MALLORCA, ALLES WAT EEN GOLFER ZICH MAAR KAN WENSEN

Met een oppervlak van 3.640 vierkante kilometers, is Mallorca net iets groter dan de provincie Zuid-Holland (3.403 vierkante kilometer), alleen zijn het landschap en het weer net even iets anders. Vooral in het najaar en de wintermaanden, dan is het op Mallorca nog steeds aangenaam vertoeven met gemiddelde (winter) temperaturen van 14 tot 24 graden! Geen strandtemperaturen meer, maar wel uitstekende temperaturen om te golfen. Op het eiland zijn maar liefst 19 uitdagende golfbanen van verschillend karakter te vinden, eigenlijk zijn het er 21, maar Golf La Ponsa 2 & 3 (18 en 9 holes) zijn privébanen waar alleen de leden op mogen spelen.

De absolute topbaan van Mallorca is Club Golf de Alcanada bij Puerto de Alcudia. Deze baan is ontworpen door Robert Trent Jones Sr. en Jr. samen, en dat staat garant voor spektakel en uitdagingen. De signatuur van deze baan is de karakteristieke vuurtoren die vanaf diverse holes (7, 11, 13, 14 en 15) prominent in beeld is en ook in het logo van de baan is opgenomen. De baan ligt in de uitlopers van de Sierra de Levante en heeft een heuvelachtig parkbaan karakter met prachtige uitzichten vanaf de hoger gelegen holes. Op deze baan, waar de wind iedere dag anders is, zijn de snelle greens met meerdere plateaus en moeilijk te lezen lijnen een uitdaging voor spelers van elk niveau. Begin van deze maand is op deze baan nog de Grand Final van de Challenge Tour (Road to Mallorca) gespeeld, dat zegt genoeg over de kwaliteiten van deze baan. Toch is het ook voor hogere handicappers leuk om hier te spelen omdat het wel een eerlijke baan is waar je met een extra slagje hier en daar prima rond kan komen.

De tweede topbaan van Mallorca is de licht glooiende golfbaan Golf Son Gual vlak bij de luchthaven van Palma waar door de continu startende en landende vliegtuigen een associatie met The International bij Shiphol al snel is gemaakt. De baan is met 5.983 meter van geel en 4.961 meter van rood niet overdreven lang, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitdagende waterpartijen, bunkers en grote stukken wasteland. Een goed verzorgde en onderhouden golfbaan van het hoogste niveau.

Wie van spektakel in de bergen houdt, komt op Real Golf de Bendinat helemaal aan zijn trekken. Spectaculaire afslagen van verhoogde tees naar smalle door bomen omzoomde fairways. Of andersom, slagen naar verhoogde greens waarbij het belangrijk is om de pinposities te weten vanwege de grootte van de greens. Een pinpositie voor of achter op de green kan op sommige holes zomaar vier clubs verschil uitmaken!

Nog meer spektakel is te vinden op Golf de Son Termens, de meest ecologische baan van Mallorca zoals ze zichzelf promoten. Ook op deze baan veel spektakel vanwege de grote hoogteverschillen. Omdat deze baan al vele jaren op ecologische wijze wordt onderhouden (wat niet eenvoudig is), is deze baan hier en daar misschien wat ruiger en ruwer dan je gewend bent, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de goed ontworpen holes en de spectaculaire uitzichten en de zeer goede greens. Zeer vermeldenswaard is het restaurant in het klassieke clubhuis. Bestel hier de Calamares Andalusian style als tapas of één van de huisgemaakte Paella’s waar de keuken in de wijde omgeving om bekend staat!

Dat ook een 9-holes baan goed en uitdagend kan zijn, bewijst Golf Pollença. Deze geonduleerde golfbaan met uitdagende hoogteverschillen in een voormalige olijfboomgaard, begint al spectaculair met een par-3 van 155/133 meter (geel/rood) naar een ruim 30 meter lager gelegen green waarbij de tee direct aan het terras van het clubhuis ligt, publiek verzekerd dus! Het oude, ietwat verwaarloosde clubhuis doet in eerste instantie wellicht het ergste vermoeden, maar de baan is gewoon top. Op maar liefst 5 van de 9 holes komt water op een uitdagende manier in het spel, en vooral de zeer goede greens zijn een extra uitdaging.

Wie een fan van Jack Nicklaus golfbanen is, kan terecht op Golfpark Mallorca Puntiró. Deze licht geaccidenteerde baan zonder al te grote hoogteverschillen is speciaal aangelegd om golfers van alle niveaus te plezieren, waarbij het wel zo is dat de baan voor de betere spelers met “risk & reward” spel plotseling zeer uitdagende wordt! Vooral de langere slagen naar de (overwegend met grote bunkers) zwaar bewaakte greens vormen dan de uitdaging.

Als er niet gegolfd wordt, dan is een dagje Palma de Mallorca geen straf. Gezellige smalle straatjes en pleinen met leuke winkels, tapas barretjes en restaurants in de Old Town en een bezoek aan de prachtige kathedraal, zijn de moeite meer dan waard. Voor wie in het noord-oostelijke deel van Mallorca verblijft, is het Vanity Hotel Golf in Alcudia een goede uitvalsbasis. Voor Palma en omstreken, geldt datzelfde voor het Fergus Style Tobago Hotel in Palmanova. Tip, boek gewoon logies/ontbijt en vraag vervolgens aan het hotelpersoneel wat de adresjes zijn waar zij zelf gaan eten en geniet dan van het pure, traditionele eten waar de plaatselijke bevolking dat ook doet, beter kan het niet!

Tekst en foto’s: Eric Veenhuyzen / EV Fotografie

Info: https://mallorcagolfisland.com

Search