‘WGTF NL en BurgGolf De Haverleij sluiten vergaand partnership’

Hoofdkantoor WGTF of The Netherlands naar Den Bosch

 Onlangs sloten de World Golf Teachers Federation (WGTF) of The Netherlands en BurgGolf De Haverleij (Den Bosch) een vergaande samenwerking. Een van de hoofdpunten van de samenwerking is dat het hoofdkantoor van de WGTF NL naar Den Bosch verhuist. Maar op meer vlakken gaat er samengewerkt worden tussen de beide golforganisaties. De Nederlandse Golfkrant toog naar Den Bosch om de ins & outs van deze samenwerking op te tekenen. 

Door:  Kees Jan Stel

We spreken WGTF NL directeur Bjorn Beekman en BurgGolf Haverleij Manager Geert Fromme in het restaurant van BurgGolf De Haverleij in Den Bosch.

Golfpark de Star in Leidschendam was altijd jullie thuisbasis, wat voegt De Haverleij daar aan toe?

Beekman: ‘Klopt, Golfpark de Star was tot op heden ons hoofdkantoor. Maar door enerzijds onze groei en anderzijds de veranderingen die daar plaatsvinden zochten we een grotere ruimte. En die ruimte is er bij De Haverleij, dus daar maken we dankbaar gebruik van. Maar Golfpark de Star blijft, zeker na de uitbreiding van de baan en de trainingsfaciliteiten, nog steeds een belangrijke locatie voor de WGTF nu en in de toekomst’.

Wat houdt de samenwerking tussen jullie precies in?

Beekman: ‘Los van het feit dat we hier kantoor gaan houden gaan we nog veel meer samen doen. Met onze partner ANWB Golf gaven we op De Haverleij al geruime tijd hier HCP 54 cursussen, maar we gaan nu ook golfleraren leveren, we gaan als WGTF hier onze wedstrijden spelen, we gaan hier een groot gedeelte van onze opleidingen organiseren én we gaan een stuk van de driving range aankleden.

Fromme: ‘Wij zijn ook zeer blij met de komst van de WGTF NL naar onze golfbaan. De WGTF is een professionele en enthousiaste organisatie. Dat past dus prima bij hoe wij ook in de golfwereld staan. We passen goed bij elkaar en kunnen veel van elkaar leren. We zien dan ook erg uit naar de verdere samenwerking’.

BurgGolf bestaat inmiddels al meer dan 30 jaar in Nederland. Waar komt de organisatie eigenlijk vandaan?

Fromme: ‘Oef, dat gaat lang terug. BurgGolf is opgericht eind jaren 80 door een aantal enthousiast golfende projectontwikkelaars die samen een visie hadden inzake golf en het bedrijfsleven. Het was feitelijk de start van het ‘corporate golf’ in Nederland. Na een periode van economische teruggang vindt er begin 2015 een wijziging plaats in de structuur en treed een nieuwe directie aan. En dat is succesvol gebleken, want momenteel exploiteert BurgGolf in Nederland 6 golfbanen, Gendersteyn in Veldhoven, De Haverleij Den Bosch, St. Nyk in St. Nicolaasga, De Berendonck in Wijchen en Westerpark in Zoetermeer. Met ruim 200 werknemers is BurgGolf momenteel het grootste golfbedrijf van Nederland. 

Welke organisatie is eigenlijk ouder, de WGTF of BurgGolf?

Beekman: ‘In dat geval wint BurgGolf want de voorloper van de WGTF of The Netherlands, de DGTF is in Nederland gestart in 1995. Aan de andere kant, de WGTF, dus onze wereldwijde moederorganisatie bestaat als sinds 1993. Overigens, wat veel mensen niet weten is dat de WGTF wereldwijd de grootste organisatie is op het gebied van golfopleidingen. Maar goed, laten we het erop houden dat we beide over heel veel ervaring beschikken!

De Haverleij is niet een van de oorspronkelijke BurgGolf banen, kun je iets vertellen over het ontstaan van de baan?

Fromme: BurgGolf De Haverleij is onderdeel van de Bossche woonwijk De Haverleij. Rond de golfbaan liggen negen kastelen,  geplaatst in de vorm van een appartement rond een binnenplaats en omgeven door een gracht. Er zijn diverse middeleeuwse elementen in de architectuur aanwezig, zoals ophaalbruggen en torentjes, echt uniek. Overigens is BurgGolf De Haverleij in mei 2002 onderdeel geworden van het BurgGolf concept.

De WGTF gaat golfleraren leveren aan De Haverleij. Echter, er zijn mensen die het verschil tussen de PGA Holland en WGTF niet goed begrijpen, hoe zit dat precies?

Beekman: ‘Goede vraag, die krijgen wij ook vaak. Maar het antwoord is niet moeilijk. Er zijn in Nederland twee opleidingsbedrijven voor golfleraren, de PGA Holland en de WGTF of The Netherlands. We doen op hoofdlijnen hetzelfde, het opleiden van mensen om golfleraar te worden. Het is wel zo dat het profiel van beide organisaties verschilt, mijn inschatting is dat de PGA Holland zich vooral richt op betere spelers en één op één lessen. De WGTF zet breder in, wij richten ons veel op startende en doorgroeiende golfers, maar besteden in de opleidingen ook veel tijd aan het geven van clinics en events. Maar de beide organisaties vullen elkaar prima aan, er is in de markt ook meer dan genoeg ruimte voor twee partijen omdat de golfmarkt sterk groeit’.

Het is dus geen probleem dat op De Haverleij leraren van zowel PGA als WGTF samenwerken?

Beekman: ‘Uiteraard niet, een golfleraar is een golfleraar. Er zijn in het verleden wel wat vergelijkingen gemaakt tussen leraren van de PGA en de WGTF, maar we zijn beide gecertificeerde organisaties die beide uitstekende leraren opleiden. Maar in de praktijk blijkt hier op De Haverleij dat de leraren prima samen kunnen werken.

Fromme: ‘Daar sluit ik me van harte bij aan. BurgGolf de Haverleij is een toegankelijke, maar professionele golfbaan waar helemaal geen plek is voor strijd. Ja, in de golfbaan hopen we natuurlijk dat er volop strijd wordt geleverd! Maar wij vinden het juist alleen maar positief dat we leraren van beide bonden in huis hebben. Ze vullen elkaar prima aan en het geeft onze leden én greenfee spelers een extra stukje keuzevrijheid’.

 

 Search