Groen - deel 4 Met Ruth de Vries hoofdgreenkeeper op Rhoon Golfcenter

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden 

 

Door Ries Rook

Paspoort 
Wie: Ruth de Vries geboren op 16 april 1957 (Hoofdgreenkeeper bij Rhoon Golfcenter)
Opleiding: Tuinbouwschool -vakschool sierteelt -Greenkeepercursus
Loopbaan: Tot 1998 een eigen tuinbouwbedrijf in de sierbloemen, vanaf 1998 tot 2010 bij HA de Man en vanaf 2010 bij De Hollandse Greenkeeping Maatschappij (HGM)
Privé: Getrouwd met Hannie en een zoon Hermen, Dochter Martine en man Dinant, 2 Kleinkinderen Dide en Nowi
Woonplaats: Almkerk
Buiten het hoofdgreenkeeperswerk bij Rhoon ben je ook nog actief bij andere golfbanen Klopt helemaal, Burggolf De Haverleij in ‘s-Hertogenbosch, Abel Pitch en Putt, in Rhoon, Burggolf Gendersteyn in Veldhoven en Golfclub Nuclea in Mol België.
Wat doet een Greenkeeper? Uiteraard het onderhoud van de golfbanen, wat de naam al zegt de banen groen houden.
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig?  De golfer is een klant, samen een win win situatie creëren en je moet als greenkeeper geen kort lontje hebben. Samenspel met collega’s en golfers is van eminent belang.
Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing? Jazeker wel, het is leuk om dingen samen voor elkaar te krijgen. Het lukt allemaal hoewel ik ongeduldig ben.
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking! De vraagstelling dekt niet de lading, er is meer te doen dan grasmaaien. Snoeien beregenen bemesten en zoveel meer. 
Sinds 2019 hoofdgreenkeeper bij Rhoon, wat voor werk deed je daarvoor  Een flink aantal jaren gewerkt voor HA de Man op diverse golfbanen dus ervaring opgedaan op allerlei gebied. 
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen?? In Nederland is er niet een specifieke opleiding voor het vak greenkeeper, de meest greenkepers komen uit het hoveniers vak. Wat ook meespeelt is het weinige verloop onder de vaste collega’s. Seizoenswerk is niet altijd populair.
Wat is de greenkeeper voor een persoon   Een greenkeeper is een man of vrouw die zeer is geïnteresseerd in de groenwereld. Met daarbij oog voor het management wat meer en meer belangrijker wordt.
Van een greenkeeper wordt verwacht dat hij of zij creatief meedenkt en flexibel is in de omgang   Je moet wel flexibel zijn, elke dag kom je tijdens je werk wel tegen waar je op moet inspringen, bijvoorbeeld als een waterleiding breekt of er iets mis met een collega.
Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan, hoe ga jij daar mee om   Je bent je wel bewust dat een greenkeeper in de weg loopt, als golfers even een tweetal minuten moeten wachten lijkt het alsof het een half uur is. Golfers hebben immers weinig geduld en willen maar door. 
Meestal is er een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden   Een jaarplanning is wel leidend, echter er komen zoveel ad-hoc werkzaamheden voorbij dat je wel eens moet schuiven met je werkzaamheden. Dat gaat overigens altijd in goed overleg met de baan. 
Een greenkeeper zorgt voor het groen op en rond de baan, tevens ben je gastheer, is dat bij jou ook zo?  Natuurlijk ben je gastheer en heb je een standpunt om golfers positief te benaderen. Je kan ook geen negen tot vijf werk mentaliteit hanteren. Je weet nooit wat er op je pad komt. De greenkeepers zijn al heel vroeg aan de gang. Om de meeste golfers voor te zijn. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk? Betrokkenheid is noodzakelijk je moet je kunnen inleven hoe een golfer denkt en doet. Om zelf golf te spelen is wel een pre, noodzakelijk is het niet. 
Veel golfbanen gaan over op GEO-certificatie (Golf Environment Organization duurzaam onderhoud op de golfbanen, is dit de toekomst voor de banen in Nederland.
Is men op Rhoon daar ook al mee bezig? De intentie is zeker aanwezig op Rhoon. We zijn daar ook al mee bezig, bemesting aanpassen, bestrijdingsmiddelen reduceren en simpele dingen als een houtwal, vogelhuisjes, rietkragen al mag dat op Rhoon wel wat minder. Er zijn andere prioriteiten die voorrang hebben.  
Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Er zal wel doorontwikkeling moeten plaatsvinden, het moet betaalbaar blijven en samenwerken met alle partijen is wel belangrijk. 
Ecologisch beheer door HGM is rationeel, preventief, milieuvriendelijk en duurzaam, is dat te realiseren op de golfbanen?  Het is ook een acceptatie van de golfer, je moet inventief zijn en blijven zoeken naar creatieve oplossingen. 
Bij de start van HGM op Rhoon was er veel werk te verrichten om op een bepaald niveau te komen van het onderhoud van de baan? 
Ieder greenkeepingsbedrijf wil een baan perfect onderhouden, zo ook onze voorgangers.  De bunkers zijn nu op beter niveau en het onderhoud is op een niveau dat acceptabel is. 
Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan??????  Slootkanten bijwerken, drainage op orde houden, snoeien en paden onder houden zijn werkzaamheden die in de winterperiode aan bod komen. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling??? Wil je doorgroeien?   Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk, leveren wat moet en tevreden klanten daar doe je het voor. Groeien willen we graag naar een nog beter niveau in Rhoon. 
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers?   Zorg dat je de juiste opleidingen kan volgen dan sta je sterker in je schoenen. Incasseren en weer doorgaan kom je ver mee. En zeker ook de wil om er iets van te maken kan je op weg helpen om een goede greenkeeper te worden. 
Het lijkt allemaal mooi greenkeeper, lekker buiten werken, klopt dat???   Slecht weer over een heel jaar valt wel mee, er is nog genoeg te doen als het regent aan schoonmaken en onderhoud. En als het nodig is gaat het regenpak aan.  
Wil je nog wat kwijt?  Alles is wel aan bod gekomen.

 

Search