Groen, Met Kees IJsselstein hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Bentwoud

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

Door Ries Rook

Paspoort

Wie: Kees IJsselstein  geboren op 23 februari 1971 in Rijsoord (Hoofdgreenkeeper bij golfbaan Bentwoud)
Opleiding: Lagere Agrarische tuinbouwschool
                  Middelbare land- en tuinbouwschool
Loopbaan: Begonnen bij het tuinbouwbedrijf van mijn vader, na onteigening van het land begonnen bij AHA de Man als greenkeeper op Lingewaal (nu The Dutch) Vervolgens gewerkt bij golfbaan Crimpenerhout en Kralingen en sinds 10 jaar op Bentwoud.
Privé: Alleenstaand
Woonplaats: Ridderkerk
Wat doet een Greenkeeper? Allereerst het onderhoud van de golfbaan met al zijn facetten. Ook bij golfbanen aanleggen worden greenkepers ingezet. 
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig? Je moet wel veelzijdig zijn en zeker ook affiniteit met de natuur. Ook belangrijk is dat je goed met collega’s om kan gaan en daarbij is de juiste aansturing van belang.
Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing? Kan je wel zeggen, passie voor je werk is natuurlijk ook een ding. Geen 9 tot 5 mentaliteit en altijd bereid te zijn om extra inspanningen te verrichten.
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking!!!! Een zeer onterechte opmerking, golfers weten nauwelijks iets van gras af. Milieu, duurzaamheid en overige onderhoudswerken staan ook hoog in de dagelijkse planning.  
Gras groeit nu eenmaal is een bekend gezegde van Kees, wel een simpele verklaring!!! Inderdaad groeit het gras nu eenmaal en met regenachtig weer groeit het in de zomer heel hard. De fairways hebben goede grassen nodig. De klavergroei is moeilijk tegen te houden maar wij doen ons best. 
Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? De baan zit vrijwel elke dag vol, je werk op een goede manier uitvoeren valt soms niet mee, Voordat de grootste groepen golfers komen tussen 09.00 een 11.00 uur hebben wij als greenkeepers al behoorlijk wat werk verricht op de baan.
Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan? Een moeilijk verhaal dat straatgras, juiste manier van bemesting en water geven is een belangrijke factor 
Je werkt nauw samen met Harry van Laviere, Baanmanager, een prima team Regelmatig hebben wij overleg en feedback naar elkaar toe werkt goed. 
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen?? Het werk van een greenkeeper wordt wel eens onderschat, het is een vrijwel onbekend vak waarbij er wel opleidingen voor zijn. Een greenkeeper is zeker geen hovenier, er zijn daar weinig raakvlakken mee. Het onbekende van een greenkeeper is niet in het voordeel van jongeren. 
Wat is de greenkeeper voor een persoon? Een greenkeeper is iemand met verschillende karakters, Ook een man of vrouw die veelvuldig ruimte ziet voor vernieuwingen binnen het vak. 
Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan, hoe ga jij daar mee om? Altijd zorgen dat je juist niet in de weg loopt, proberen om altijd ver vooruit bij de golfers weg te werken. En een niet onbelangrijk gegeven is dat je de veiligheid op de baan altijd in de gaten houdt. 
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden, data aansturen en bijhouden ook op Bentwoud? 
Er is wel een jaarplanning die grotendeels wordt aangehouden. Een visuele greenkeeper en dat ben ik ook ziet van ver af wat prioriteit behoeft. Door jarenlange ervaring speel je daarop in. 
Een greenkeeper zorgt voor het groen op en rond de baan, tevens ben je gastheer, is dat bij jou ook zo? Met maaiwerkzaamheden kom je niet veel in contact met spelers, maar als spelers vragen hebben kunnen ze dat absoluut altijd doen. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk ? Uiteraard dien je affiniteit hebben met golf, zelf speel ik af en toe (te weinig eigenlijk) maar ben zeker wel een liefhebber van het spel, kijk in mijn vrije tijd ook best veel golf op tv. Sowieso de majors, daar ga ik echt voor zitten. 
Veel golfbanen gaan over op GEO-certificatie (Golf Environment Organization duurzaam onderhoud op de golfbanen, is dit de toekomst voor de banen in Nederland (Inmiddels al bij ongeveer 100 golfbanen en sinds 2017 ook bij Bentwoud)? GEO – certificatie wel of niet betekent voor ons als greenkeepers op een natuurlijke wijze bezig zijn met het groen en alles daaromheen. 
Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? 2021 is het laatste jaar waar chemie gebruik nog mogelijk is, vanaf 2022 is het echt voorbij. Wij gaan het afwachten of het allemaal nog werkbaar blijft. 
Duurzaamheid is een onderdeel van het beleid, wordt er ook naar gehandeld? Bij Bentwoud hanteren wij 100 % het beleid van duurzaam beheren, daar wordt niet vanaf geweken. 
Als greenkeeper krijg je ook de ruimte en zelfontwikkeling aangeboden, dus actief meedenken en praten over je rolverdeling samen met de baancommissaris ook bij jou? Met Harry de Baanmanager is er volop ruimte om te sparren, ideeën en voorstellen zijn altijd bespreekbaar, nu zijn we in voorbereiding voor een grote bunker renovatie. 
Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan?? Het werk wordt een stuk minder maar er is altijd werk wat is uitgesteld of wij springen bij als er overige klussen zijn te doen. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Zeker weten, passie voor je werk, de nodige variatie en ook elke dag proberen om het gras nog mooier te maken. 
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Het vak van greenkeeper is een echt vak te noemen. Je moet het leuk vinden en vooral goed luisteren naar je mede greenkeepers als je pas begint. 
Wil je nog wat kwijt? Ik heb het prima naar mijn zin en ga elke dag met plezier naar mijn werk, wat moet je nog meer te wensen hebben.

 

 

 

 

Search