GROEN, Met Tom Maddison hoofdgreenkeeper bij De Hoge Kleij in Leusden

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

Door Ries Rook
Paspoort

Wie: Tom Maddison geboren op 03 april 1992 in Leicester Engeland 

Opleiding: Hnc Sports Turf Management

Loopbaan: Hoofdgreenkeeper bij The International 2017 – 2020 – Hoofdgreenkeeper bij De Hoge Kleij 2020 – tot heden in opdracht van greenkeepersbedrijf De Ridder   en voorheen gewerkt op golfbanen in België, England en Zweden.

 

Privé: Samenwonend met vriendin Sophie. 

Woonplaats: Amsterdam

Wat doet een Greenkeeper?
Het uitvoeren van de contractafspraken tussen greenkeepersbedrijf en golfbaan en alle overige onderhoudswerkzaamheden. Voor onderhoud en herstel van alle machines op golfpark de Hoge Kleij heeft de Ridder een eigen mobiele monteurs ploeg. 

Wat voor persoonlijkheid heb je nodig als greenkeeper?
In ieder geval geen negen tot vijf mentaliteit, je moet houden van het buitenleven en niet onbelangrijk is om ook een ochtendmens te zijn gezien de soms zeer vroege aanvangstijden van je werkdagen. 

Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing?
Het greenkeepers team (7 mensen) waarvoor Tom verantwoordelijk is zijn allemaal doorzetters, niemand uitgezonderd.

Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking!
Natuurlijk is ons meest voorkomend werk het gras maaien. Dat gaat vrijwel het gehele jaar door. De veelzijdigheid van alle andere voorkomende werkzaamheden op de golfbaan stellen eisen aan de greenkeeper. 

Hoe lang ben je al greenkeeper en wat deed je daarvoor?
Greenkeeper is een ervaringsvak! Je kunt het beslist niet vergelijken met b.v. hovenier.  Vanaf mijn vijftiende jaar ben ik al actief in de greenkeepers wereld. Overigens is de opleiding in Nederland niet te vergelijken met Engeland en Schotland. In deze landen is de kwaliteit van de opleiding een stuk hoger en ook beter betaalbaar.

Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan?
In overleg met de baancommissaris hebben wij vorig jaar een aantal malen een teesluiting gehanteerd zodat wij als team een voorsprong hadden op de golfers en je elkaar niet in de wielen rijdt. 

Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan?
Straatgras is bijna niet uit te roeien, wij geven al weinig water en voedingsstoffen en meestal met de hand maaien. Het straatgras is soms een kwelling.

The International inruilen voor De Hoge Kleij is een flinke stap of juist niet?
Buiten dat het Greenkeepers team daar veel groter was en het flinke aantal uren dat je in de weer was ben ik eens rond gaan kijken. Via advertentie en sollicitatie ben ik bij de Hoge Kleij terechtgekomen. 

Je was genomineerd voor Greenkeeper van het jaar. Gewonnen als GKVHJ 2020!! 
Een hele eer en een leuke opsteker waar ik zeker erg blij mee ben. Maar eigenlijk houd ik niet zo van in de belangstelling staan. 

Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen?
Bij de Hoge Kleij zijn 5 van de 7 jonge greenkeepers werkzaam. Over het algemeen moet men oppassen dat het vak niet gaat vergrijzen. 

Wat is de greenkeeper voor een persoon?
Ik hou van mijn vak waarbij ook veel details belangrijk zijn, trots op mijn werk staat bovenaan.

Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan, hoe ga jij daar mee om?
In de zomerperiode starten wij heel vroeg met ons werk, greens maaien en overige taken voeren wij dan uit. In de meeste gevallen lopen wij niet in de weg als greenkeepers. 

Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden, data aansturen en bijhouden ook op De Hoge Kleij
Een jaarplanning is de leidraad voor ons werk, echter deze is niet helemaal te volgen omdat er altijd wel ad – hoc werkzaamheden zijn te doen. Verbeteringen in de baan worden meestal in oktober uitgevoerd, dus net na het hoogseizoen. 

Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk!!!
100 % zeker weten dat een greenkeeper iets moet weten van golf, je moet de setup van de baan kunnen lezen, pinpositie bepalen en scherp opletten op allerlei momenten. Mijn handicap met golf is nu 11.7.

Veel golfbanen gaan over op GEO-certificatie (Golf Environment Organization duurzaam onderhoud op de golfbanen, is dit de toekomst voor de banen in Nederland (Inmiddels al bij ongeveer 100 golfbanen)
Tom geeft aan dat het veel theorie betreft, minder stikstof etc. Je moet als baan wel mee en dat doet de Hoge Kleij ook. Echter de handen vol op elkaar voor Geo vind ik te snel gaan. 

Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren?
Nu al is het vrijwel chemievrij, de kwaliteit van de baan gaat er wel op achteruit. Op een bos/heide baan zoals de onze heb je ook andere invloeden.
Op dit moment hebben wij last van een das die de baan teistert en beschadigd. 

Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan? 
In de winter wordt er veel met de kettingzaag gewerkt, snoeien van bomen en takken alsmede veel prikken op de baan is wel een dagelijkse klus.

Zelfvertrouwen in je vak en daarbuiten is volop aanwezig 
Zelfvertrouwen in dit vak heb je nodig, ik probeer goed leiding te geven aan het team, heb geen enkele stress en blijf dicht bij mijzelf, dat is een gegeven.

Hou je van je vak, wat is je doelstelling? 
Zeker ben ik een vakidioot, ben nu erg blij dat ik op de Hoge Kleij mag en kan werken en voorlopig heb ik geen verdere plannen om iets anders te gaan doen.

Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers
Het is een erg leuk vak vooral in de zomer, lekker buiten in de natuur en je kunt je prima ontwikkelen als greenkeeper.

Ervaring op de baan 
De lengte van de baan is fors te noemen, een kleine 6000 meter is niet gering. Mooie fairways met glooiingen afgewisseld met heide stukken. De greens vragen om een goede beheersing van de wedges. Lastig te bespelen zeker als je voor het eerst op deze baan aan de slag gaat. Voor het overige is de baan in prima conditie begin maart, de groei van de flora moet nog komen.

 

 

 

Search