Tsjechië open voor Nederlanders

Vakantiegangers uit Europa vanaf 15 juni welkom  

Amsterdam, 15 juni 2020 - De Tsjechische overheid heeft bekend gemaakt dat de Tsjechische grenzen vanaf 15 juni geopend zijn voor vakantiegangers uit bijna alle EU-landen, waaronder Nederland. Toeristen hoeven geen negatieve Covid-19 test bij zich te hebben en kunnen vrij reizen door het land. Accommodaties, campings en bezienswaardigheden in Tsjechië zijn sinds mei geopend net als de horeca.

Tsjechië verspoelt maatregelen

De Tsjechische overheid heeft bekend gemaakt dat toeristen uit bijna alle EU-landen vanaf 15 juni weer op vakantie mogen naar Tsjechië. Ook Nederland behoort tot de landen die toegestaan zijn zonder een verplichte coronatest. Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Tsjechië is aangegeven als geel, wat betekent dat vakantiereizen mogelijk zijn maar er wel gelet moet worden op veiligheidsrisico’s. Tsjechië is in verhouding met andere Europese landen minder hard getroffen door het coronavirus en had het virus redelijk snel onder controle. Na een complete lock-down werden in mei de maatregelen langzaamaan versoepeld in het land. Horecagelegenheden mochten open en ook attracties, bioscopen en bezienswaardigheden mochten hun deuren openen. Ook werd het weer toegestaan om naar zwembaden en wellness centra te gaan. Accommodaties en campings zijn vanaf 25 mei geopend. Op dit moment zijn alleen nog mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, openbare binnenruimtes en bij grote evenementen. Evenementen zijn toegestaan tot 2.500 personen met een verdeling van maximaal 500 personen in één ruimte. Ook wordt in Tsjechië aangeraden om 2 meter afstand met elkaar te houden. In musea en galeries is dit verplicht. Restaurants zijn tot 23.00 uur open, de terrassen hebben latere sluitingstijden.

 

Herstart toerisme

Sinds mei vliegen KLM en CzechAirlines vanaf Amsterdam regelmatig naar Praag. EasyJet zal vanaf eind juli de vluchten van Amsterdam naar Praag herstarten. De vlucht naar Praag duurt slechts vijf kwartier, maar ook met de auto is Tsjechië uitstekend te bereiken. Naar Tsjechië is het ongeveer 900 kilometer rijden. Autoreizigers kunnen de grens oversteken via Duitsland, Oostenrijk en sinds kort ook Polen. Dat Tsjechië Nederlanders weer toestaat is voor veel Tsjechische regio’s positief nieuws. Vooral in Zuid-Bohemen en Noord-Bohemen zijn Nederlanders belangrijke vakantiegasten. 

Tsjechische vakantiebestemmingen

Tsjechië heeft een gevarieerd landschap. Er zijn bergen, bossen, meren, glooiende velden en prachtige natuurgebieden met zandstenen rotsformaties. Interessante vakantiebestemmingen zijn het Reuzengebergte, het Beskiden gebergte in Moravië, de Zuid-Moravische wijnregio, het Lipnomeer in Zuid-Bohemen en natuurlijk de stad Praag waar het de zomer een stuk minder druk zal zijn. Liefhebbers van wandelen kunnen prachtige paden ontdekken in de natuurgebieden Boheems Zwitserland, Boheems Paradijs, Křivoklátsko, het Slavkov-bos, het Boheemse Woud en de bergen in Jeseník en Beskiden. Fietsers kunnen routes langs de rivieren de Elbe, de Eger, de Orlice, de Moldau en de Morava volgen. Daarnaast is Zuid-Moravië een walhalla voor fietsers door het uitgebreide netwerk van Moravische wijnroutes. Voor families ook van alles te beleven. Er zijn leuke klimbossen, boomkroonpaden, ruim opgezette dierentuinen en diverse meren, riveren en zwembaden om af te koelen.

Voor meer reistips voor Tsjechië zie deze interessante reisroutes. Voor meer informatie over een vakantie in Tsjechië zie zomer.czechtourism.com en www.visitczechrepublic.com.

De laatste informatie over de maatregelen zijn te vinden op de website van het Tsjechische ministerie. Het reisadvies van het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken is hier te vinden. Regels voor op het vliegveld in Praag staat op de website van Prague Airport.

Search