Dushi Curaçao

Als alternatief voor onze gebruikelijke winterse golfbestemming, de Canarische eilanden, zijn we dit keer naar een nóg zonzekerder bestemming gegaan, namelijk Curaçao. Het eiland heeft 3 golfbanen en wij vonden het hoog tijd om die eens te verkennen.

Santa Barbara Beach & Golf Resort

Dat is een mondvol voor wat waarschijnlijk het mooiste Resort op het eiland is. Het ligt enigszins afgelegen op het zuidoostelijke deel van het eiland, wat als voordeel heeft dat het er heerlijk rustig is. Als je op zoek bent naar wat meer levendigheid: met de auto ben je in een kwartier in Willemstad.

Het hotel behoorde voorheen tot een Amerikaanse hotelketen en dat heeft als voordeel dat alles ruim is opgezet en goed is geregeld. Het heeft een langgerekt privé strand, zwembaden en er zijn diverse restaurants en bars. Natuurlijk is er een Spa en de fanatieke golfer kan zich fysiek uitleven in de sportschool. Het grote pluspunt voor golfers is natuurlijk dat de schitterende Old Quarry golfbaan er tegenaan ligt.

 

Old Quarry Golf Course
De mooie, licht glooiende baan doet her en der aan Arizona-achtige landschappen denken met de vele cactussen en rotspartijen. Echter, waar er in Arizona bijna geen water te vinden is, zijn er rond Old Quarry voldoende (zout)waterpartijen te vinden. De eerste twee holes lopen vlak langs de oceaan en veel van de andere holes zijn langs het Spaanse Water, een grote inlandse baai, gelegen. De wind heeft er vaak vrij spel en is soms lastig in te schatten. Het is een baan die ontworpen is om met buggy te spelen en die is dan ook in de greenfee opgenomen. De beroemde architect Pete Dye tekende voor het fraai in de natuur passende ontwerp en de baan heeft al twee keer de prijs voor beste baan van de Caraïben gewonnen. De greenfee prijzen zijn voor Nederlandse begrippen misschien wat fors, maar je krijgt waar voor je geld en het is meestal rustig in de baan. Koel drinkwater kan je op veel plekken op de baan gratis tappen. Een Buggy is inclusief en er is een 20% korting voor resortgasten en die van aangesloten luxe resorts. Daarnaast kan je 3, 5 en 7 rittenkaarten kopen met een oplopende korting. De hogere greenfee wordt verklaard uit het kostbare onderhoud: dit is duur vanwege het schaarse zoete water. Inmiddels heeft men een eigen waterzuiveringsinstallatie die op termijn besparingen gaat opleveren. De drivingrange is wat ver van de proshop gelegen en daar heb je de buggy ook voor nodig. Naast de goed gesorteerde proshop met prima Titleist huurclubs, staan een aantal bungalows speciaal voor golfers. Aan het eind van je ronde kan je je buggy parkeren bij Boca 19 en daar een heerlijk biertje na afloop drinken.

Blue Bay Resort

Het resort begon ooit als onroerend goed project en heeft inmiddels meerdere investeerders. Voor de golfers heeft dit het als voordeel dat golfen inclusief is als je in één van de hotel/appartementen faciliteiten verblijft; wel moet je dan nog een buggy huren. Handig is om permanent een buggy te huren als je op het resort verblijft, dan rij je zo overal naar toe. Er zijn accommodaties in diverse prijsklassen en er worden nog steeds nieuwe gerealiseerd. Op het resort zijn ook diverse restaurants en men heeft een fine dining restaurant in de planning. Op het tegen de golfbaan aangelegen privéstrand is het heerlijk zonnen.

Blue Bay Golf
Deze golfbaan uit 1999 is bescheidener van opzet, maar maakt direct een gezellige indruk met hartelijke ontvangst bij receptie en in het clubhuis. De baan is keurig onderhouden, al waren de greens bij ons bezoek niet helemaal in orde. Langs de fairways staat flink wat hoger gras; dat ziet er mooi uit en scheelt natuurlijk ook in onderhoud. Hole 6 – de signature hole - is een plaatje: een downhill par 3 van ca. 160 meter vanaf een klif over de zee. Hole 16 is ook een mooie hole naar de zee. Sinds de laatste 2 jaar wordt veel geïnvesteerd in verbeteren van de baan: betere fairways (nieuw gras, nieuwe irrigatie). Her en der zijn sierstroken geplaatst met lage cactussen en diverse soorten kiezels. De greenfee ligt hier wat lager dan op de Old Quarry.

Stranden
Op Curaçao zijn veel stranden en strandjes met wit zand en palmbomen, al dan niet door de natuur gevormd. Het is hoe dan ook genieten voor de zonaanbidders. Het zeewater is heerlijk van temperatuur en bij de meer toeristische stranden zoals Jan Thiel en Mambo Beach vind je volop barretjes en winkeltjes. Je kunt er vlak aan het strand parkeren en een koude Amstel Bright, speciaal voor de Caraïben gebrouwen, is er nooit ver weg.

Willemstad
Als je genoeg hebt aan zon, strand en golf hoef je eigenlijk je resort niet af te gaan. Toch is een bezoek aan het historische centrum van Willemstand eigenlijk een must. De bekende kleurige oude (handels)huizen in het centrum zien er schitterend uit in het zonnetje. In het kleine centrum kan je ’s avonds prima eten en daarna kan je eventueel nog uitgaan naar een salsabar of Jazzcafé Miles met livemuziek.

Wij hebben een heerlijke tijd gehad op Curaçao en dan zijn we nog niet eens in de beste periode gegaan: van januari t/m april. Een temperatuurtje van tegen de 30 graden is goed vol te houden, de mensen zijn er vrolijk en aardig: iedereen lacht en noemt je dushi (liefje). Het is aan te raden om een huurauto te nemen, zodat je het eiland goed kunt bekijken, want het is groter en groener dan je misschien denkt. Helaas zijn we er niet aan toegekomen om het kleine golfbaantje in Willemstad te spelen. Een goede reden om weer terug te gaan …

Tekst: Bert Feenstra

Foto’s: Bert Feenstra, Santa Barbara Resort en Blue Bay Resort

Search