Groen, Met Hendrik Swinkels hoofdgreenkeeper en mede-eigenaar bij Golfbaan De Swinkelsche in Someren (NB)

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.
In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

 Door Ries Rook

 

Paspoort
Wie: Hendrik Swinkels geboren op 15 februari 1958 in Someren
Opleiding: Atheneum (niet afgerond) door familieomstandigheden
Loopbaan: Op 18-jarige leeftijd gestart binnen het familiebedrijf (akkerbouw)
Privé: Single
Woonplaats: Someren 
In dienst bij: Golfbaan de Swinkelsche (BV) samen met mijn broer Harrie

Wat doet een Greenkeeper nu precies? De baan onderhouden en de kwaliteit bewaken vooral op schimmels bij de greens.
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig? Vooral luisteren naar collega’s, in je omgeving en je dient ook verstand te hebben van gras. Ook je zelf zijn en blijven is een pre.
Sinds 2007 plannen voor de akkerbouw om te zetten naar een golfbaan, dat is nogal wat? (net voor de financiële crisis)
Inderdaad een grote stap, wel bewust overwogen, de ondernemer zit ook wel in je. Tot op heden geen enkele spijt van de beslissing om een golfbaan te starten.
Samen met architect Frank Pont een ontwerp gemaakt en in 2012 de 1e korte 9 holes gereed. Wisten jullie iets van Golf? Er zijn veel plannen gemaakt en uiteindelijk is de keuze gevallen en zijn wij begonnen met de aanleg van de baan ondanks dat wij geen enkele affiniteit hadden met golf. Nu is dat na 15 jaar wel anders. 
In januari 2013 de 18 holes Championship Course geopend daarna ging het snel voorwaarts met de baan. Wij creëren rust en ruimte voor de golfers, blijven alert op de lay-out en durven vooruit te kijken. Onderscheiden van ander golfbanen is ons doel. 
De Swinkelsche staat bekend om de laagdrempeligheid, is dat ook de visie van de eigenaren? In onze voorbereiding op het realiseren van een golfbaan zijn wij op bezoek geweest bij veel golfbanen en zijn tot de conclusie gekomen om de baan voor eenieder toegankelijk te maken. Achter deze visie staan wij nog steeds. 
In en tijdens de corona pandemie zijn er veel golfers bijgekomen, het niveau wordt er niet beter op, kan je ook merken op de baan met het onderhoud?Wat wel opvalt dat men de etiquette steeds minder toepast, pitch Marks herstellen terugplaatsen van plaggen en goed gedrag in de baan wordt wel minder.
De golfpro” s zouden dit meer moeten communiceren met hun leerlingen. Meer golfers op de baan is een prima ontwikkeling en daar horen ook gedragsregels bij. 
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking!!!! Er is toch veel meer dan dat? 
Uiteraard is er meer dan grasmaaien wat een greenkeeper doet, echter zonder greenkeepers is er geen golf te spelen.
Als mede-eigenaar van de baan is greenkeeper toch maar een klein onderdeel van het werkpakket? Het werkpakket is voor alle greenkeepers bekend, zelf en alleen kan ik het niet plooien. Wij doen alles samen en ik hou met mijn broer de helicopterview in de gaten.  
Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? In de zomermaanden starten wij al om 06.00 uur met ons werk. We houden volop rekening met de golfers, proberen zoveel mogelijk tegendraads te werken en dat lukt best aardig.
De baan is vrijwel het hele jaar bespeelbaar, ook met zomergreens? Met als ondergrond zand en bosgrond is de baan vrijwel nooit gesloten. Zomergreens zijn altijd bespeelbaar tenzij er sneeuw ligt. 
Is interactie met de golfers belangrijk voor een greenkeeper? Elk onderwerp waarbij de input van de golfer zeer belangrijk is nemen we mee. Luisteren en meedenken is wel ons doel. 
Is de golfer ook verantwoordelijk voor de onderhoudsstaat van de baan? De golfer dient ook discipline te hebben bij zijn spel, zo ook voor de onderhoudsstaat   van de baan. Gezamenlijk en met zijn allen kunnen we de baan op niveau houden. Gemakzucht proberen wij te voorkomen.
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? Het vak is een beleving, wij hebben greenkeepers van 23 jaar en dat is jong te noemen. Ook de sfeer bepaalt of een jonge greenkeepeer zich thuis voelt binnen het greenkeepersteam.
Wat is de greenkeeper voor een persoon? Je moet ten eerste hart hebben voor je vak, betrokkenheid bij de baan en alles wat daarbij bij hoort. Zeer toegewijd zijn dan komt de waardering vanzelf. 
Van een greenkeeper wordt verwacht dat hij of zij creatief meedenkt en flexibel is in de omgang, toch? Dat is ook zo, aanspreken van de greenkeepers en laten meedenken binnen de organisatie staat boven aan. Dat moet ook wel als je alles in eigen beheer uitvoert. 
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden, data aansturen en bijhouden ook bij De Swinkelsche? In eerste instantie kijken wij naar de weersverwachting, planning is wel leidend maar kan altijd worden aangepast. Noteren wat je gedaan hebt kan geen kwaad, data bij houden is wel leuk, wat ga je ermee doen is vaak de vraag. 
Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? De tijd van volledig chemie vrij werken op de golfbanen is zeer nabij. Wij bij De Swinkelsche hebben daar totaal geen probleem mee. 
De Swinkelsche heeft misschien wel de meeste greenfee spelers uit het land, voor een topbaan toch wel een mooi gegeven? Mond op mondreclame en een gemoedelijke sfeer scoort bij elke greenfee speler en dat houden wij erin. 
Heb je ook een visie waar de Swinkelsche in de toekomst naar toe wil? Minimaal handhaven van de baan met al zijn facetten, hopen op termijn dat de kinderen van mijn broer de zaak kunnen overnemen en de Swinkelsche tot in lengte van jaren kunnen besturen. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Bevlogen, trots en voldoening is elke dag mijn doel. 
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Het vak van greenkeeper is onderbelicht, je hebt een hoveniers opleiding en dat is het. Als je echt wil kan je als greenkeper prima functioneren binnen een team. 
Ervaring op de baan Brede fairways en snelle greens maken golf spelen op de Swinkelsche tot een prima golfdag.

 

 

 

Search