FINLAND = FUNLAND!!

Wist u dat de Finnen met 12 kg p.p./p.j. de grootste koffiedrinkers ter wereld zijn, vóór de Nederlanders met 8,4 kg? (Bron METRO 2019).

Wist ik ook niet, zoals zoveel andere Finse zaken die mij en mijn collega’s uit diverse Europese landen in hoge mate verwonderden.

Cafeïne junkies, Duivelshoorns, Moomins, Noorderlicht, gekke sporten en al even gekke weersomstandigheden… Finland is veel meer dan je denkt!

Maar Finland als golfbestemming?

Ja dus want ofschoon de Helsinki Golf Club (Helsingin Golfklubi) in 1932 werd opgericht en de Finse Golf Federatie pas vanaf 1953 actief is, telt Finland inmiddels circa 134 golfbanen en is er een stevig groeiende belangstelling voor het spelletje.

OK, een vrij kort golfseizoen van begin mei tot eind september, maar lang licht in de zomer en temperaturen van gemiddeld 20-25 graden Celsius, helemaal niet verkeerd en tevens de reden dat men direct na het werk nog even 9 of zelfs 18 holes kan spelen. De (golf)toerist is dan ook het best af met een tee-time op de dag zelf, bij voorkeur een werkdag.

De organisatie van deze Midnight Sun Golftrip door Play Golf in Finland was absoluut perfect en in grote lijnen opgebouwd rond de persoon van onze charmante gids en gastvrouw Kristina Kirveskoski, haar laatste wapenfeit voor deze club.

Kennelijk hadden de Finnen iets meer te vieren want o.a. FINNAIR had haar uiterste best gedaan om niet alleen ons maar tevens diverse agentschappen in het buitenland naar Finland te halen. Reden dus waarom er zoveel anderstalige lieden op de zeer strak en stijlvol omlijstte Midnight Sun Workshop afgekomen waren.

Onze groep van 8 personen – waaronder een in Bangkok wonende Japanner – had de eerste stop in Calliola Raseborg/Snappertuna, ongeveer 1 uur rijden vanaf het vliegveld van Helsinki. Calliola (website www.calliola.com) is een soort congres-centrum maar ook een ideale plek voor bruiloften/partijen, biedt een gevarieerde huisvesting aan zo’n 80 mensen en ligt aan een prachtige zeearm in een buitengewoon fotogenieke en rustige omgeving. Dit schitterende complex wordt al 20 jaar  gerund door het enthousiaste echtpaar Maiju en Kari Kasanen dat echt niets teveel is om het hun gasten naar de zin te maken!

Via het naburige dorp Fiskars – waar de beste bijlen ter wereld worden gemaakt, zegt men althans! - vervolgden wij onze weg naar de eerste golfbaan van deze trip. Fiskars is overigens niets meer dan een dorp met zo’n 1000 inwoners, maar in de zomer een populaire toeristische bestemming en biedt onderdak aan een ambachtelijke en een kunstenaars gemeenschap. Het dorp ontwikkelde zich rond de ijzerfabriek Fiskars Bruk, tegenwoordig een levendig centrum van Finse kunst en design.

Wilt u meer weten: www.fiskarsvillage.fi en/of vraagbaak Wikipedia.

Waar een aantal golfers in onze journalisten-groep niet de moeite had genomen om eigen golfspullen mee te slepen, had onze gastvrouw Kristina ervoor gezorgd dat er waar nodig alle gewenste materiaal aanwezig was waarvan gebruik kon worden gemaakt, grote klasse!

Genoemde Kristina woonde trouwens in Tampere en dat was nou net de stad die samen met FINNAIR de organisatie van de Midnight Sun Workshop had geregeld. Buitengewoon goed opgezet met alle toeters en bellen die bij een promotie horen: diner(s), museumbezoek (Moomin Museum – moominmuseum.com), copieuze lunches/snacks, een galadiner met (uiteraard) toespraken en reclame voor de stad Tampere en afgesloten met een heuse ‘Midsummer Celebration’ onder het motto “Party like a Finn”.

En even nog over dat Moomin Museum: de Moomins (of Moemins) zijn Scandinavische trollen, super populair in Finland en de hoofdpersonages in een reeks boeken en stripverhalen van de Finse schrijfster Tove Jansson. De trol lijkt overigens sterk op een nijlpaard!

Ik zal u nu ook even vertellen welke Golf  Clubs wij aandeden, mét bijbehorende websites zodat u zelf per Club alle details kunt zien. Voorts treft u op de site van leadingcourses.com de diverse baanbeoordelingen door spelers (m/v) die er al eerder een balletje sloegen.

Inderdaad veel verwijzingen naar diverse websites maar helaas kan dit onmogelijk anders, gegeven de schijfruimte in deze krant. Komt uiteraard nog bij dat u via de genoemde sites veel meer gedetailleerde info krijgt dan via dit artikel dat bovendien niet alleen de diverse golfbanen vermeldt maar tevens de bezienswaardigheden en de ‘things to do’.

