OPNIEUW SUCCESVOL TJOMMIE GOLF EVENT

28 flights speelden op golfbaan De Scherpenbergh tijdens de derde editie van het Tjommie Golf Event. De opbrengst van dit toernooi – dit jaar bijna 45.000 euro! - komt geheel ten goede aan de Tjommie Foundation. Tjommie creëert kansen voor kwetsbare kinderen, die opgroeien in Zuid-Afrikaanse townships.

Ondanks de wat sombere weersvoorspellingen met regen en wind bleek het tijdens het Tjommie Golf Event, behoudens een forse plensbui, toch een mooie herfstdag te zijn. Met af en toe een zonnetje, de herfstkleuren en de groene ambiance van de Scherpenbergh leek het voorwaar op een Indian Summer. Daarbij kwam de opgewekte sfeer van alle deelnemers (en de vele vrijwilligers die dit toernooi mogelijk maakten) op en rond de holes. Dit golfevent kent naast het wedstrijdelement over 18 holes (Texas Scramble) ook nog eens een hole-in-one-competitie, de longest drive, de neary (binnen een cirkel van twee meter rondom de hole) en een beat-the-pro contest.  Niemand van de 112 deelnemers wist overigens een hole-in-one of een neary te slaan. Adriaan Kok, headpro op De Scherpenbergh werd wel enkele keren verslagen, terwijl de prijzen voor de longest drive bij de dames naar Heidy Dikker Hupkes en bij heren naar Oslin Rus ging. Het winnende team bestond – net zoals vorig jaar – uit Jacques Katif, Elton Barbour, Frank Tempelman en Oslin Rus met een netto score van 56 slagen. 

De prijsuitreiking en de veiling van allerlei bijzondere voorwerpen verliepen in een uitstekende stemming, vooral toen onverwacht het Ndlovu Youth Choir optrad. Liesje Tempelman, een van de initiatiefnemers van de Ndlovu Care Group, vertelde nog eens hoe trots zij was op dit koor, dat in 2009 ontstaan is vanuit de samenwerking tussen de Tjommie Foundation met haar partnerorganisatie de Ndlovu Care Group. “Dit talentenkoor van township jeugd is een van de meest succesvolle kinderhulpprojecten van onze organisatie. Talentvolle jongeren uit de townships krijgen zo een kans om te ontsnappen aan alle gevaren die in een Zuid-Afrikaanse township voorkomen, zoals schooluitval, tienerzwangerschappen, drugsmisbruik en criminaliteit. Een kans die ze met beide handen hebben aangegrepen. Het helpt hun leven weer op de rit te krijgen, zelfvertrouwen te winnen en te werken aan een betere toekomst met baan- en opleidingsmogelijkheden. Om uiteindelijk op te groeien tot gezonde, verantwoordelijke, inzetbare Afrikanen”. Dit koor bereikte onlangs de livefinale van het wereldberoemde en veel bekeken tv-programma America’s Got Talent, waar het de tweede plaats bereikte (er deden in totaal 88.000 acts aan mee in de voorrondes!). Het koor was na een verblijf van enkele weken in Amerika enkele dagen op tournee door Nederland; een deel van het koor trad gelijktijdig op bij het staatsbanket dat de Zuid-Afrikaanse president voor zijn Nigeriaanse collega organiseerde!    

De opbrengst van het Tjommie Golf Event gaat dit jaar volledig naar de financiering van extra ondersteuning van een team dat kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking traint om allerlei basisvaardigheden aan te leren, zoals het bakken en beschilderen van bloempotten,  houtbewerking, borduurwerk, maken van kralenkettingen en het verbouwen (en verkopen) van groente uit eigen tuin. Ook dat alles staat in het teken van het verbeteren van de toekomstperspectieven van deze kinderen.

De organisatoren waren enthousiast over het resultaat van het golftoernooi. “Natuurlijk kunnen we met  het bedrag dat nu is opgehaald, samen met de financiële bijdrage van de Wilde Ganzen, weer een nieuwe loot aan de activiteiten in Zuid-Afrika toevoegen”, aldus Jan Talboom, “maar misschien nog wel belangrijker is het dat het draagvlak en belangstelling in ons land voor Tjommie kon toenemen. Daar draagt dit event en zeker ook het muzikale en enerverende optreden van het koor aan bij”. 

Het golftoernooi werd financieel mogelijk gemaakt door sponsoren zoals het Arbubaans Bureau voor Toerisme, Gassan Amsterdam, ING Private Banking Apeldoorn, BMW Dusseldorf, Merida Benelux BV, Van Hell Juweliers, restaurant Het Bosch/Waterfront in Amsterdam, Badhotel Bruin op Vlieland en Auberge Navet.

Search