Genieten met een grote G in Guernsey

Hoewel de naam Kanaaleilanden anders doet vermoeden, liggen de eilanden niet in het Kanaal, maar in de Golf van Saint-Malo.
Als stoere wachters liggen deze stukjes Brits grondgebied voor de Franse kust.

Geografisch gezien dus dicht bij Normandië, maar historisch gezien bij Engeland.

Guernsey is met haar oppervlakte van 65 km² het op één na grootste Kanaaleiland. Het grootste is Jersey (117 km²) en Alderney (8 km²) ligt vlakbij de Franse kust. Sark (5 km²) en Herm (1,3 km²) liggen ten oosten van Guernsey en zijn ook eenvoudig per veerdienst vanuit de haven van de hoofdstad St. Peter Port te bereiken.

Al bijna 8 eeuwen geleden kozen de Kanaaleilanden ervoor trouw te blijven aan de Engelse kroon. Wie toeristische informatie zoekt over de Kanaaleilanden, zal daarom bijna altijd de gevleugelde uitspraak van de Franse romanschrijver Victor Hugo tegenkomen: ‘Stukjes Frankrijk die in zee vielen en door Engeland werden opgeraapt’.

Victor Hugo

Leunend op zijn stok en met een wapperende mantel kijkt Victor Hugo in Guernsey nog altijd uit over St. Peter Port. In Candie Gardens, staat namelijk zijn standbeeld, met daarop de tekst ‘Au rocher d’hospitalité et de liberté, à ce coin de vieille terre Normande où vit le noble petit peuple de la mer, à l’isle de Guernesey, sévère et douce’ (Op de rots van gastvrijheid en vrijheid, op deze hoek van het oude Normandische land waar het edele kleine zeevolk woont, op het eiland Guernsey, streng en zachtmoedig).

Victor Hugo leefde van 1855 tot 1870 in Ballingschap op Guernsey en schreef deze tekst als opdracht in zijn ‘Les Travailleurs de la Mer’.

Het huis van Victor Hugo, Hauteville House, een vorstelijk 3 verdiepingen tellend huis, met zijn glazen werkkamer (hier schreef hij zijn wereldberoemde werk ‘Les Miserables’) is van april t/m september geopend voor bezoek. U kijkt uw ogen uit naar de duizelingwekkende hoeveelheid curiositeiten, antiek en kunstzinnige meubelen, waarmee hij zijn huis overdadig heeft volgepropt.

 

Steden en dorpen

St. Peter Port is de hoofdstad van Guernsey en is tegen een vrij steile heuvel aangebouwd. Klein, gezellig, met pittoreske straatjes vol winkels, authentieke markthallen, uitgaansmogelijkheden en een sfeervol, deels autovrij centrum. Door de stad kun je de Victor Hugo route wandelen. Verder heb je er de dorpen St. Martin’s, St. Sampson, Vale, Cobo Bay, St. Saviour en St. Andrew.

Eilandgenoegens

Een verblijf in Guernsey staat borg voor opeenvolging van aangenaam en ongedwongen plezier. Guernsey betekent genieten van geheime klifstranden, magnifieke vergezichten, verse vis, de alomtegenwoordige bloemenpracht, cream-tea, de weerkaatsing van de zon op de zee, klifpaden en slingerende landweggetjes, tijdloze indrukken die u opdoet in de drukke haven, of wanneer u voet aan land zet op een van de kleinere eilanden die bij Guernsey horen.

 

Activiteiten

Wandelen, fietsen, golfen (twee 18-hole golfbanen, 9-hole-par-3 courses, ook voor ook niet-leden), maar bezoek ook eens de vele fraai aangelegde tuinen op het eiland. Neem voor heerlijk relaxte tochten de Ruettes Tranquilles, een uitgebreid wegennetwerk waar wandelaars, fietsers en paarden voorrang hebben. Het heldere water rondom Guernsey leent zich uitstekend voor watersport activiteiten als zeilen, surfen, diepzeeduiken. Voor liefhebbers van zeevissen worden vistochten georganiseerd.

Kust-schatten

Het enorme verschil tussen eb en vloed (gemiddeld met zo’n 12 meter één van de grootste ter wereld) maakt dat het eiland twee keer per dag totaal van gedaante verandert. Havens vallen droog, boten liggen op hun kant en op de stranden zijn de meest uiteenlopende schelpdieren te vinden.

Als u de kust van Guernsey verkent, betreedt u een wereld met een sfeer van ontdekking en schoonheid. De getijdenpoelen aan de rotskust gunnen u een blik in een andere wereld. De dierenwereld is vaak verborgen, maar met een klein beetje geduld en goed observeren, ziet u werkelijk van alles gebeuren.

Drukke stranden en massatoerisme vindt u in Guernsey dan ook niet. Hier vindt u onaangetaste kusten, die niets anders bieden dan schone stranden, kristalhelder water en traditionele strandkiosken. In de wat koudere maanden zijn ze aantrekkelijk voor iedereen die er even tussenuit wil. In de zomer is het een ideale bestemming voor strandaanbidders. U vindt hier alle varianten binnen handbereik…Kleine afgelegen baaien met steile rotswanden staan borg voor een spectaculaire omgeving, rust en privacy. Unieke kiezelsteenstrandjes oefenen op zowel eilandbewoners als bezoekers een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Zelfs de kleuren van de stenen zijn verschillend, van diepblauw of –groen tot lichtroze.

Maar een traditionele strandvakantie op gezellige zandstrandjes, behoort evengoed tot de mogelijkheden.

