Groen - Met Marco van der Bok hoofdgreenkeeper bij Golfbaan Catharinenburg in Melissant

Het werk van een Greenkeeper omvat meer dan grasmaaien, snoeien of vlaggen plaatsen.

In deze nieuwe reeks komen Greenkeepers aan het woord om hun werk toe te lichten en te vertellen wat zij ervan vinden

 Door Ries Rook Foto Joop Jansen

Paspoort 
Wie: Marco van der Bok geboren op 10 augustus 1979 in Dirksland
Opleiding: M.A.S (Middelbare Agrarische School)
Loopbaan: Begonnen in de fruitteelt, al 21 jaar greenkeeper in Melissant 
Privé: Getrouwd met Monique,.3 kinderen meisje van 14 – jongen van 8 en een jongen van 7 maanden
Woonplaats: Melissant   
In dienst bij: Golfbaan Catharinenburg

Wat doet een Hoofdgreenkeeper? Elke dag goed kijken op en naar de baan, dagelijks onderhoud plegen en afstemmen wensen van de baaneigenaar, baancommissie en de leden bespreken en waar nodig uitvoeren.
Wat voor persoonlijkheid heb je nodig als Hoofdgreenkeeper? Uiteraard moet je wel zelfstandig zijn en een teamspeler en doorgaan met de nodige werkzaamheden en zeker ook de ontwikkelingen op allerlei gebied bijhouden.   
Veel golfers noemen greenkeepers grasmaaiers, een onterechte opmerking? Een greenkeeper doet veel meer dan grasmaaien, de golfers zien niet altijd alles wat je doet. Beluchting, Beregening en bemesting is ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden op de baan.   
Hoe lang ben je al greenkeeper? Zoals gezegd kom ik uit een familiebedrijf in de fruitteelt. Op een bepaald moment zag ik weinig toekomst in die branche. Door het verzoek van baaneigenaar Jan Leen Mijnders ben ik begonnen op Golfbaan Catharinenburg. Inmiddels werk ik hier al 21 jaar.
Samenwerken met de baancommissaris of anders? Samenwerken met de verantwoordelijken van de baan verloopt naar behoren, ook met Ewoud die vergroeid is met de club is het prima communiceren.
Kan je wel je werk goed uitvoeren met een hoge bezettingsgraad op de baan? In deze coronatijd waarbij veel nieuwe golfers op de baan komen is het wel eens lastig. Omdat wij geen 9 tot 5 mentaliteit hebben en flexibel met werktijden omgaan lukt het allemaal wel om ons werk te doen. Een keer grasmaaien in de avonduren komt ook wel eens voor.
Straatgras is een veelgehoord probleem bij golfbanen, hoe pakken jullie dat aan? De golfbaan is een baan op een kleipakket. Straatgras is een bedreiging voor de baan. Bemesten doen we met mate en water geven alleen op tees en greens. Een juiste timing wanneer je iets aanpakt op de baan is belangrijk.
Is interactie met de golfers belangrijk voor een greenkeeper? Communiceren met de golfers is een prima zaak. Een praatje hier en daar kan geen kwaad. Soms zijn er kleine incidenten op de baan maar altijd komen wij eruit. Begrip en respect naar elkaar is wel noodzakelijk.   
Is de golfer ook verantwoordelijk voor de onderhoudsstaat van de baan? Het minste wat golfers kunnen doen is om de plaggen terug te leggen en de pitchmarks te herstellen op de greens. Ook door het besef van de golfers dat het hun baan is houden zij het netjes.
Echt jonge greenkeepers zie je weinig, hoe zou dat komen? In de zomer maakt men lange dagen. In de winter kan men juist weer veel uren opnemen. Niet elke jongeman of vrouw heeft er zin in om elke dag zo vroeg te beginnen. Altijd buiten zijn lijkt in de zomer wel lekker. In de winterperiode is dat wel eens lastig. 
Van een greenkeeper wordt verwacht dat hij of zij creatief meedenkt en flexibel is in de omgang? Je hoeft niet altijd mee te bewegen met de organisatie. Prioriteiten stellen en gezamenlijk tot een aanpak komen die goed is voor baan en vereniging. 
Een jaarplanning op maat voor de greenkeeper, data volgen en meer, blijft er nog tijd over voor andere werkzaamheden? Greenkeeping is dynamisch werk. Dan is eigen inzicht wel belangrijk. Goed kijken hoe het allemaal verloopt, dus overzicht houden is ook een vast gegeven. 
Moet een greenkeeper iets weten van golf, zelf spelen of is dat niet noodzakelijk? Natuurlijk moet een greenkeeper iets weten van golf, inlevingsvermogen in het spel van de golfers is wel handig.    
Op weg naar chemievrij Beheer op de golfbanen, hoelang gaat dat nog duren? Eigenlijk kan je niet zonder chemische producten. De eisen die aan de baan en met name tees en greens worde gesteld verzwakken het plantje een green is per definitie altijd een heel vreemde toevoeging in het oorspronkelijke landschap. Wat wij als mensen willen is iets anders dan ooit door de Schepper is bedoeld. 
Sta je voor chemievrij werken op de golfbanen? Volgens mij is het een utopie te geloven dat chemievrij werken mogelijk is. De eisen die wij hebben zijn daarvoor te hoog. Wees zuinig op je gras, ga respectvol om met de natuur en handel daarnaar waar nodig om te voldoen aan de gestelde eisen. 
Leidinggeven zat er bij jou al vroeg in, vanzelfsprekend? Het leidinggeven aan een team met twee of drie greenkeepers is niet zo moeilijk. Ik ben wel voor overleg en wil niet te veel als manager opereren. Open en direct werken is mijn doel. Waarnemen en kijken is ook een onderdeel van je werk. 
Hou je van je vak, wat is je doelstelling? 100 % hou ik van mijn vak en voorlopig ben ik het werk nog niet zat. Veel uitdagingen staan nog te wachten zoals bodemonderhoud, klimaatverandering en de gevolgen daarvan en de impuls om golf te promoten is volop aanwezig. 
Heb je nog tips voor toekomstige jonge Greenkeepers? Kijk naar de schepping. Het is mooi om buiten te werken als je er oog voor hebt. Het is prachtig om dit vak te leren! 
Ervaring op de baan? De bedoeling was om 18 holes te lopen, echter de windkracht 8 in een vrij open landschap op een Zuid-Hollands eiland hield ons tegen. Alleen maar kijken waar de wind je bal heen bracht belemmerde ons om een juist beeld te verkrijgen van de baan. Binnenkort met andere weersomstandigheden een nieuwe kans.    

 

 

Search