Een heerlijke midweek golfen in de Algarve.

Tekst en foto Jaap Kleinpaste

Bij aankomst op het vliegveld van Faro staat Paolo ons met een bordje met onze naam er op op te wachten. Hij brengt ons naar onze huurauto. Wat een verademing, niet lang wachten bij de balie van een autoverhuurder, waar ze nog een extra verzekering of risicodekking proberen aan te praten, omdat dat wat we in Nederland al hebben afgesloten en betaald, natuurlijk niet voldoet. Geen gedoe dus, maar gewoon een ruime auto, die voor ons klaar staat en waar met gemak de meegebrachte golftassen en overige bagage een plek kunnen vinden. De huurauto zit bij het midweekarrangement in dat we geboekt hebben via Out of Bounds Algarve Golf, een golfschool die er alles aan doet om de golfer centraal te stellen en dat begint zoals we hebben ervaren al op het vliegveld. Het is een kleine 20 kilometer rijden naar Quinta da Vida, een prachtige oude Portugese boerderij, die vroeger dienst deed als olijfperserij. Mayke Heijmerink is de trotse en enthousiaste gastvrouw, die ons welkom heet en wegwijs maakt in de schitterende accommodatie, Gust Maes is de golfprofessional met wie we het programma voor de komende drie dagen doorspreken. We kunnen bijna niet wachten, morgen beginnen op de baan van Castro Marim, dicht bij de Spaanse grens.

 

Vandaag speelden we de lussen Grouse en Guardiana op de 27-holes baan van Castro Marim. The Grouse is de nieuwste van de drie negen holes lussen met fraaie vergezichten op het binnenland. Deze lus heeft glooiend holes met minder bomen dan de andere twee banen. De Guadiana Course is een genot om te spelen te midden van prachtige pijnbomen. Veel afslagplaatsen op beide lussen zijn verhoogd en een aantal moeten vanaf geel over het water gespeeld worden. De soms smalle faiways nodigen uit om verstandige keuzes te maken voor het spelen van de holes. De snelle greens, waarvan er een aantal verhoogd liggen, worden in veel gevallen beschermd door bunkers. Op deze sterk glooiende baan is een buggy geen overbodige luxe. Kortom een uitdagende baan om te spelen en we waren blij dat Gust ons vandaag vergezelde om tips te geven over ons spel en de wijze waarop we de baan konden spelen. Dat deed hij op een prettige toegankelijke wijze, waarbij onze verbeterpunten steeds centraal stonden. Het leverde na een fijne ronde ook het gevoel op daadwerkelijk iets geleerd te hebben. 

De tweede dag speelden we op Benamor, een ruim opgezette parkbaan, die makkelijk lijkt maar toch de nodige uitdagingen blijkt te bieden. De 18 holes baan kent veel relatief korte par-4 holes, die een uitdaging zijn om de tweede slag met een relatief kort ijzer de vlag aan te vallen. Je waant je vaak in kansrijke positie voor een par, maar niets is minder waar. Bijna alle greens worden aan weerskanten bewaakt door ruime bunkers en het vraagt dus de nodige precisie bij de slag naar de green om de bunkers te ontwijken. Wanneer dat eenmaal gelukt is is het kansrijk om de par te maken. De uitdagende par-3 tiende van 144 meter (geel / 104 rood) is wel de signature hole van de baan. De afslag ligt verhoogd, je speelt over een dal met een waterpartij heen naar een hoger gelegen green, die aan de voorkant wordt bewaakt door een bunker. De hele linkerkant van deze hole is out of bounds en afhankelijk van de wind kan je deze hole met een ijzer-9 of ijzer-4 spelen. Een goede clubkeuze is essentieel. Door het heuvelachtige landschap, de glooiende fairways, de verrassende doglegs en een aantal blinde holes is het zeker de moeite waard deze baan vaker te spelen, zodat je je baanmanagement kunt aanpassen op de karakteristieken van de baan. 

De laatste dag hebben we op de baan vaan het Quinta do Vale Golf Resort gespeeld, die is ontworpen door de legendarische Severiano Ballesteros. De baan heeft een 18-holes kampioenschapsindeling met 6 Par-5´s, 6 Par-4´s en 6 Par-3´s. Wanneer we als voorbereiding op onze ronde de kaartjes van de holes bestuderen zijn we onder de indruk van het vele water in de baan, vooral op de eerste negen. In de praktijk valt dat mee en geeft de baan een ruime indruk. De aanwezige waterpartijen dwingen af dat je de baan met overleg speelt, zo hier en daar opleggen en af en toe het risico nemen. Verraderlijk is dat de afstanden in de baan hier tot het begin van de green worden aangegeven, dat leidt in de praktijk wel eens tot een heerlijk geraakte bal die dan toch in het water belandt. De baan is adembenemend en is opgenomen in de natuurlijke omgeving met een prachtig uitzicht over de rivier de Guadiana en de brug naar het buurland Spanje. Hier zullen spelers de creativiteit van Seve herkennen, evenals zijn belofte: iedereen tevreden stellen, ongeacht hun handicap. Het is een uitdaging om te spelen op deze baan.

De appartementen van Quinta da Vida zijn een prachtige uitvalsbasis om de meer onbekende, maar zeker niet minder aantrekkelijke golfbanen van de Algarve ten oosten van Faro te verkennen. De drie banen die binnen de arrangementen van Out of Bounds Algarve Golf worden aangeboden zijn uitstekend geselecteerd en hebben ieder veel uitdaging te bieden voor iedere golfer. Wanneer je van een vakantie wilt genieten waarbij je aan niets anders hoeft te denken dan aan golfen, geniet dan van de uitstekende gastvrijheid van Mayke en Gust, zij zijn er volledig op gericht het de vakantievierende golfers naar hun zin te maken. Voor verdere informatie:

https://www.outofboundsgolf.nl/

https://www.quintadavida.nl/

Search