Ries kijkt in de spiegel met Janna de Ruijter, Golfprofessional

Kort af

Wie: Janna de Ruijter (05-02-68)

Opleiding: Leao – Hbo – verzorging IG4

Loopbaan: In de gezondheidszorg - vanaf 2007 teaching pro

Privé: Ruim 30 jaar samenwonend met Bernhard en hondje Hugo    

Plezier in golf geeft je vertrouwen

Wat zie je als je in de spiegel kijkt:

Een vrolijke optimistische vrouw die werken en reizen leuk vindt. 

Je hebt jaren gewerkt in de gezondheidszorg, wat was je rol daarin.

Verpleegster, opleiden jonge collega’ s en een periode teamleider geweest. Vrijwel alle klussen gedaan in de zorg waaronder bijstaan demente ouderen geholpen in diverse woongemeenschappen.

 

Sinds 2000 het golfspel omarmt, hoe ging dat?

Door mijn partner ben ik destijds met golf in aanraking gekomen, in het begin vondt ik het helemaal niets. Nooit lid van een club geweest en competite heb ik ook niet gespeeld. Ik was min of meer een vrije golfer. Nu ben ik aan golf verslaafd lijkt het wel. Met een handicap van 8 kan ik best mee leven. 

Golfpro word je niet zomaar, een lange weg bewandeld?

Ik heb geen PGA-diploma, door mijn neefjes wat golfles te geven ben ik langzamerhand verder gegaan met het lesgeven. Onderaan de ladder begonnen en zo naar boven geklommen. In het begin kon ik beter lesgeven dan zelf goed golf spelen. 

Plezier in golf geeft je vetrouwen

De statistieken wijzen uit dat golfers veelal plezier hebben als het lekker loopt, ik geef cursisten ook het gevoel van plezier maken dan komt het resulaat vanzelf. 

Een vrouw als golfpro zie je niet zoveel, een voor of nadeel.

Volgens mij zijn er een tiental vrouwen als golfpro actief. Vrouwen vertonen veelal geen machogedrag. Bij een vrouwelijke golfpro stap je ook gemakkelijk binnen, of te wel vrouwen zijn aaibaar benaderbaar. Ook oefeningen voordoen geeft meetal rust bij lesklanten.    

Golfpro is een mannenwereld, hoe hou je je daar staande?

Het zit niet in het ver slaan van zo’ n 200 meter, je moet kwaliteit leveren je niet al te druk maken flink veel zelfspot en niet te vergeten hou het simpel voor je klanten. 

Je bent ook actief met de website Golfers op Facebook, hoe kwam je op het idee.

De website is ooit door een leerling bedacht om golfers samen leuke ideeen en over andere golfzaken te communiceren. Het is een platvorm voor alle golfers met nu meer dan 3000 leden. 

Als golfpro werk je niet van 09.00 – 17.00, hoe ga je thuissituatie daar mee om?

Al lange tijd werk ik in wisseldiensten ook in de zorg. Mijn partner is het wel gewend, ik probeer 1 dag in de week thuis te zijn en minimaal 2 avonden thuis te eten. Zo hou je het spannend in je relatie. 

Sinds 1 janauri 2019 ben je actief op golfbaan Hitland, een spong in het diepe?

Eigenlijk wel ja een spong in het diepe, de baan wilde graag een vrouw als golfpro, dus dat was een pre. Nu naar een aantal maanden werkzaam te zijn op Hitland kan ik zeggen dat ik totaal geen spijt hebt van mijn keuze. Het gaat bovenverwachting en werk samen in een leuk team. 

Je organiseerd ook golfreizen naar het buitenland, doe je dit al lang.

Vanf 2009 organiseer ik golfreizen naar het buitenland. Met een niet te grote groep is het goed te doen. Dit najaar ga ik voor het eerst naar Zuid-Afrika, waarbij excursies ook een onderdeel zijn van de reis. 

Je komt zelfverzekerd over, lijkt vanzelsprekend of niet???

Helemaal niet, eigenlijk ben ik een beetje verlegen, heb het moeten leren om voor mijzelf op te komen. Nu na al die jaren ben ik wie ik ben. 

Jouw houding en gedrag is altijd hetzelfde, doe maar gewoon doe je gek genoeg, kost blijkbaar geen moeite

Nee joh dat heb ik van huis meegekregen, gewoon en normaal doen en jezelf zijn dat hou je het langste vol. 

Speel je veel golf in je vrije tijd.

Door mijn werk en allerlei randzaken kom ik weinig toe aan spelen en trainen, ik kan je zeggen dat mijn spel er dan ook niet beter op wordt. 

De golfwereld veranderd, waar blijft de jeugd, hoe zie jij dat?

Anne van Dam en Joost Luiten zijn rolmodellen, daarachter zit wel talent, doorbreken gaat niet vanzelf. Bij veel jeugd is de golfsport bijzaak, een teamsport beoefenen ligt meer voor de hand. 

Kijk je ver vooruit in je werkzame leven of zie je wel wat op je pad komt???

Ver vooruitkijken doe ik niet, het leven kan zo maar abrupt eindigen.

Ik geniet van elke dag op mijn werk en prive, meer heb ik niet nodig.    

Ben je tevreden met je spiegelbeeld

Ja hoor klinkt het overtuigend, het innerlijke is veel belangrijker dan het uiterlijk. Ik hou van mensen waarbij ik elke dag nog leermomenten oppikt.    

Search