Groen

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

 

Met Andrew Knott, hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Leeuwenbergh

Door Ries Rook

Paspoort

Wie: Andrew Knott geboren op 08 juli 1983 in Kirkcaldy Schotland. (Hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Leeuwenbergh)
Opleiding: Engelse greenkeper opleiding in Degree Turfgrass Science
Loopbaan: Ik ben greenkeeper geweest op diverse golfbanen waaronder de prestigieuze Engelse The Belfry waar o.a. de Ryder Cup en The Open te gast waren. Ook heb ik gewerkt in Zweden, op de Turfvaert en op de Haenen. Nu ben ik ruim twee jaar werkzaam als hoofdgreenkeeper op Leeuwenbergh. Voor deze tijd was ik werkzaam bij de Enk Golf en Groen groep.
Privé: Alleenstaand
Woonplaats: Den Haag

Wat doet een Hoofd greenkeeper? Een hoofdgreenkeeper stuurt zijn team aan waarbij aandacht is voor het persoonlijke teamlid. Zorgdragen dat de greenkeepers zeer afwisselend werk kunnen uitvoeren om het variabel te houden.
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig? Vriendelijkheid en zeer begaan zijn met je werk, kwaliteit leveren en aandacht voor je teamleden is wel belangrijk.
Greenkeepers met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Is dat ook bij jou van toepassing?
Een doorzetter ben ik zeker wel, efficiënt werken geeft soms veel stress of alles wel op tijd gereed kan zijn. Vooral ook meedenken en samenwerken met de baanmanager is van eminent belang. 
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking!!!!
Grasmaaien is slechts een onderdeel van het vak als greenkeeper maar jammer genoeg wel het meest zichtbare.  We zijn groendeskundigen, tuinarchitecten en baanontwerpers in één. Vooral ook het inzicht in het groeiproces van het gras en de beplantingen en inspelen op werkzaamheden die voorrang op het gepande schema moeten hebben.
Data gestuurd werken is dat niet ingewikkeld?  Werken op basis van cijfers?
Data gestuurd werken lijkt ingewikkeld. Veel greenkeepers werken vanuit het gevoel wat ook belangrijk is. Elke dag werken met data als weersvoorspellingen op termijn en het verzamelen van metingen en het baanbeheer noem ik wel praktische data. Bemesten bijvoorbeeld wijkt behoorlijk af van een jaar geleden, de droogte is daar de oorzaak van. Metingen van ziektes op de green en het vochtgehalte, de worteleinden en ook de temperatuur zijn een onderdeel van het gebruik van data.
Je werkt nauw samen met baanmanager Ronald Abma, een leuk team? Wij spreken elkaar vrijwel dagelijks, luisteren naar elkaar en een weerwoord van beide kanten is altijd bespreekbaar. Samenwerken is een vanzelfsprekendheid waarbij Ronald als adviseur een grote inbreng heeft.
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? Op de hoveniers opleiding wordt geen of nauwelijks aandacht geschonken aan “Turfmanagement” voor Golf. Dit staat voor de bekwaamheden die nodig zijn om een sportveld, in dit geval een golfbaan, in optimale conditie te houden voor de sport. Wij hebben op Leeuwenbergh een aantal bezoeken gehad van hovenier-opleidingen en de onderwijskrachten waren verbaasd over de variatie van het werk van greenkeeping op een golfbaan. Als het greenkeepersvak beter wordt uitgedragen en meer aangeboden, dan zullen vast meer jonge mensen dit beroep kiezen. 
Wat is de greenkeeper voor een persoon!!
Een moderne geenkeeper is een flexibel persoon. Dus niet routineus je dagelijks werkwijze afwerken maar ook waar mogelijk met nieuwe inzichten komen op alle gebied is een pre.
Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan. Hoe ga jij daar mee om? De greenkeepers zijn dat gewend en letten goed op wat de spelers doen. Informatie geven en open staan voor eventuele vragen over wat we gaan doen schept veel duidelijkheid. Wij starten elke werkdag om 06.30 uur zodat er al veel werk wordt verricht voor de baan vol stroomt met golfers. 
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper.  Blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden? Uiteraard werken wij met een jaarplanning waar ruimte voor projecten en ad hoc werkzaamheden altijd blijft bestaan. Soms moet je werkzaamheden in passen in de planning. Bij Leeuwenbergh krijgen mijn collega’s en ik daar alle ruimte voor.
Competenties zijn een greenkeeper niet vreemd, ook betrokkenheid is nodig, mee eens? Betrokkenheid is een vanzelfsprekendheid, anders ben je niet geschikt voor je job. Inleven en begrijpen wat er moet gebeuren moet je mee zien te dealen. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk
Zelf golf ik ook op een aanvaardbaar niveau. Het is absoluut belangrijk dat je weet hoe golfers reageren op bepaalde situaties. Je bekijkt de baan zowel door de ogen van een greenkeeper als die van een golfer.
Op weg naar chemicaliënvrije golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? De laatste 3 jaren zijn pesticiden op Leeuwenbergh niet meer gebruikt voor de greens en aprons. In het verleden zijn op een beperkte hoeveelheid plekken op de fairways herbiciden gebruikt. We zijn er trots op dat in 2020 geen pesticiden meer zijn gebruikt. 
Duurzaamheid is een onderdeel van het beleid, wordt er ook naar gehandeld In het GEO-document zijn visies vastgelegd waaronder het gebruik van water, energie en het bevorderen van biodiversiteit. Er naar handelen is een vanzelfsprekendheid. Leeuwenbergh besteed ook veel aandacht aan de communicatie met de leden over de duurzame stappen. De golfers duidelijk informeren over het volgen van een duurzaamheid beleid is een belangrijke taak voor de Baanmanager. Daarbij voeren wij het RHS-logo en geven we alle ruimte aan zogenaamde polinators. (Stuifmeel verspreidende insecten) 
Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan? Het bladvrij houden van de baan, sloten uitdiepen, snoeien en de paden herstellen zijn zomaar een paar activiteiten die in de winter worden aangepakt. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? Ik houd heel veel van mijn vak en werk. Elke dag heb ik nog leermomenten.
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers! Als eerste moet je een passie hebben voor het groen, zelflerend zijn en open staan voor zelfontwikkeling. Met deze instelling is het mogelijk om je doelen te bereiken. 
Wil je nog wat kwijt? Met plezier en inzet je werk doen geeft je collega’s ook voldoening, de kar trekken en motiveren is op mijn lijf geschreven.

Search