De Golfbanen en hun websites

Alle bovengenoemde golfbanen bieden exact dezelfde uitzichten, glooiingen en hindernissen die u ook in andere landen aantreft. Ook de green fees zijn betaalbaar en liggen tussen de Euro 50-100 per rondje, soms mét een vaak absoluut noodzakelijke buggy, soms zonder. De clubhuizen zijn zonder uitzondering uitstekend en voorzien van faciliteiten als kleedkamers met douche, een pro shop alsmede een restaurant. Natuurlijk is de ene Golf Club wat luxer dan de andere – zoals LINNA Golf, een echte topper met aangrenzend hotel Vanajanlinna - maar vrijwel nergens zult u zich bekocht voelen.

Een verhaal apart is uiteraard de lunch en het golfen tussen rendieren op de 18 holes baan van LEVI Golf in Lapland. FINNAIR bracht ons van Helsinki in ongeveer 1,5 uur naar Kittilä en wij checkten vervolgens in bij hotel Levi Panorama, een pleisterplaats met vanuit het restaurant op de bovenste etage een meer dan geweldig uitzicht over de weidse en met meren versierde omgeving, werkelijk adembenemend mooi!

LEVI Golf is een 18 holes golfbaan op ruim 93 hectares gelegen in het fraaie natuurlijke landschap tussen Levi fell (Laps voor berg) en de rivier Ounasjoki. Met een beetje mazzel ziet men er rendieren (hebben wij dus NIET gezien), uilen en vossen. De Club wordt gerund door CEO Tomi Tolsa, een alleraardigste en bijzonder enthousiaste gastheer die ons van harte uitnodigde om alle ins and outs van Levi Golf onder uw aandacht te brengen, dit in de hoop uiteraard dat u de moeite van een zeer bijzonder bezoek zult nemen.

Het moet ook gezegd worden dat deze plek in Lapland, 170 km ten noorden van de zgn Arctic Circle en de stad Rovaniemi een absoluut Walhalla is voor de vele natuurliefhebbers
die er regelmatig verblijven. Bovendien kan men rond eind augustus – als de nachten iets langer zijn – het Noorder Licht, de Aurora Borealis zien; met name in Levi is dit volstrekt onvoorspelbare en telkens wisselende natuurfenomeen heel goed te zien. Maar nogmaals, het moet wel redelijk donker zijn.

Was het dus niet tijdens ons tweede bezoek aan Levi Golf want om 22.00 uur ’s avonds stond de zon nog hoog aan de hemel! Midnight Golf en dat was ook exact waarvoor wij naar Finland/Lapland kwamen: afslaan om 22.00 uur en doorspelen tot circa 02.00 uur ’s nachts, iets wat in NL totaal onmogelijk is!

De midnight sun schijnt rond de 45 dagen en trekt zo’n 700000 bezoekers per jaar die de 25 duizend bedden in die streek ook volledig bezetten.

Nog iets, een geestige lokale ‘Reindeer Rule’: indien de rendieren in de weg van de beoogde slag staan, mag u de bal zonder strafslag droppen bij het dichtstbij gelegen punt (nearest point of relief), maar niet dichter bij de hole. (Hebben wij iets dergelijks ook niet in Oostburg bij De Brugse Vaart, maar dan met pelikanen?).

Werkelijk een heel aparte ervaring dat Midnight Golf, en eigenlijk meer een gimmick (geintje) voor ons dan een serieuze zaak, want wie wil er nu regelmatig tot 02.00/03.00 uur ’s nachts spelen – om even later om 07.30 uur weer op te staan?

Dat moesten wij dus wel, zij het niet om 08.00 uur maar een ietsje later. Immers stond er toen een bezoek aan het nabijgelegen SAMI Museum op het programma.

De SAMI (of SAMEN) zijn de inheemse bewoners van Lapland. Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied dat zich uitstrekt over het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. Wat de SAMI bindt is de taal en hun cultuur. Het Samisch  is inmiddels een officieel erkende taal maar wordt nauwelijks meer gesproken; er is ook werkelijk geen touw aan vast te knopen, en zelfs de Finnen verstaan er niks van!

Niettemin buitengewoon interessant, net als alle andere bezienswaardigheden en golfbanen die wij te zien kregen interessant waren.

Ja, die rendieren hebben wij ook gezien zij het niet op de golfbaan. Kennelijk weten ook die beesten dat er bij mensen voedsel te halen is, en dat zoeken zij dan op. Geen agressieve dieren trouwens, maar stinken doen zij wel!

Bij het verlaten van het hotel Panorama Levi viel het mij overigens op dat er buiten dit hotel een eenzame en kale boom stond die mij deed denken aan de boom in het verhaal Lord of the Rings (deel 3) van Tolkien: afstammeling van Telperion in Minas Tirith vroeger Minas Anor geheten. Geen idee of de bouwer/aannemer van het Panorama Levi net als ik een groot liefhebber is van volksverhalen, en het antwoord op die vraag alleen al is voor mij reden genoeg om terug te gaan naar Finland/Lapland, een bestemming om in te lijsten!!

Andere nuttige websites

Search