Groen, Met Kees van der Vliet hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Waterland (Amsterdam)

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.
In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden 

Door Ries Rook Foto's, Joop Jansen

Paspoort
Wie: Kees van der Vliet geboren in 1970 in Dronten
Opleiding: 1986 - 1989 Rijks Middelbare Land- en Tuinbouwschool Tiel   
                   2011 -2012 HAS Den Bosch opleiding greenkeeper
Loopbaan: 1997 – 2006 Fruitteelt en akkerbouw specialist Ab Oost
                    2006-2008 Assistent Hoofdgreenkeeper bij van Kessel
                    2008-2012 Hoofdgreenkeeper bij Veluwenkamp bedrijven
                    2013- tot heden Oprichter/ eigenaar Kees van der Vliet Specialistische dienstverlening.
                    Sinds 2013 hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Waterland en sinds 2016 in samenwerking met Jos Scholman op diezelfde baan.   
Privé: Getrouwd   met Geertje en 3 kinderen, dochter van 17, zoon van 14 en dochter van 12 jaar.
Woonplaats: Swifterbant  

Hoe wordt nu een ZZP er hoofdgreenkeeper? Van huis uit kom ik uit de landbouw en voornamelijk de fruitteelt. Bij verschillende bedrijven gewerkt tot ik in 2013 ben begonnen in de specialistische dienstverlening in de brede zin van het woord. Kort na het beginnen van mijn eigen bedrijf werd ik gevraagd voor werk op diverse golfbanen.
Wat doet een Greenkeeper? De greenkeeper verzorgt het baanonderhoud. Dat moet je niet te ingewikkeld maken. Met het hele team zorgen dat de baan er netjes uitziet.
Wat voor persoonlijkheid heb je nodig als Hoofdgreenkeeper? Je moet wel doortastend zijn en vooral doorzetten, heel veel geduld hebben en niet te vergeten een dikke huid. Elke golfer vindt wel iets van een greenkeeper.
Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters, ook bij jou van toepassing? Passie en van je vak houden is voor mij belangrijk. Dat breng ik ook over naar het team waar ik verantwoordelijk voor ben.
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking! Grasmaaien is het minst belangrijk, het is veel en veel meer. Heel veel voorwerk verrichten bij uit te voeren klussen. Ik kan wel begrijpen waarom golfers denken dat wij uitsluitend grasmaaien.
Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? In deze Coronatijd is het heel de dag door golfers op de baan. Het voordeel is weer wel dat er weinig of geen grote events (competitie en toernooien) zijn in deze coronatijd waar je veel inspanning voor moet verrichten.
Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan? Bij Waterland hebben wij vrijwel geen last van straatgras, er is bijna geen beregening en er wordt spaarzaam bemest waardoor straatgras niet of nauwelijks wil groeien. 
Hoe kom je bij Waterland terecht? Via mijn eigen bedrijf via de Grontmij ben ik terecht gekomen bij Waterland. Nu al ruim 10 jaar en wil nog jaren verder gaan op deze golfbaan.
Waterland is een laagdrempelige golfbaan, is toch niks mis mee ? De laagdrempeligheid is in de afgelopen jaren zo gegroeid, men probeert het golfpubliek vast te houden en uit te breiden. Andere golfbanen hebben misschien meer status, hier geldt doe maar gewoon. Ik zou dit ook niet anders willen  
Je bent ook actief bij de NGA (Nederlandse Greenkeepers Association)? Ik zit in een commissie die vakdagen en jubilea in het pakket heeft. De NGA is in principe een vakvereniging die al rum 30 jaar bestaat. Het ontmoeten van collega’s, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren is het hoofddoel van de associatie.
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? Er is vrijwel geen opleiding tot greenkeeper. Je kan lekker in de buitenlucht werken en zelden regent het dagen achter elkaar. Met een flinke portie doorzettingsvermogen kom je er wel.  
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden? Er is wel een jaarplanning aanwezig. Er blijft altijd ruimte voor werkzaamheden die op dat moment prioriteit hebben. Het raamwerk van de planning blijft wel gehandhaafd.
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk? Het is wel handig dat een greenkeeper iets weet van golf. Je kunnen inleven in de golfer komt bij het werk alleen maar van pas.  
Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Dat gaat niet meer lang duren. De overheid dwingt de golfbanen om te werken zonder chemicaliën. Bij Waterland hanteert het management nog geen GEO, daar is men nog niet aan toe. 
Leidinggeven zat er bij jou al vroeg in, vanzelfsprekend? Wel op een natuurlijke wijze. Leidinggeven aan een grote groep mensen is niet zo mijn ding. Samenwerken met het team en eenieder respecteren gaat mij wel goed af. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Ik hou zeker van mijn vak. Ik ben niet zo’n planner en kijk ook geen jaren vooruit. Andere ambities zijn mij vreemd. Ik werk en leef nu en zie wel waar dat allemaal toe leidt. Een grote baanrenovatie begeleiden ben ik wel voor in als dat op mijn pad komt.
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Buiten je opleiding zoveel mogelijk ervaring opdoen als het kan ook in het buitenland. Ik ben ook voor het uitwisselen van jonge greenkeepers die in andere keukens kunnen kijken. 
Ervaring op de baan? De naam zegt het al golfbaan Waterland. Op vrijwel elke hole is water in het spel. Wij speelden de baan na een langdurige periode met regen en dat was goed te merken. De fairways en de greens lagen er toch prima bij. Enige baanvoorbereiding is wel handig, even niet opletten of je ligt weer in het water. Uitgekiend en sober spelen kom je wel een eind op deze baan. Het is ook veel loopwerk zeker naar hole 14 het Johan Cruijff bospad.

Ook waren er veel vierbalen wat hier en daar voor oponthoud zorgde. Al met al een mooie baan met voor elke golfer wel een uitdaging.

Overigens verspeelden wij maar 2 ballen per persoon. Toevallig was er op deze dag een professionele duiker bezig de waterhotspots leeg te vissen. Als dag resultaat zagen we drie volle vuilniszakken. Die van ons zaten daar nog niet in!!  

 

 

Search