Golf in de woestijn - Dubai

Al enige jaren hadden wij Dubai op ons verlanglijstje staan. De berichten over een unieke stad met uitstekende golfbanen hadden ons nieuwsgierig gemaakt. Dus toen er een mooie KLM package deal langskwam – vlak voordat het complete toerisme instortte om bekende redenen - hebben we die gepakt.

 

Vliegveld
Dubai International Airport is een enorm vliegveld en is een van de grootste ‘overstaphubs’ ter wereld. Het is uitermate efficiënt en groot van opzet, maar toch al weer te klein….. Vanuit de uitstaphal (vanuit Nederland meestal Hal 2, behalve voor Emirates) vertrek met je met een monorail of een gratis bus naar de hal met de bagagebanden.

Hotel Media Rotina
Dubai lijkt alleen maar te bestaan uit een verzameling wolkenkrabbers met hotels en appartementen. In onze KLM packagedeal zat Hotel Media Rotina, dat zich bevindt in het zakencentrum. Dit is een enigszins gedateerd 5 sterren hotel, maar was aantrekkelijk geprijsd. Het is een goede uitvalsbasis voor golf, strand en winkelmalls. Het is vlak bij Emirates Golf, waar we al twee prachtige golfbanen kunnen vinden. In het hotel is een prima sportbar/pub en er is ook nog nachtclub, die helaas nogal luidruchtig was ’s nachts. Na enig geklaag kregen wij daarom een gratis upgrade.


Stadsleven
Is Dubai een stad of een land? Het is natuurlijk allebei: Dubai is een emiraat (land met aan het hoofd een emir) en tegelijkertijd de hoofdstad ervan. De stad kan je het beste omschrijven als een paar conglomeraten met wolkenkrabbers, die door de Sheikh Zhayed Road met elkaar zijn verbonden. Dubai Marina heeft een leuke wandelpromenade aan beide kanten van het water met restaurants. Het Jumeirah Beach Resort heeft een boulevard langs het strand met veel restaurants. Het Jumeirah Palm gebied, een enorm opgespoten stuk strand, waar onder andere het iconische Atlantis hotel staat (het sleutelgat naar de horizon), heeft de White Beach met aan de overkant The Point met veel restaurants. Daarnaast is er onder ander nog het gebied bij de creek en de oude soek, waar wij niet zijn geweest. Dubai heeft een aantal enorme, luxueuze winkelcentra, de zogenaamde Malls, waar je je kunt uitleven met winkelen en eten: Dubai Mall met het reuze aquarium, bij de Burj Khalifah wordt ’s avonds een spectaculaire fontein- en lichtshow gegeven. In de Emirates Mall kan je zelfs skiën in de sneeuw, terwijl het buiten boven de 40 graden Celcius kan zijn! Naast het stadsleven kan je ook prima naar het strand gaan. De privé stranden zijn vrij duur, maar op de public beaches kan je prima terecht: je kunt je er omkleden en je kunt bedjes/handdoeken huren. Het transport in Dubai hebben wij vooral per taxi gedaan (met Uber), dit is een handig en niet duur vervoermiddel in de uitgestrekte stad. Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van het openbaar vervoer, zoals de bovengrondse metro.

Golf
In de week dat wij in Dubai waren hebben we bijna dagelijks gegolfd. Er zijn behoorlijk wat golfbanen in Dubai en ze worden allemaal uitstekend onderhouden, waardoor ze er meestal als een plaatje uitzien; het gras is overal gemanicuurd en er is een aantal fraaie clubhuizen bij neergezet (denk aan de bedoeïenententen op Emirates) Op de meeste drivingranges zijn de ballen inbegrepen, evenals een buggy door de baan, waardoor het totale prijsplaatje meestal niet onredelijk is. Er zijn enkele app’s waarop je teetimes kunt boeken, let daarbij op de aanbiedingen. 


Jumeirah Golf Estates
Het Jumeirah resort bestaat uit twee topgolfbanen waaromheen ruime villa’s zijn gebouwd. De Earth Course, een Greg Norman ontwerp,  heeft manshoge bunkers met mooie schuine zijkanten zodat de bal fijn naar het midden rolt. De greens zijn hard en stevig. Service is op dit resort tot de perfectie doorgevoerd. De lockerroom heeft een ruime met jacuzzi. Deze baan is natuurlijk bekend van de Europese tour, maar in het weekend organiseren ze gewoon een open shotgun wedstrijd die voor een ieder toegankelijk is. Er is een apart clubhuis voor leden. De andere baan, de Fire Course, is een heel andere baan. Daar vind je geen gapende witte bunkers voor je neus. Er is veel ruimte op de fairway en ook daar zijn de greens en fairways top.

Trump golf
Dit is een echte desert baan. Er zijn in en om de baan enorme waste arena’s aangelegd. Je krijgt heel veel rol op de brede fairways, die bijna niet zijn te missen. Vervolgens vind je voldoende uitdaging op de zeer grote en snelle greens. In Nederland zouden we dit een baan noemen met een inland-linkskarakter. De baan is mooi ontworpen, zoals bijvoorbeeld de fairways van 1 en 18 bij elkaar komen. Op de fairway van hole 13 kan een Airbus 380 landen, zo breed.

Jebel Ali Resort
Op dit kleine resort dat net buiten de stad ligt, heerst een mediterrane sfeer. Een bescheiden clubhuis gelegen aan een kleine jachthaven met daarachter de zee. De golfbaan is redelijk smal, niet al te lang en heeft 9 holes. Op het resort zijn 2 hotels waarvan 1 gloednieuw. Voordelen van dit wat afgelegen en minder over-de-top-luxe resort zijn dat het hotel op de baan staat en dat het strand op loopafstand is.

Emirates Golf
Helaas zijn wij er niet aan toegekomen om de beroemde Majlis baan te spelen. Het was toen wij daar waren zeer druk vanwege de Dubai Desert Classic die de week daarvoor was gespeeld. De bekende tribunes werden nog afgebroken. Het bekende clubhuis heeft een zwembad, spa en diverse restaurants/bars. We hebben wel de Faldo baan gespeeld. Deze baan wordt ’s nachts verlicht en dit kan een leuke kans zijn om nog een extra baan te spelen voordat je je nachtvlucht moet halen. Ik vind golfen bij kunstlicht niet makkelijk, want je ziet alles toch minder goed. Toch was het wel een mooie ervaring en geeft het eventueel een mooie invulling van wachttijd tot de terugvlucht.

Dubai is zonder meer een top golfbestemming in de winter. Zomers moet je er niet komen, dan is het veel te warm. Maar in januari/februari, met een temperatuurtje van ca. 25 graden Celsius, is het er prima uit te houden. Er zijn alleen maar goede golfbanen en sommige kan je zelfs zeer goed noemen. Het is er niet goedkoop, maar daar krijg je dan ook wat voor. En met de dubaigolf.com app kan je er vaak met een mooie korting terecht. Voor een aantal andere banen, zoals de Montgomery en de Els, heb je de app van Troon nodig, waarna je tegen betaling van een vaste fee, wereldwijd korting krijgt op de aangesloten banen.

Search