West Cliffs schittert tussen Topbanen aan Atlantische kust

Tekst en foto's: Jacob Veldhoen
Het is een karikaturaal schilderij. Een koddig beeld van een op Lodewijk de XVI gelijkend oud mannetje dat een twee eeuwen jongere Marilyn Monroe-achtige blondine nazit en vanachter bij de heupen beet pakt. Dit dundoek hangt boven de schouw in een van de restaurants van Dolce Campo Real. De immense spotprent trekt de aandacht van de dinergangers als een magneet en brengt ze, man en vrouw, aan het lachen. 
Maar niet iedereen.
“Wij hebben hier Amerikanen gehad”, vertelt Hugo Amaral, directeur van Dolce Camporeal, “die eisten dat het kunstwerk van de muur werd gehaald. Dat ding weg of wij weg, riepen ze. Ze vonden het schilderij aanstootgevend.” De directie van het resort met klasse golfbaan bij Lissabon heeft toen die service maar verleend.

Dolce Campo Real (5 sterren) is de gasten altijd met alles uitstekend van dienst: verblijven, slapen, welzijn, eten/drinken, sporten én golf. Er ligt een mooie golfbaan naast excellente trainingsfaciliteiten, zelfs een golfacademie. Een en ander zeer tot goedkeuring van Nederlandse golfprofessionals die onder de vlag van 3D Golfvakanties op inspectie gingen in de regio van Portugals hoofdstad Lissabon. Een succesvolle expeditie voor het toekomstige genot van hun potentiële groepen clubspelers in het programma 'Join the Pro'

De afgelopen twee jaar is het resort, met 150 hotelkamers/suites alsmede een 40-tal appartementen, uitgeroepen tot het beste golfhotel in Portugal. De Engelse architect Donald Steel ontwierp de golfcourse Campo Real begin deze eeuw in de jachtgebieden van de Portugese koninklijke familie. De opening had plaats in 2005. De kwaliteit van de achttien holes is hoog. De Ladies European Tour hield in 2010 (winnares Karen Lunn, Australië) en 2011 (Ashleigh Simon, Zuid-Afrika) daar in het district Torres Vedras het Portugese Open. De eerste twee holes zijn gemakkelijk, zó gemakkelijk dat je als gemiddeld amateur-golfer meent met een veredelde Mickey Mouse-baan van doen te hebben. Maar dan begint het. De hooggelegen tee van hole 3 is alleen per buggy bereikbaar. Tasdragers en trolley-spelers worden per gratis taxi-buggy 'naar boven' gebracht. Boven de helling wacht een niet bepaald gemakkelijke klus om een behoorlijke score binnen te brengen en/of in matchplay de tegenstander te verslaan.  Al te lang is de baan niet, 6009 meter van de backtees. 

Waar Campo Real enigszins in het binnenland ligt ten noorden van Lissabon is Aroeira een fijne accommodatie iets ten zuiden van de hoofdstad dicht bij der kust. Viersterrenhotel Lisboa Aroeira Boutique is hagelnieuw. Ging pas in november 2019 open. Het is gelegen aan twee golfbanen, weinig origineel benoemd tot Aroeira I en Aroeira II. Beide banen doen niets voor elkaar onder, allebei meer dan genoeglijk te bespelen door de doorsnee amateur. Vijf keer waren de courses van Aroeira arena van het Portugese Open. In 1996 won de Australiër Wayne Riley, in 1997 de Zweed Michael Johnzon. Van 2002 tot 2004 speelden daar de vrouwen met achtereenvolgens de Japanse Kanna Takanashi, de Australische Alison Munt en de Zweede Cecilia Ekelundh als kampioenes. Het clubhuis van Aroeira stelt nog enige tijd niet veel voor. Eén oude barak voor de twee courses, maar er zal een nieuw clubhuis verrijzen waarvan de opening is voorzien voor 2021. Daarentegen zijn er voor de afdronk van de ronde het hotel én de strandtent aan de Atlantische Oceaan. Het eetcafé ligt op amper vijf minuten lopen. Heerlijk toeven met uitzicht op zee bij voortreffelijke spijs en drank. Nog een groot voordeel. In de buurt van Aroeira liggen nog een zevental golfaccommodaties waarvan Ribagolf, Montado, Quinta do Peru en Troia (wereldtopbaan) de beste zijn.