 

Winkelen

Het belangrijkste winkelgebied in Guernsey vindt u in St. Peter Port. De gezellige straten met kinderkopjes en de historische gebouwen geven het voor auto’s afgesloten winkelgebied een traditioneel karakter. Het merendeel van de winkels zijn te vinden in de High Street, Arcade, Smith Street en Pollet. Naast de vele lokale familiebedrijven, zijn ook voldoende Britse winkelketens te vinden in St Peter Port waaronder M & S, Next, Burtons en Boots.

Fotocamera’s, sieraden en parfum zijn allemaal aantrekkelijk geprijsd. Kleine boetiekjes bieden exclusieve kleding, schoenen en lederwaren. In de oude straatjes vindt u ook de nodige kleine antiquariaten.

Sampson's Bridge is Guernsey’s tweede mini-winkelcentrum en met een interessante verscheidenheid aan winkels. Hier winkelen vooral de mensen die in noorden van het eiland wonen.

Gastronomie

Guernsey kent veel lokale delicatessen waaronder de Guernsey Gâche (spreek uit als gosh). Een lekker fruitbrood, traditioneel geserveerd met thee en rijke, gele Guernsey boter. Verder zijn overal goede (vis)restaurants te vinden en barretjes waar je lekker kunt lunchen.

De ormer is een lokale delicatesse, afgeleid van het Franse ‘oreille de mer’. Het is een bijzondere slak die rondom de Kanaaleilanden gevangen wordt. Het beestje is zo populair dat er inmiddels regels zijn ingesteld om de vangst te reguleren. Ze kunnen tussen september en april gevonden worden en alleen in de drie dagen na volle maan. In deze tijd bij laag water zul je de eilanders op de rotsen tegenkomen op zoek naar ormers.

In Guernsey heeft u een grote keuze op gastronomisch gebied.

Eilandbewoners houden van eten in alle smaken en in alle prijscategorieën zijn vertegenwoordigd. Een rijke bron aan verse ingrediënten, waaronder vooral vis en schaaldieren een inspiratie vormen voor verschillende keukens. Koks draaien hun hand er niet voor om, om smaakvolle gerechten op tafel te toveren. En uiteraard mag een lekker wijntje niet ontbreken…. U zult ontdekken dat voedsel op het eiland een belangrijk element vormt.

Liberation 75

De Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor de eilanders de meest ingrijpende gebeurtenis van de 20ste eeuw. Op 18 juni 1940 werden ouders voor de keuze gesteld om hun kinderen te laten evacueren. Ze kregen vier uur de tijd om een besluit te nemen dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor hun verdere leven. Tien dagen later beleefde Guernsey de eerste luchtaanval en op 30 juni begon de bezetting. Binnen de kortste keren waren er net zoveel Duitse soldaten als bewoners op het eiland. De Kanaaleilanden werden omgebouwd tot een van de meest versterkte gebieden van Europa.

Vijf jaar later, op 9 mei 1945 werden ze bevrijd. Dat is nu 75 jaar geleden en dat wordt groots gevierd met Liberation Day 2020. Van april tot oktober tal van festiviteiten en activiteiten georganiseerd. Tot de activiteiten behoren speciale rondleidingen, bevrijdingsfeesten en wandelingen met gids. De deuren van oorlogsbunkers en andere historische gebouwen gaan open en op Bevrijdingsdag 9 mei gaat natuurlijk de vlag uit.

Castle Cornet, St. Peter Port

Aan de zuidelijke havenpier ligt het machtige kasteel Cornet. Elke dag om twaalf uur vanuit het kasteel klinkt over de haven een kanonschot. Het zogenaamde Noon-day Gun is een oude traditie, die is ingezet aan het begin van de 19e eeuw om de soldaten op te roepen terug te gaan naar hun barakken. De ceremonie is bijzonder om te zien. Twee gezagsdragers prepareren nauwkeurig het kanon en lossen het oorverdovende schot.  Castle Cornet is gebouwd in de 13e eeuw en was meer dan 700 jaar een militair bolwerk dat vele malen werd aangevallen. Het was achtereenvolgens in handen van Engelsen, Fransen en Duitsers. Nu is het een monument van een boeiende geschiedenis.

Herm en Sark

Herm en Sark zijn kleinere eilanden, per boot te bereiken vanuit Guernsey. Goed voor een dagtocht of een kort verblijf. Herm is ca. 2,5 km lang en 1 km breed en nog nèt niet onbewoond. Er zijn, op wat woonhuizen na, een hotel, café, winkeltje, restaurant en vakantiehuisjes. Herm is in de eerste plaats het eiland van de prachtige stranden. Behalve het lange Shellbeach liggen langs de noordelijke kust kleine strandjes, van elkaar gescheiden door donkere rotsformaties. Wegen zijn er niet, alleen voetpaden. Herm is onwaarschijnlijk mooi en er heerst absolute rust.

Op Sark lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Tot op de dag van vandaag regeert een Seigneur op bijna feodale wijze over het eiland. Sark is taboe voor autoverkeer en de wegen zijn er onverhard. Een tractor met aanhangwagen verzorgt het vervoer naar het hooggelegen dorp met houten huizen en winkelstraat. U kunt zich te voet, per fiets of met open paardenkoetsjes over het eiland bewegen. Het eiland is klein genoeg om niet te verdwalen en groot genoeg om niet in één dag te kunnen bekijken. Victor Hugo vond Sark met de ruige kustlijn, weelderige valleien en wilde bloemen van een ‘absurde schoonheid’. Ook ú zult betoverd zijn door de idylle van dit eiland.

 

Naar de Kanaaleilanden?

Vakanties naar de Kanaaleilanden boekt u bij Sunair Vakanties. U vliegt vanaf Rotterdam of Groningen Airport. Vraag de 48 pagina’s tellende brochure Kanaaleilanden aan, kijk op www.sunair.nl/kanaaleilanden, e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar: 0172 – 78 20 40. Kijk voor meer info ook op www.visitguernsey.com.

Search