerkingsinstallatie voor sanitair afval)

t.b.v. een vluchtelingenkamp voor Rohingya’s, ca. 160.000 bewoners.

In samenwerking met Artsen Zonder Grenzen

 Na vele jaren succesvolle en dankbare (bouw)projecten mede gerealiseerd te hebben, zoals o.a. een oogkliniek in Laos, een oogziekenhuis in Birtamod / MECHI Eye Hospital Nepal met jaarlijks ca. 22.000 hoofdzakelijk staaroperaties, een weeshuis in Benin, een verloskunde kliniek in Malawi is dit jaar door de Lions gekozen voor het WatSan Project in Bangladesh.

 

WatSan: water&sanitation:

Men  maakt gebruik van een nieuwe methode van waste management waarbij ze uitwerpselen overbrengen naar een reservoir waar deze bewerkt en gedroogd worden.  Het volledig ge-de-contamineerde water wordt gebruikt voor de bewatering van het veld naast de verwerkings-installatie. Momenteel zoekt men ook naar lange termijn oplossingen voor de gedroogde vaste stoffen, die na het proces overblijven, inclusief het mogelijke gebruik als meststof.

Artsen zonder Grenzen, AZG:

Sinds augustus 2017 ontvluchten meer dan 700.000 Rohingya-vluchtelingen het geweld in Myanmar en zochten zij veiligheid in Bangladesh. Zij voegden zich bij hen die eerder het land ontvlucht waren. Tegenwoordig leven bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen in kampen en geïmproviseerde nederzettingen op het schiereiland Cox's Bazar in Bangladesh. Tussen augustus 2017 en december 2018 voerden de teams van AZG een miljoen medische consultaties uit voor zowel vluchtelingen als de lokale gemeenschap.

Bijna 9 procent (92.766) van de AZG 1,05 miljoen consulten was voor acute waterige diarree. De meeste van deze patiënten waren kinderen onder de vijf jaar. Zij zijn bijzonder kwetsbaar voor deze aandoening en kunnen sterven als ze niet worden behandeld. Ernstige gevallen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, maar de meeste patiënten kunnen naar huis nadat ze voldoende zijn gerehydrateerd.

Diarree is gerelateerd aan de slechte en overbevolkte leefomstandigheden in de kampen. Vaak leven vluchtelingen met hun hele familie in kleine provisorische woningen, gebouwd van bamboe en plastic zeilen. Schoon drinkwater en goed onderhouden latrines zijn belangrijke factoren bij het voorkomen van diarree en gezondheidspromotie-activiteiten gericht op het verbeteren van de hygiëne zijn cruciaal.

Slechte leefomstandigheden zijn ook de oorzaak van andere meest voorkomende ziekten die AZG ter plaatse behandeld. Dit zijn infecties van de bovenste en onderste luchtwegen, huidziektes en koorts waarvan de oorzaak meestal niet bekend is. Omdat laboratoriumdiensten niet overal beschikbaar zijn is diagnosticeren lastig.

Meer levensruimte kan de verspreiding van infecties verminderen. Wassen met water en zeep helpt om veel van de huidaandoeningen die men behandelt, zoals schimmels en schurft, te voorkomen. Daarom zijn water- en sanitaire activiteiten zo een belangrijk onderdeel van het werk van AZG. Tot nu toe hebben de teams van AZG 87,8 miljoen liter schoon water gedistribueerd in de kampen.

Geslaagde 15e Lions Golfdag, € 20.000 voor Artsen zonder Grenzen, op Golfbaan Bleijenbeek.

Met de steun van onze sponsoren en deelnemers aan de Lions Golfdag kon onze Lions Club Land van Cuijk en Noord-Limburg aan Artsen zonder Grenzen een cheque overhandigen van € 20.000. En daarmee die medische zorg bieden waar deze het meest nodig is op een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige manier. In dit geval invulling geven aan het WatSan project.

De directrice van Artsen zonder Grenzen Nederland, Nelke Manders (midden achter cheque), nam deze cheque in ontvangst van Diederik Hol, president van de Lionsclub (li. naast cheque), bijgestaan door haar medewerkers Frank Theunissen (li.) en Kathy Rombouts (re.).  De voorzitter van de Lions Golfcommissie 2019, Rob Honings (li. 2e rij) en secretaris Gerard Műskens ( re.  2e rij) keken in volle tevredenheid toe.

Het was een meer dan geslaagde 15e Lions Golfdag.  Prima golfweer en vele sponsoren en Lions met partners, zorgden ervoor dat onze golfers een aangename en prima verzorgde Golfdag beleefden. Om te netwerken en te ontspannen, dit alles voor het goede doel.

In het parallel programma kreeg het K.B.O. van Heijen een gezellig uitje aangeboden door de Lions.

Met een ritje in de Rolls Royce en koetsen door de omgeving en samenzang met het Beers visserskoor in het clubhuis. Dit alles onder het genot van koffie, gebak en broodjes. Na een gezellig en sfeervol verblijf van 4 uur werd het gezelschap per touringcar weer teruggebracht naar Heijen.

Met de overhandiging van de cheque van € 20.000 aan Artsen zonder Grenzen zien alle Lions weer terug op een geslaagde 15e Lions Golfdag.
De 16e Lions Golfdag zal wederom in september 2020 plaatsvinden. 

Voor nader info zie:

www.lionsnet.nl 
www.facebook.com/Lionsnet.nl    

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Search