Terug naar het noorden. Een uurtje rijden, langs Camporeal, naar Praia d'El Rey, of beter het Marriott Golf & Beach Resort. Dit vijfsterrenhotel met 177 kamers is de thuisbasis van twee golfcourses van topklasse aan de Atlantische Oceaan: de 23-jarige Praia d'El Rey van Cabell B. Robinson en de 3-jarige West Cliffs Links, ontworpen door Cynthia Dye die als dochter van de beroemde Roy Anderson en nicht van de nog beroemdere Pete Dye de golfbaan-architectuur met de paplepel kreeg ingegoten. Waar Praia d'El Rey al jaren tot de betere golfbanen van het Europese vasteland behoort (44ste in het klassement), schoot West Cliffs Links vanaf de opening op die ranking als een raket omhoog, staat in de top-20 van Europa (17de) en in de top-3 van Portugal (1. Monte Rei, 2. Troia). In alle eerlijkheid: op de Europese ranking staat een viertal Nederlandse banen vóór West Cliffs Links: De Pan 2de, Noordwijk 9de, Kennemer 11de en Koninklijke Haagsche 13de.
 
Praia d'El Rey met zijn diepe bunkers en karakteristiek vissershuisje in verval aan de Atlantische Oceaan bij het beschermde natuurgebied Serra de Montejunto, behoort al jaren tot de favorieten van vele golfers in Europa. Deels gelegen op de kliffen aan de oceaan en deels in het pijnbomenbos is deze par-73 altijd een genot om te spelen, zeker ook als de wind uit zee de golfer voor problemen stelt. Merkwaardig dat voor het Portugese Open deze accommodatie nooit is gekozen.

De aantrekkingskracht van Praia d'El Rey heeft een nieuwe dimensie gekregen door de opening van de naast gelegen West Cliffs Links. Een meer dan bijzondere baan met achttien holes die niet moeten worden bespeeld maar worden bevochten. In een schitterende ambiance. Wat een fantastische holes met oogstrelende vergezichten.  Volledig neergelegd in het bestaande natuurgebied. Ontwerpster Cynthia Dye: “De golfbaan lag er gewoon al. We hoefden alleen maar de holes mooi te modelleren. Dat prachtige gebied verdiende het dat spelers ongelooflijke ervaringen kunnen meemaken. We hebben elke bult en elke kuil zo gelaten. Alleen om volledige greens te creëren is hier en daar wat opgehoogd of afgegraven.”  

West Cliffs Links Golf is geopend in juni 2017. Er staat een mega-groot clubhuis bij met adequaat en vriendelijk personeel. De achttien holes zijn zeer apart, uitdagend zeker en vereisen alle een plan. Het eerste plan is het antwoord op de vraag van welke tee er moet worden gespeeld. Wie van de backtee speelt, moet absoluut een héél goede golfer zijn. De bal moet namelijk bij zowat alle afslagen over nogal wat woestenij vliegen. Een beetje te kort en het is een verloren bal. Zoeken is zinloos, de rough kent totaal geen mededogen. De totale afstand daar is 6337 meter. West Cliffs kent vijf afslagen. Van de middelste is de totale afstand 5486 meter en de voorste 4650 meter. Wanneer de goede keuze is gemaakt, kan op West Cliffs Links inderdaad indrukwekkende golfervaring' worden genoten.

De streek van de 'Silvercoast', zo genoemd door de zilveren glans bij ondergaande zon, zal de bezoeker nooit vervelen. Dichtbij, want wat is nou helemaal tien kilometer, ligt namelijk Obidos. Een nationaal monument. Het gezellige oude stadje is volledig omringd door kasteelmuren. De straten zijn belegd met kasseien en er is een wandelroute over de stadsmuren waar je het werelderfgoed Obidos 360 graden rond kunt lopen. Volgens de overlevering gaf koning Dinis I in 1282 Obidos als huwelijkscadeau aan koningin Isabel. Van die feestelijke gebeurtenis zijn geen foto's. Ook geen karikaturaal schilderij. Het eeuwenoude Obidos is sinds enige jaren ook een golfbaan rijk, een ontwerp van wijlen Severiano Ballesteros. Een groots kunststuk.  

 

  

 

Search