SLAINTE

Horeca op de golfbaan
Wim Wamelink in gesprek met de horecamanager van de Hooge Graven in Ommen

De term HoReCa staat voor alle etablissementen waar gasten kunnen worden ontvangen en verzorgd. Deze allesomvattende titel behelst natuurlijk velerlei varianten maar iedereen begrijpt het als we het over HoReCa hebben. Op deze pagina gaan we vanaf nu de specifieke horeca van de Nederlandse golfbanen uitlichten. En daarmee is uw scribent weer terug op zijn oude stek.

Vanaf de start van De Nederlandse Golfkrant heb ik in iedere uitgave artikelen geschreven over golf gerelateerde evenementen en golftoernooien. Leuk om te doen en zo kom je nog eens ergens. Daarnaast mocht ik van de uitgever een eigen volledige pagina vullen met interviews met BN-ers die ik, als rode draad, een whiskyproeverijtje aanbood. Dat laatste maakte dat ik makkelijker gelegenheid kreeg tot het interview en ik was naast horecaman ook actief whiskyconnaisseur, vandaar. Vele BN-ers heb ik mogen vragen naar hun golfpassie en hun carrière wat leuke verhalen gaf voor de Golfkrant lezers.

Na 5 jaar afwezigheid ben ik weer aanwezig bij de redactie en dus op deze pagina waarbij het lijdend voorwerp telkens de Horecamanager van een golfbaan is.

 

Aparte tak van sport

Horeca op de golfbaan heeft is geen ‘gewone’ horeca. Waar in restaurants of café de gasten passanten zijn, die af en toe komen en gaan voor een goed glas, een maaltijd en wellicht een gesprek is het anders op de golfbaan. Daar zijn de leden vaste en vaak terugkerende gasten. Dan is er een heel andere relatie door de frequentie en weet men meer van elkaar. Zijn de verwachtingen hoger en persoonlijker. En, geloof het of niet, dat maakt gastheer/vrouw zijn een stukje lastiger. Want het gaat niet alleen om het verzorgen van drankjes en hapjes maar veel meer om aandacht en tijd.  

Het verhaal van horecamanager Martijn Dankelman

Martijn, Ommenaar en geboren achter hole 7, fietste vanuit school altijd langs de golfbaan en op een goede dag stopte hij daar om te vragen of er een baantje voor hem was. Hij was 13 en mocht (stiekem) beginnen als afwasser. Zijn carrière had eigenlijk op een heel andere plek moeten plaatsvinden want hij ging de opleiding doen als Bos- en natuurbeheerder. Maar na wat omzwervingen, waaronder buitenland, was een goede baan vinden in de natuur lastiger dan verwacht. Intussen was hij wel als invaller bezig in de bediening bij de golfbaan. Wellicht moest het allemaal zo zijn want toen hij gevraagd werd of hij zin had om te blijven is hij alle vakstudies Horeca gaan volgen en was hij binnen 2,5 jaar gediplomeerd vakman.

Jarenlang de rechterhand van de toenmalige uitbater van de Golfbaan Horeca deed hij veel ervaring op, zowel in de keuken als gastheer. En toen er zich onlangs een overname aandiende, werd hij gevraagd zijn rol als Horeca Beheerder in dienst van de BV voort te zetten. Een logische stap.

Als ik vraag naar zijn passie voor het vak is het antwoord direct dat hij nog geen dag zonder plezier naar het werk is gegaan.

Martijn’s lijstje:

Favoriete drank:                                 Vers glas bier van de tap

Favoriete gerecht:                               Tournedos

Restaurant ooit nog te bezoeken:       Restaurant van Gordon Ramsay 3***

Whisky proeven

Natuurlijk ronden we het interview af met een mini proeverij waarbij gastvrouw Jeanet direct aansloot. Zij werken al heel lang samen en zijn een geolied team, zoals ze dat zelf benoemen. En dat is ook zeker merkbaar. Ik heb ze drie whisky te proeven geschonken: Glenmorangie 10y Highland whisky bourbon cask matured, Mortlach 12y Speyside whisky met als titel ‘Beast of Drufftown’ en Caol Ila 12y van Islay met peaty flavor dus turfrook.

Daar is een top 3 uit voortgekomen, waarbij Martijn en Jeanet totaal een andere voorkeur hebben. Grappig hoe anders dat kan zijn.

Martijn:                                                          Jeanet:

  1. Glenmorangie 10y                             Caol Ila 12y
  2. Mortlach 12y                                     Glenmorangie 10y
  3. Caol Ila 12y                                       Mortlach 12y


Op de foto (rechts naar links):

Horecamanager Martijn Dankelman, Rechterhand Jeanet Wolters en reporter Wim Wamelink

Search