DGTF gaat verder als WGTF of The Netherlands

‘Wij leiden serieuze Entertrainers op’ 

WGTF opleiders

Al sinds 1995 is de Dutch Golf Teachers Federation (DGTF) een begrip in golfend Nederland. Veel golfleraren hebben hier hun opleiding genoten en een mooie carrière in de golfwereld opgebouwd. Begin dit jaar kreeg de DGTF een nieuwe directeur én gaat de organisatie verder onder een nieuwe naam: WGTF of The Netherlands.
De Nederlandse Golfkrant ging poolshoogte nemen in Duitsland bij de eerste opleidingsweek van de nieuwe lichting aankomend golfleraren.
 

 

Tekst: Kees Jan Stel

Bjorn Beekman
Overname
Voor insiders in de Nederlandse golfgemeenschap is Edward Verstraten geen onbekende. Hij richtte in 1995 met de DGTF de Nederlandse tak van de World Golf Teachers Organisation (WGTF) op. Maar na 25 jaar opleiden vond hij het begin dit jaar tijd om van zijn pensioen te gaan genieten. Entree Bjorn Beekman, eigenaar van Golfpark de Star in Leidschendam en hoofdopleider van ANWB Golf. Elk jaar halen meer dan 1500 golfers hun HCP 54 bewijs na deelname aan een van de vele leuke en toegankelijke cursussen van de met ruim 45.000 leden grootste golfclub van Nederland. Het succes van ANWB Golf overtuigde Verstraten van het feit dat Beekman de juiste man op de juiste plek was. 

Andere aanpak
Beekman zelf is duidelijk over het succes van zijn aanpak: 'Via de opleidingen van ANWB Golf maken we golf toegankelijk en bereikbaar voor veel spelers en leggen we de nadruk op passie en plezier. Kijk, het Nederlandse golfonderwijs is altijd door PGA Holland gedomineerd en begrijp me niet verkeerd, er is helemaal niets mis met deze organisatie. Maar we hadden het idee dan een additionele aanpak welkom was. Dus toen de DGTF op zoek was naar een nieuwe toekomst was het voor mij duidelijk. Als we succesvol kunnen zijn met spelers, waarom dan niet met coaches?’.

Golfleraren in opleiding
Filosofie

De doelstelling van de WGTF, met 25 duizend actieve leraren één van de grootste golf opleidingsorganisaties in de wereld, is om golf coaching bereikbaar te maken voor een grotere groep mensen. Beekman: ‘Golf is een fantastische, maar ook moeilijke sport. En het is vaak genoeg bewezen, als je iets leuk vindt leer je sneller. Met andere woorden, waar de WGTF voor staat is niet alleen het opleiden van goede golfleraren, maar hen ook zoveel mogelijk te stimuleren golfers enthousisast te maken én te houden voor de golfsport. Anders gezegd, wij zijn op zoek naar wat wij noemen: ‘Entertrainers’. Daarom geloof ik dat onze organisatie een aanvulling is op de huidige golfonderwijsmarkt. En dus een bijdrage kan leveren aan de groei van de golfsport in Nederland’.

Naar Duitsland

Dat deze strategie zijn vruchten afwerpt blijkt bij aankomst in het Duitse Sellinghausen. In het golfrijke hart van het Sauerland hebben niet minder dan 18 nieuwe curisten zich gemeld voor de eerste opleidingsweek van de in totaal ongeveer negen maanden durende opleiding. En de omstandigheden zijn ideaal, een prachtig wellness hotel, ruime drivingrange, puttingreen en 18 uitdagende holes op minder dan 100 meter van het hotel. Wat meteen opvalt is de professionaliteit van de organisatie. Het ontbreekt de cursisten aan niets en opleiders Marco van Maanen, Reinier Touw, Leonard Smit en Bjorn Beekman kunnen perfect hun werk doen. Opleidingscoordinator Arco van Veen is duidelijk: ‘Wat dacht je, een goede faciliteit kun je over het algemeen wel aan Duitsers overlaten’.

 

Leeftijd

Wat opvalt is dat de gemiddelde leeftijd van de cursisten iets hoger is dan je bij een beroepsopleiding zou verwachten. Beekman: ‘Dat klopt, zo zien we het ook graag. Veel aankomend coaches zien de WGTF als een uitgelezen kans om in eerste instantie naast hun werk er iets bij te gaan doen. Veel golfleraren gaan les geven na hun speelcarriere en dan ben je vaak wat jonger. Wij willen juist ook oudere spelers de kans geven om hun passie aan anderen over te dragen’. Iets wat wordt bevestigd door cursist Willem Jan Labee: ‘Ik golf al heel lang en vaak vroegen mensen me voor tips en advies. En ik realiseerde me dat ik dat eigenlijk heel leuk vond om te doen. En dus was de stap naar de WGTF niet moeilijk. Het is een heel toegankelijke en betaalbare manier om een officieel erkend diploma te krijgen in een superleuk vak!’.

Soorten golfleraren

Beekman voegt toe: ‘De golfwereld zit niet te wachten op full time golfleraren die allemaal op hoog niveau hebben gespeeld. Er zijn ook part time leraren, mannen én vrouwen, nodig voor clinics, bedrijfsuitjes, golfreizen, roadshows en jeugdgolf. Met andere woorden, onze cursisten kunnen op basis van hun eigen mogelijkheden én ambitie op ieder niveau een plek in de golfwereld gaan innemen’. Cursist Raymond van Hooft is het daar volledig mee eens: ‘Klopt helemaal, golfen kunnen de meesten van ons allemaal wel, maar lesgeven is toch weer wat anders. En dat pakken ze hier goed aan, we worden uitstekend begeleid als het gaat om methodiek en didactiek en we krijgen massa’s tools aangereikt om onze passie over te dragen aan andere golfers. Ik had al na één dag enorm veel zin om les te gaan geven!’.

Groep juli 2020 

Geen zorgen

Hoofdopleider Marco van Maanen, golfleraar op Het Rijk van Sybrook in Groesbeek is duidelijk: ‘We hebben niet vaak groepen van deze omvang, maar het is verschrikkelijk leuk om te doen. Dit is echt een leuke en leergierige groep. Ondanks het feit dat golfers altijd een beetje individualistisch zijn zie je dat de groep steeds meer naar elkaar toegroeit. We hebben hier echt een perfecte week gehad, dus ik maak me over de toekomst van deze cursisiten in de golfwereld totaal geen zorgen’.

Search