ZOMERS GENIETEN OP DE BERENDONCK

Ondanks dat het grijs en bewolkt is, waait een zwoele zomerbries in ons gezicht als we aankomen op Golfbaan De Berendonck (of zoals hij tegenwoordig officieel heet: BurgGolf Wijchen), perfecte omstandigheden voor een rondje golf dus. Wijchen ligt op een steenworp afstand onder de rook van Nijmegen, en we worden met de warme hartelijkheid die bij deze omgeving hoort, ontvangen met koffie en appeltaart, een fijn begin van ons dagje golf.

 

De golfbaan ligt in het populaire recreatiegebied De Berendonck waar je behalve voor golf ook voor andere (gezins)dagactiviteiten terecht kan. Dankzij de grote aanwezige recreatieplas, heeft de golfbaan nooit een tekort aan water waardoor de baan er altijd groen bij ligt. Oorspronkelijk in 1986 begonnen als 9 holesbaan, werd in 1991 de uitbreiding tot 18 holes voltooid waarna in 2000 de toevoeging van de 9 holes PAR-3 baan het complex compleet maakte.

Dankzij de bij de aanleg reeds aanwezige oude en hoge bomen, oogt de baan veel ouder dan hij in werkelijkheid is, en ademt hij de sfeer uit van een “old course” parkbaan. Deze beleving wordt nog eens extra versterkt door de (naar de huidige maatstaven korte) lengte van 5.594 meter vanaf de gele en 4.872 meter vanaf de rode tees. Maar, wie denkt dat deze baan daardoor dus simpel en eenvoudig te bedwingen is, komt bedrogen uit. Course management en verstandige keuzes maken bij iedere slag, zijn hier belangrijker dan alleen maar proberen iedere keer zo ver mogelijk te slaan. Zo word je op de eerste hole (een par 5 dogleg naar links van 427 meter van geel en 360 meter van rood) al direct verrast met twee enorme bomen die midden op de fairway staan. Je afslag zo ver mogelijk links of rechts op de fairway plaatsen om met je volgende slag zonder problemen langs de bomen te komen, is hier de opdracht. Maar, dat is uiteraard simpeler gezegd dan gedaan, en de uitdagende slag naar de green over een watertje vormt de laatste test op deze hole. Pas na twaalf holes komen de holes met meer ruimte waar de longhitters eindelijk los kunnen gaan om met “risk rewarding” spel birdie kansen te creëren.

Na het bovenstaande gelezen te hebben, denk je misschien al snel dat deze baan alleen geschikt is voor de betere spelers. Maar, niets is minder waar. Hogere handicappers kunnen dankzij de extra slagen die ze op deze baan krijgen, probleemloos rond komen zolang ze niet te overmoedig worden, want slechte slagen als gevolg van overmoed worden op deze baan direct afgestraft.

Dankzij het uitdagende karakter van de baan, heeft De Berendonck een reputatie opgebouwd als ultieme matchplay baan en is daarom ook opgenomen in het matchplay circuit van de NGF, een mooi compliment voor de baan.

Wat opvalt op De Berendonck, is de ontspannen sfeer en rust die op de baan heerst. Af en toe moet je een extra stukje lopen om bij de volgende hole te komen, maar dat zijn overwegend aangename mini boswandelingen waarbij je extra van de omgeving kan genieten, geen straf dus. Op een mooie zomerdag hoor je op enkele holes wat vrolijke recreatiegeluiden van het strand en de waterskibaan die door het bladerdek van de bomen heen sijpelen, maar snelweggeluiden, die zijn hier onbekend. Het is hier meer dan dubbel genieten van de fraai aangelegde en goed onderhouden baan, de natuur, en de rust die op de baan heerst. Ook het vermelden waard, ongediertebestrijding gebeurt zoveel mogelijk op natuurlijke wijze. Zo zijn er afgelopen winter bijvoorbeeld tientallen vogelhuisjes opgehangen om de koolmezen populatie omhoog te brengen om de eiken processierups plaag een halt toe te roepen of zelfs te voorkomen, hoe mooi is dat.

Het clubhuis beschikt over een gezellig terras aan voor en achterzijde met zicht op Hole 18, waar behalve golfers ook fietsers en wandelaars graag even bijkomen. Een mooie mengelmoes van gasten wat de dynamiek alleen maar ten goede komt

30 augustus wordt op De Berendonck het “BurgGolf Zomer Festijn” georganiseerd, en worden de deuren geopend voor vrienden en familie van alle bedrijfs- en privéleden. Naast een ronde golf of deelname aan het familietoernooi (mini-maxi Greensome), is er dan ook de mogelijkheid om een proefles te volgen, mee te doen aan verschillende spelletjes, en is er een “Balls 4 Bubbles” challenge op het terras waarna de festiviteiten worden afgesloten met een gezellige Big Green Egg BBQ.

Op alle overige dagen is verder iedereen van harte welkom om nog even zomers te komen genieten op De Berendonck!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: https://www.burggolf.nl/de-berendonck

Search