Genieten van de Zuid-Franse gastronomie en het goede (golf)leven !

Langzamerhand begint het tot steeds meer Nederlandse golfers door te dringen dat ook Frankrijk een heerlijke en eenvoudig te bereiken golfbestemming is. In drie uur rijden ben je al in Noord-Frankrijk, rij je twee uurtjes verder door dan ben je in Ile de France (het gebied rond Parijs), nog drie uurtjes verder en je bent bij Lyon, en plotseling, voordat je het weet ben je plotseling in Zuid-Frankrijk! En daarom is Frankrijk zo’n geliefde vakantiebestemming bij de Nederlanders die graag met de auto op vakantie gaan, het is gewoon makkelijk te doen. En vind je het toch te ver om te rijden, dan zijn er naar bijna alle bestemmingen in Frankrijk ook rechtstreekse vluchten vanuit Nederland.

Vanaf de luchthaven van Nice is het (afhankelijk) van de verkeersdrukte drie kwartier tot een uur rijden naar Cannes waardoor je inclusief je kopje koffie vooraf, in theorie anderhalf tot twee uur na de landing al kan afslaan op bijvoorbeeld The Old Course van Cannes-Mandelieu. Deze baan stamt uit 1891 en behoort tot de oudste golfbanen van Frankrijk. Het gaat hier om een heerlijke oude parkbaan met oude, hoge bomen en een prachtig klassiek clubhuis waar ze van die mooie donkere houten kasten in de kleedkamer hebben en een hoop golftrivia. Een aantal van de holes liggen aan de andere kant van het kanaal, en om daar te komen moet je gebruik maken van het pontje waar twee buggies of vier spelers met trollies op passen. De veerman die je overvaart kan je ook nog voorzien van drankjes, broodjes en andere snacks die hij in zijn kleine “hut” aan het fietspad bij het water verkoopt aan golfers, wandelaars en fietsers die langskomen. Een rondje op The Old Course is een heerlijke en ontspannen start van een golftrip in Zuid-Frankrijk.

Direct om de hoek van de golfbaan ligt trouwens het Ermitage de l’Oasis, een uiterst charmant traditioneel hotel dat een meer dan uitstekende uitvalsbasis is voor de omringende golfbanen. Wie zich culinair wil laten verwennen, kan vervolgens terecht in het met twee Michelin sterren bekroonde restaurant l’Oasis waar chef Alain Montigny de scepter in de keuken zwaait.

Wie ook nog op de culturele tour wil, kan niet voorbij gaan aan het Picasso Museum in Mougins. Mougins is een ware kunstenaarsenclave waar Picasso tijdens zijn hele leven diverse keren verbleef en zelfs de laatste periode van zijn leven woonde en werkte tot zijn overlijden op 8 april 1978.

Ongeveer een half uur westelijker van de Old Course bij Mandelieu-la-Napoule ligt het prachtige Riviera Golf de Barbossi. Deze golfbaan zou zomaar als decor in een James Bond film kunnen fungeren. Zodra je de open lobby van het clubhuis binnenloopt, ontvouwen de glooiingen van de heuvelachtige golfbaan zich als een prachtig decor in de diepte achter het terras. De in totaal 22 hedendaagse kunstwerken die door de hele baan zijn te vinden, geven een extra dimensie aan deze uitdagende door Robert Trent Jones Sr. ontworpen golfbaan dragen bij aan een bijzondere sfeer in de baan en nodigen uit tot het maken van veel foto’s. Het spreekt voor zich dat op een golfbaan van deze statuur het onderhoud tot in de puntjes is verzorgd. Tees (vaak een stiefkind op veel golfbanen), fairways, bunkers en waterhindernissen, en greens zijn allemaal bijzonder goed, netjes onderhouden, en 18 holes lang van gelijke kwaliteit.

Golf Opio-Valbonne is een ruim opgezette parkbaan met water, doglegs en hoogteverschillen en snelle greens. Ook hier weer regelmatig mooie uitzichten op de omliggende vallei of bergen in de verte. Op Golf Opio-Valbonne zullen golfers van alle niveaus zich prettig voelen. Hogere handicappers kunnen met hier en daar een extra slagje zonder problemen rond komen terwijl de lagere handicappers sommige holes echt kunnen aanvallen. Het clubhuis is een prachtige oude hoeve met muren van prachtige grote keien en stenen, een brique zoals ze dat aldaar zo mooi noemen. De prachtige omgeving nodigt ook hier uit om veel foto’s te maken en op diverse holes ontvouwt zich, naarmate men verder op de hole komt, regelmatig een prachtig uitzicht als achtergrond.


Domaine du Château de Taulane
ligt weer even verderop en is de eerste door Gary Player ontworpen golfbaan van Frankrijk. De Zuid-Afrikaanse grootmeester heeft zich in het prachtige glooiende landschap heerlijk kunnen uitleven en een prachtige, ruim opgezette golfbaan neergelegd die de natuurlijk contouren van het landschap volgt met, ook hier weer, prachtige uitzichten op diverse holes. Wie op het Domaine logeert, slaapt in prachtige kamers in de oude gebouwen. Uiteraard spreekt het voor zich dat ook hier, net zoals op de andere banen, alles tot in de puntjes is verzorgd en je daadwerkelijk als een god in Frankrijk kan golfen en eten en drinken. La vie est belle!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: www.cotedazurfrance.fr

Search