(Golf-) paradijzen in de Provence

Toen we ons oriënteerden op golfbestemmingen in Zuid Frankrijk en meer speciaal de Provence werden ons veel suggesties gedaan. Twee namen bleven hangen waarvan een aan de kust en een andere meer in het binnenland. We kozen er voor ons deze keer per trein naar het zuiden te verplaatsen. Vanuit Amsterdam reisden we per Thalys naar Parijs een manier van reizen die wij inmiddels prefereren boven een vliegreis vanwege comfort, snelheid en nagenoeg ontbreken van lange wachttijden. Vanuit Parijs reisden we verder zuidwaarts met de Franse TGV.

Golf Dolce Fregate Provence

Wij arriveerden 's-avonds bij dit complex en het maakte onmiddellijk een betoverende indruk. Een mooi toegangshek net buiten de dorpskern van St Cyr sur Mer, een ruime oprijlaan en tenslotte het feestelijk verlichte hotelcomplex met eengrootvoorplein waar diverse golfers nog hun dagprestatie evalueerden (of hun verdriet verdronken). Wij voegden ons met genoegen hierbij en genoten van een paar hapjes en drankjes (tegen by the way pittige prijzen). Het hotel bleek comfortabel maar we werden vooral de volgende ochtend verrast door het prachtige uitzicht vanaf onze balkonkamer. Van hieruit heb je goed zicht op de baan en in de verte jawel: de Mediterranee.

 

De 18 holes golfbaan (er is ook een kortere 9-holes lus) ligt in een heuvelachtig bebost terrein. De baan is zonder buggy te belopen maar mede gezien de soms flinke afstanden tussen de holes vinden wij een buggy aan te bevelen. Punt is daarbij wel dat men geacht wordt met de electrocar op de verharde paden te blijven wat voor het nodige heen- en weer-geloop zorgt. Ofschoon er hier en daar wel wat kale plekken te vinden zijn oogt de baan verder uiterst verzorgd. Vanwege het heuvelachtig terrein tref je hier en daar ook wel wat blinde holes. Hierbij doet het gemis aan een caddy-boekje zich wel voelen, het is steeds een verrassing wat je na de heuvel aantreft. Overigens brengen deze verhogongen in het terrein tegelijk met zich dat je regelmatig ook prachtige vergezichten hebt. Het uitzicht naar de zee, waar de baan wel dichtbij komt maar niet echt aan grenst, is soms spectaculair. Ook tref je hier en daar greens (steeds supersnel) die blijkbaar gecreëerd zijn door  een deel van een heuvel weg te halen zodat die die nu begrensd worden door mooie oranjebruine rotswanden. Tenslotte kan het clubhuis niet onvermeld blijven: Erg sfeervol met een heerlijk terras en een prima keuken. Men schenkt er ook wijnen afkomstig van de wijngaarden die de baan omzomen en heeft er een eigen wijnmakerij. We hebben Dolce Fregate aangeprezen gezien als een "golfers paradijs" en dat vinden wij terecht!

  Chateau de Taulane

Ruim 150 km naar het noordoosten koersten we vervolgens naar onze volgende golfbestemming Chateau de Taulane gelegen in een uitgestrekt natuurpark waar ook de Gorges du Verdon, de Europese Grand Canyon, deel van uit maken. De rit, en dan met name de laatste 60 km, bleek al een feest op zich.

Over het hotelcomplex en de golfbaan van Chateau de Taulane kan ik alleen in superlatieven spreken. Het hotel is ondergebracht in het oude kasteel, daterend uit de 14e eeuw en de voormalige stallen van het complex. Deze historische gebouwen zijn grondig opgeknapt en bieden nu uiterst comfortabele kamers en suites, allen uitziend op de golfbaan. Riant, stijlvol en tot in de puntjes verzorgd kan dit viersterren-hotel zonder overdrijving worden genoemd.

De golfbaan ligt op een slechts licht geaccidenteerd terrein op een hoogte van ongeveer 1.000 meter. Deze hoogte brengt met zich dat wanneer de temperaturen in het kustgebied behoorlijk oplopen het hier steeds een paar graden frisser is. De 18-holes-baan, een ontwerp van Gary Player is feitelijk een groot groen tapijt. Het onderhoud voldoet aan de hoogste eisen. Spelen is tegelijk ontspannen hier omdat de baan ook niet erg gecompliceerd is (tenzij je uiteraard gaat voor een top-score).  Het ruime clubhuis is luxueus aangekleed en het zich hier tevens bevindend restaurant levert een excellente service en kent een keuken van hoog niveau.

Ik heb al eerder gewaarschuwd: Over dit resort kan ik alleen maar lovend spreken. Een verblijf en een ronde golf zorgen voor een decadent gevoel. Het kost een paar centen maar dan heb je ook (heel) wat!

Provence Golf Pass

Uiteraard biedt de Provence nog veel meer "golfparadijzen". Voor wie zich daarop wil oriënteren (en wat kortingen realiseren) is het goed de website van Provence Golf www.provencegolf.com te raadplegen.

Toon van Winden

 

Search