Groen - deel 3

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden 

Met Roan Brinkman greenkeeper op golfbaan De Batouwe
Door Ries Rook 

 

Paspoort

Wie:                Roan Brinkman geboren op 06 juni 1986 in Wageningen

Opleiding:      VMBO TL, nu Greenkeepers opleiding   

Loopbaan:     Pitch & Putt in Maurik, receptie en shop De Batouwe, sinds 2017 greenkeeper bij de Batouwe.

Privé:             Samenwonend met vriendin Dounia in Nijmegen

Wat doet een Greenkeeper?

Alle voorkomende werkzaamheden op en rond de baan. In deze periode (half maart) zorgen dat de baan in topconditie is voor de NGF-competitie. (Helaas maar begrijpelijk gaat deze nu niet door vanwege de maatregelen rondom het corona virus.)

Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing?

Ons gehele greenkeepers team bestaat uit doorzetters! Onder aanvoering van hoofd greenkeeper Jannes Landkroon. Die houd je wel scherp! 

Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking?

Roan geeft aan dat greenkeeper zijn juist veel meer is dan grasmaaien. Alleen al het feit dat er tig verschillende grassoorten zijn en het werk ook op detail erg belangrijk is. Denk maar aan onkruid- en schimmelbestrijding.   

Jonge greenkeepers zie je zelden, hoe zou dat komen?  

Toeval of niet, bij de Batouwe is ruim 50% van het team onder de veertig. Een unicum in de greenkeerpers wereld.

Het team is ook nadrukkelijk er gevarieerd qua leeftijd, maar ook qua achtergrond (bosbouw, fruitteelt, boekhouding, hovenier). Diversiteit maakt het team compleet. 

Wat weten we nog niet van greenkeepers?

Een greenkeeper is een persoon die vroeg uit bed gaat omdat de piek in zijn dagelijkse werkzaamheden in de ochtenduren zit en wel van 06.00 – 10.00 uur. De drukte in de baan valt dan meestal nog mee. Klantgerichtheid staat hoog in het vaandel en we hanteren de vuistregel dat een golfer het liefst niet meer dan 30sec hoeft te wachten tot max 1min. Altijd een vriendelijk woord voor de golfers en de herkenning is een pre op de Batouwe.

Jannes vult aan dat hij als hoofdgreenkeeper een paar keer per week het clubhuis bezoekt en altijd klaar staat voor vragen. Met deze werkwijze, die open staat voor elke golfer, wordt er wederzijds begrip gecreëerd. (Schrijver dezes heeft nog niet eerder meegemaakt dat de greenkeeper de golfers benadert.) 

Is er een jaarplanning op maat voor de greenkeepers? Blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden?

Er is wel een plan maar niet extreem gedetailleerd. Deze planning is niet meer dan een leidraad. Inspelen op behoefte van de dag en de weersomstandigheden is belangrijk. Er is altijd ruimte voor ad – hoc werkzaamheden die daarom vragen.

Een greenkeeper zorgt voor het groen op en rond de baan, tevens ben je gastheer is dat ook bij jou zo??

Met name gastheer is bij de Batouwe erg belangrijk, laat zien wat je doet, focus je ook op een situatie bij golfers die pas beginnen, deze moeten vaak de baan etiquette nog leren.

Robot maaiers komen ook steeds meer in beeld op golfbanen. Hoe zien jullie dit?

Ook daar moeten de greenkeepers aan wennen. Automatisering is een feit in de gehele maatschappij. Een greenkeeper moet dus zorgen dat hij of zij veel meer meerwaarde heeft dan enkel maaien. 

Moet een greenkeeper iets weten van golf, of is dat niet noodzakelijk

Zelf is Roan een fervent golfer met een hcp van 7.9. Hij kan het niet laten om tijdens een rondje golf het werk, soms natuurlijk ook van collega’s, te beoordelen als speler. Niet altijd handig als je je moet concentreren op je spel.   

Veel golfbanen gaan over op GEO-certificatie (Golf Environment Organization ) duurzaam onderhoud op de golfbanen, is dit de toekomst voor de banen in Nederland

(Inmiddels al bij circa 100 golfbanen)

De Batouwe was een van de eerste golfbanen die het GEO-certificaat heeft behaald, Flora en Fauna zit in ons DNA en elke dag wordt er gekeken naar mogelijk nog meer verbetering op dit gebied. 

Geel is het nieuwe groen, veel golfers hebben daar moeite mee, je speelt soms op maanvlakten

Roan en Jannes vinden dat het overmatig water en mest gebruik niet meer kan. Een gelere baan in tijden van droogte is prima maar je ziet ook wel eens dat het te extreem wordt doorgetrokken. Het is ook zaak dat je de fairways tijdens droogte niet te kort blijft maaien, een beetje meer gras onder de bal met droogte is prettig. Met zomers als de afgelopen jaren is het lastig om fairways goed te houden.

Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan??????

In de winterperiode is er volop werk op en rond de golfbaan. Veel snoeiwerk en waar nodig acteren de greenkeepers ook als onderhoudsploeg met schilderwerk en noem maar op. In het vroege voorjaar dien je alweer rekening te houden met het broedseizoen van de vogels. Kortom werk genoeg.  

Hou je van je vak, wat is je doelstelling

Ik heb het prima naar mijn zin, de lat wil ik nu nog niet te hoog leggen. Wil graag een goede rechterhand worden en mogelijk in de toekomt assistent hoofgreenkeeper. Voorlopig zijn er nog genoeg leermomenten om uit te groeien tot een ervaren volwaardig greenkeeper.  

Heb je nog tips voor toekomstige Greenkeepers

Je moet het werk niet onderschatten, goed om je heen kijken en leergierig zijn is wel belangrijk. Ook je laten informeren via de NGA (De Nederlandse Greenkeepers Associatie) is handig om in je werk te gebruiken. En vooral ook de vakliteratuur bijhouden.

Wil je nog wat kwijt?

Er is zeker nog aanwas nodig in de greenkeepers wereld, op de opleiding ben ik met mijn 33 jaar een van de oudere cursisten. Mede door gebruik te maken van de sociale media kunnen wij met andere greenkeepers en golfers ervaringen uitwisselen en heel direct en snel communiceren.

Search