In de Spotlight; Golfbaan de Vlietlanden

Elke maand gaan Ries Rook, en twee gastspelers Hans Jue en Arend van der Knaap op bezoek bij een wat mindere of bekende golfbaan om alle aspecten van de baan te beoordelen. Deze keer willen wij golfbaan De Vlietlanden in de “Spotlight “zetten.

Gegevens;

Golfbaan De Vlietlanden
Grutteweide 31
1693 HR Wervershoof   

18 holes golfbaan (Old Course parkbaan) 60 par

Oefenfaciliteiten; Drivingrange, puttinggreen, chipping green met bunkers

www.golfbaandevlietlanden.nl 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: 06- 53851697

Op weg naar het dorpje Wervershoof midden in de regio West- Friesland, maar wel in de provincie Noord – Holland.Net achter de gemeente Medemblik is de golfbaan: De Vlietlanden gevestigd Een golfbaan in een dorp met maar ruim 8500 inwoners is wel bijzonder. Daar kwamen wij al snel achter bij het uitvoerige gesprek met de eigenaren van de baan Jennifer en Rob van Vliet.

 De gezelligste baan van Nederland    

Direct bij aankomst en ontvangst valt de vriendelijkheid op in het clubhuis. Een relaxed sfeer heerst er onder de aanwezige golfers. Jennifer en Rob hebben veel te vertellen over hun baan waar zij mega trost op zijn. De baan is ontstaan in 1995 met 9 holes, later in 2003 zijn de tweede negen holes in gebruik genomen. Voorafgaand aan het inrichten van de golfbaan hebben veel gesprekken plaatsgevonden met onder andere Staatsbosbeheer. De baan en de club die geen vereniging huisvest is nog niet bekend in de rest van het land. Met ons baanbezoek gaan wij daar zeker verandering in brengen. In ons gesprek werd al snel duidelijk dat bij de Vlietlanden een laagdrempelig instap is. Doordat de baan een openbaar karakter heeft kan elke golfer zo instromen. Je hebt geen introductie nodig en je hoeft ook geen lid te zijn van een golfclub. Als je al een klein beetje een golfervaring hebt kan je al een dagkaart kopen. Met een 450 leden is op deze baan de golfclub met dezelfde naam gevestigd. Samenwerking is het devies om het gevoel te krijgen dat de baan voor iedereen toegankelijk is. De exploitatie is volledig in handen van de directie, ook het baanonderhoud is in eigen beheer. Rob staat aan het hoofd van het greenkeepers team. De bistro Hartje 2.0 is gepacht. Hoewel er een eensgezindheid van de leden aanwezig is worden er ook bij wedstrijden zodanig koppels geformeerd op een ontspannen manier dat er ook leuke vriendschappen ontstaan.   

Andy Evans Golf Acamedy

Andy Evans is sinds 1999 de vaste golfpro bij de Vlietlanden. Deze golf Academy wordt door Andy zelf beheerd evenals de golfshop. De Golf Academy is volgens Andy voor iedereen op welk niveau dan ook opengesteld De al genoemde golfshop heeft een ruime voldoende golfartikelen voorradig. Een extra service is het vervangen van grips, herstellen van clubs en alles wat daarbij hoort. Buiten zijn werk als golfpro fungeert Andy waar nodig als vliegende keep om andere werkzaamheden te verrichten.

 

Starttijden en Committed to Family  

Hoe gemakkelijk kan het zijn, melden bij de receptie en negen van de tien keer kan je gelijk gaan starten. Met heel veel par drieën lijkt de baan vrij eenvoudig, niets is minder waar, de geoefende golfer zal toch resultaatgericht moeten zijn om een knappe score neer te zetten. Wel leuk is dat er ook een mobile voertuig beschikbaar is waar je golftas mee genomen kan worden en zo je rondje afwerkt. De Vlietlanden faciliteert ook het “”Committed to Family waarbij hele gezinnen een leuke dag kunnen golfen. Het is een ontmoetingsplek voor familieleden, er is een mogelijkheid tot kinderoppas en er zijn fun activiteiten voor heel de familie. Door een beleid te hanteren kom en speel is De Vlietlanden erg uitnodigend voor elke golfer.

 

Beoordeling 

 • Het aanrijden naar de baan door kleine dorpjes is goed te doen. .
 • Parkeerruimte is ruim voorradig, het lopen naar het clubhuis is een paar meter.     
 • De baan is maar 3000 meter lang wat niet betekent dat je deze zo maar even loopt. Het is niet allemaal recht toe recht aan maar enigszins gevarieerd. Ook wordt de mogelijkheid aangeboden om een 5 strippenkaart aan te schaffen, bij een volle kaart speel je een speeldag gratis.
 • De verwijsbordjes staan prima op hun plaats, zoeken naar de volgende hole is niet nodig.
 • De ontvangst was prima, gastvrijheid straalt af van de beide eigenaren.
 • De bistro Hartje 2.0 is een restaurant waar je tegen normale prijzen goed kunt lunchen en dineren. De bediening zijn zich bewust van hun taken en doen hun werk.
 • Het terras is knus en niet al te groot, wel gezellig en daar gaat het om.
 • De kleedkamers en het overige sanitair zijn van voldoende kwaliteit en uitstraling, gewoon is gewoon en niets mis mee.
 • De drivingrange is niet groot maar ruim voldoende om je lengte te kunnen maken.
 • Greenfeespelers zijn er volop bij de Vlietlanden, ook de businessclub is groeiende. Bij deze club maakt men ook zakelijk een stap. Buiten de golfbaan zijn de stadjes Medemblik en Hoorn op reisafstand te bereiken. Wandelen en fietsen in de omgeving is ook volop gelegenheid voor. Zelfs een jachthaven is in de nabije omgeving van de golfbaan aanwezig.
 • Kortom een dagje golfen bij De Vlietlanden is zeer de moeite waard om nog eens aan te doen. Sfeer en gezelligheid in combinatie met een leuke en betaalbare golfbaan, daar word je blij van.    

 

De onderstaande onderdelen zijn beoordeeld

Onderdelen                           Hans               Arend          Ries                Gemiddeld

Bereikbaarheid                       8                      8                      8                      8

De baan                                 7                      7                      7                      7

Route naar holes                    6                      6                      6                      6

Parkeergelegenheid               8                      8                      8.5                   8.1

Ontvangst/ Gastvrijheid         9                      9                      9.2                   9                     

Restaurant                             6.5                   6.5                   6.5                   6.5

Bediening restaurant              8                      8                      8                      8         

Terras                                     8                      8                      9                      8.3

Sanitair en kleedkamers        7                      7                      7                      7

Drivingrange/ overige             6.5                   6.5                   7                      6.6

Kosten/ kwaliteit                     8                      8                      8.2                   8

Algemene eindbeoordeling    7.5                   7.5                   7.5                   7.5

Search