's-Werelds eerste golfresort, Rosapenna, heeft 3e 18-holes baan: The Saint Patrick's Links

Tekst Toon van Winden

Een beter bewijs van populariteit is bijna niet mogelijk! Rosapenna, het Golfresort in het noordwesten van Ierland pal aan de Atlantische kust heeft naast de twee al bestaande 18-holes banen nog een 18-holes links-baan geopend. Deze "nieuwe" baan is overigens geconstrueerd op het terrein van twee oorspronkelijke 18 holes banen. Duidelijk is daarmee in ieder geval dat het aan ruimte op de nieuwe Saint Patrick's Links niet ontbreekt. Ongetwijfeld wordt Rosapenna hiermee een nog belangrijker golfmagneet dan het in de afgelopen  jaren al gebleken is. 1893 was het jaar waarin het Old Rosapenna Hotel zijn deuren opende tegelijk met de naastgelegen links-course ontworpen door golf-legende Tom Morris uit St. Andrews. Sinds 2003 is het Resort uitgebreid met een tweede 18-holes links course.

De eerste golfbaan op het complex, de Old Tom Morris Links, noemen de Ieren een klassieke oude linksbaan terwijl de nieuwe, de Sandy Hills Links, en de allernieuwste The St. Patrick's Links moderne banen worden genoemd. Het is interessant het verschil tussen beide soorten te kennen want het zegt veel over het karakter en de bespeelbaarheid ervan. De oude baan is ontworpen langs en tussen de duinen door gebruikmakend van natuurlijke greens. De nieuwe banen zijn ontworpen dwars door de duinen heen omdat moderne grondverzet machines dat mogelijk maakten.

Old Tom Morris Links

Zonder al te grote hoogteverschillen slingert dit parcours zich tussen de duinen door en voor een deel langs de kustlijn. Als vanzelfsprekend liggen de holes hier achter elkaar. Na het uitholen is nauwelijks een vraag waar de volgende teebox te vinden is. De baan loopt door het terrein zoals je er, zonder golf, rustig doorheen zou wandelen. De kwaliteit van teeboxen, fairways en greens is gewoon goed. Kale plekken, zoals we die thuis wel eens treffen vanwege hete en droge tijden, kent men hier niet. Naast de fairways groeit het helmgras hier uitbundig ofschoon het niet onmogelijk is hier een afgedwaalde bal terug te vinden. Waterhindernissen kent men hier niet maar wel, zij het bescheiden in aantal, bunkers. Zeker de potbunkers blijken hierbij wel erg lastige obstakels.

Pavillon

Hole 9 van de Old Course eindigt naast het Pavillon, zoals het ruime clubhuis daar genoemd wordt. Wij gebruikten destijds de  mogelijkheid om, halverwege onze ronde, even te lunchen in het grote restaurant. Met nadruk noem ik dit groot want dit pavillon is op ruime aantallen berekend en wordt feitelijk ook regelmatig door grote groepen bezocht. Bij competities en wedstrijden zijn er flinke aantallen bezoekers maar het gebouw is ook berekend op andersoortige feesten en partijen. Zo is er in de grote zaal een ruime houten dansvloer. Verder vind je hier kleedkamers, een complete shop, kantoren, bestuursruimten en natuurlijk de nodige memorabilia aan de wanden. Klassiek en sfeervol is het hier.

Sandy Hills Links

De dag na onze ronde op de Old Course begonnen we vol goede moed aan deze moderne baan. Gelukkig gebruikten we een buggy want klimmen en dalen is hier volop aan de orde. In de plaatselijke beschrijving wordt aangegeven dat geen van de 18 holes hier een ontwerp kent dat resultaat is van een compromis. Iedere hole op zich is hier een nieuw avontuur. In alle eerlijkheid moet ondergetekende daaraan toevoegen: een verdraaid pittig avontuur. Wat de kwaliteit van de baan betreft: Net als de Old Course: Niets op aan te merken! Maar verder... Wat een moeilijke baan is dit! Het baangidsje was hier een onmisbaar attribuut en dan nog. Blinde slagen zijn hier volop aan de orde. Regelmatig moeten hier stukken rough worden overbrugd om de green te bereiken. Veel greens zijn hier bol zodat als het lukt de bal er op te krijgen de kans dat hij er wel afrolt... Regelmatig kom je op hoge teeboxen die een prachtig panorama over wuivend duingras, strand, zee en gebergte in de verte bieden. Dat maakt veel goed want hier golfend echt scoren lijkt me hier iets voor single-handicappers.

St. Patrick's Links

Deze "nieuwe" baan is ontworpen door de vermaarde golfarchitect Tom Doak die diverse ontwerpen van golfbanen uit de mondiale Top 100 op zijn naam heeft staan. Al sinds april 2018 is aan deze nieuwe creatie gewerkt en eind juni van dit jaar is de officiële opening voorzien. Het duinlandschap aan de Sheephaven Bay met zijn schitterende panorama's is ons al bekend van de twee al bestaande banen. Deze baan is gecreëerd op het terrein van twee bestaande 18-holes banen waarbij het optimale van de bestaande holes is gecombineerd in de nieuwe. De naam en faam van de ontwerper geven op zich al alle reden voor hoge verwachtingen. Daar komt nog bij dat deze Tom Doak heeft besloten zorg te dragen voor het startkapitaal van deze onderneming, overtuigd als hij is van het return on investment ervan. We kijken er zeer naar uit kennis te maken met deze nieuwe baan.

Hotel

Het klassieke Rosapenna Hotel kan op deze afgelegen bestemming met zijn 60 kamers gerust royaal genoemd worden. Het is van alle gemakken voorzien, kent een uitstekend restaurant met riant uitzicht over Sheephaven Bay en geweldige service. Je krijgt hier het gevoel op een oude klassieke golfbestemming te zijn zonder dat het er ouderwets is maar up-to-date en van deze tijd!

Kortom een bestemming die alleszins kan worden aanbevolen ofschoon het wel wat vergt om er te komen. Mijn golfpartner Alex van Leeuwen en ik reisden op uitnodiging van 3DGolfvakanties vanaf Schiphol  in 1 uur en 15 minuten naar Belfast International Airport De vliegreis duurt niet lang wel de passage van de douane op het vliegveld (geen Schengen) en daarna ben je met de auto nog zo'n 2,5 uur onderweg. Maar eenmaal op bestemming ben je dit snel vergeten, en wordt je al snel meegenomen in de schoonheid en onbezorgdheid van de omgeving aldaar. Een aanrader voor ieder die van Links golf houd zoals dit bedoeld is. Ik zou een volgende keer zo weer instappen voor zo’n uitdagende golfreis.


Arrangement 3D Golfvakanties;

Donegal / Rosapenna Golf Resort****
Autohuur

Hotel 5 nachten o.b.v logies en ontbijt ( 2pers. kamer )

2 Diners in het hotel

3 Greenfees ( op de 3 verschillende Links banen )

Vanaf prijs: Euro 899,00

( Excl. Klm vlucht naar Belfast )

Search