Groen - deel 2

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen in de hole.
In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en wat zij ervan vinden

 

Met Mario Spaans Hoofdgreenkeeper bij golfbaan Hitland
Door Ries Rook

 

Paspoort

Wie:                Mario Spaans geboren op 12 oktober 1969 in Voorburg
Opleiding:      Lager en middelbaar beroepsonderwijs, opleidingen greenkeeper/hoofdgreenkeeper. 
Loopbaan:     Bloemenkwekerij, vervolgens als greenkeeper medewerker bij golfbaan Duinzicht. Daarna uitvoerder bij Huib van den Hoven groenvoorzieningen. Vanaf 1996 voor hetzelfde bedrijf als hoofdgreenkeeper op golfbaan Hitland gaan werken. In 2005 is het contract overgenomen door Mourik Groot Ammers bv. Wat in 2012 na een management buy out in SBA Golf en Groen bv is geworden.
Werkplek:      Golfbaan Hitland    
Privé:             Geregistreerd partnerschap met Mirjam, 1 stiefzoon Jari (14) en uit een eerder huwelijk vader is van een dochter (24) en een zoon (18) jaar.Woonplaats Alphen aan de Rijn

Wat doet een Greenkeeper? Werken op een golfbaan in een speltechnische omgeving waarbij alle voorkomende werkzaamheden worden uitgevoerd.
Wat voor persoonlijkheid heb je als greenkeeper nodig????Uitstraling en geen negen tot vijf mentaliteit. Vrijwel altijd in de weer om op de baan te werken. Geen enkel probleem zeker als je ouders jarenlang een eigen bedrijf hebben gerund waar je continu zes dagen per week aan het werk was.
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking Mario geeft aan dat er meer bij komt kijken dan alleen grasmaaien! Je bent dagelijks aan het plannen en organiseren op bepaalde doelstellingen te behalen in de breedste zin van het woord.
Is er nog een toekomst voor Greenkeepers? De greenkeepers opleiding is er nog steeds, wat ook meespeelt is dat er weinig verloop is onder de huidige greenkeepers op de golfbanen. Nieuwe greenkeepers kunnen maar mondjesmaat instromen.
SBA Golf en Groen bv. is op ruim 20 golfbanen actief, een midden groot bedrijf SBA heeft circa 60 medewerkers in dienst, buiten onderhoudscontracten in Nederland België en Duitsland is het bedrijf ook actief op het gebied van renovaties die het bedrijf grootschalig uitvoert.
Van een greenkeeper wordt verwacht dat hij creatief meedenkt en flexibel is in de omgang Een greenkeeper kan zomaar voor verrassingen komen te staan, je machines kunnen uitvallen, de weersomstandigheden kunnen plotseling veranderen, ook kunnen er in bepaalde maanden ziektes optreden op o.a. de greens daar moet je dan gelijk op reageren. Met andere woorden, het vak van greenkeeper is zeer specialistisch. 
Voor de meeste golfers lopen greenkeepers altijd in de weg op de baan, hoe ga jij daarmee om?
Mario geeft aan dat het altijd een moeizaam proces is ondanks dat je het aangeeft met een gebaar of zwaailicht op je machine toch gaan sommige golfers gewoon door. Tot 10 tellen wil wel eens helpen. Altijd kalm blijven en mensen wijzen op de gevaren.
Er is een jaarplanning op maat voor de greenkeepers, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden 
Om de gewenste kwaliteit te behouden werken alle projecten in de SBA-portefeuille volgens een bepaalde onderhoudsstrategie genaamd: “Een optimale speelkwaliteit”. Deze strategie vormt de basis! Echter zijn er, net zoals op elke andere golfbaan, ook op Golfbaan Hitland specifieke omstandigheden en gebieden waarmee je te maken hebt. Samenvattend zijn wij dus bezig met de basis, project specifieke en ad-hoc werkzaamheden.
Competenties zijn een greenkeeper niet vreemd, ook betrokkenheid is nodig, hoe gaat dat bij jou
Binnen onze organisatie werken wij op basis van kwaliteitsnormen. Dat betekent dat wij altijd bezig zijn om deze afgesproken normen te bewerkstelligen. Resultaatgericht werken moet dus in je competentiepakket zitten. Verder is van belang dat je samen met de interne en externe adviseurs problemen moet kunnen omzetten naar plannen en werkzaamheden. Je zou deze competentie analytisch denken of probleemoplossend vermogen kunnen noemen. Het is elke dag weer de kunst om je niet blindstaren op werkzaamheden die je altijd uitvoert, maar attent moet zijn en blijven openstaan voor verandering en innovaties. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, of is dat niet noodzakelijk Er wordt niet verlangd dat je HCP 10 speelt, wel is het belangrijk dat je weet hoe het golfspel in elkaar steekt. 
Veel golfbanen gaan over op GEO-certificatie (Golf Environment Organization ) duurzaam onderhoud op de golfbanen, is dit de toekomst voor de banen in Nederland
(Inmiddels al bij circa 100 golfbanen) Hitland is wel in voorbereiding, het is niet eenvoudig, er is veel overleg en actie voor nodig om tot een goed GEO-beleid te komen. SBA Golf & Groen helpt hierin actief mee om dit voor o.a. Golfbaan Hitland te bewerkstelligen! 
Op weg naar chemievrij beheer op de golfbanen, hoe lang gaat dat duren Duurzaam groenonderhoud is een langdurig proces, hoe ga je het invullen, wat kan wel en wat kan niet in samenwerking met de baan. Belangrijk is dat wij onze strategie “een optimale speelkwaliteit”, die we vanaf 2016 toepassen blijven volgen, waarin chemievrij beheer een van de speerpunten is.
Is er in de winter ook genoeg te doen op de golfbaan?????? Er zijn ruimschoots werkzaamheden te verrichten zoals snoeien, afgelopen januari de fairways gemaaid wat heel bijzonder is. De drainage op de baan contoleren en doorspuiten, bunkerranden snijden, zand bijvullen en profileren. Kortom er is genoeg te doen.  
Hou je van je vak, wat is je doelstelling Greenkeeper is een schitterend vak, veel omvattend al zeg ik het zelf. De mix tussen operationele en organisatorische werkzaamheden maakt het meer dan leuk. Als mijn gezondheid meewerkt wil nog heel lang genieten van mijn werk.
Wil je nog wat kwijt? Ontzorgen op maat is wat wij als SBA Golf & Groen belangrijk vinden. Een goede basis met project specifieke aanpassingen. Zo proberen wij onze klanten en golfers tevreden te houden. Tot slot, ik heb wel eens moeite met hoe sommige golfers de baan behandelen dat vind ik jammer! De golfbaanexploitant en greenkeepers stoppen veel tijd, energie en geld in de baan om de golfers te laten genieten van een mooie ronde.

Search